18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

SNĚMOVÁNÍ: Kompromis

Vítěz dnes (v otázce kolem navýšení důchodů) se může zítra snadno stát poraženým. V zájmu obou stran by proto mělo být se takovému riziku vyhnout velkým obloukem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vintr 2.3.2023 22:45

Ti dementi zřejmě počítají, že všechny jejich prů..švihy vyřeší válka s Ruskem.....

J. Dvořák 2.3.2023 13:55

Vtipné na tom je, že je možná skutečně stát před bankrotem. Jen za únor 23 mají schodek 120 miliard. Takže možná stihnou do konce roku biliónek. Prostě vláda národní katastrofy.

J. Vágner 2.3.2023 10:53

Autor doporučuje hledání kompromisu vlády a opozice, protože se přece budou u vlády střídat a je to dlouhodobě přínosné. To ovšem platilo v demokracii a už několik let neplatí u nás. Žádné střídání u vlády se nechystá. Moc se bude udržovat kombinací mediální moci, omezováním svobody slova, zneužíváním justice, zastrašováním. Taková demokracie trošičku Lukašenkova střihu. Například doporučuji k pozornosti tu dokonale organizovanou jednotnou mediální frontu, co zařizuje tu výsledek voleb, aktuálně krytí vlády porušujíci při olupovaní špatně volících důchodců snad úplně všechno co jde. Nejsměšněji působí CNN Prima, která protože potřebuje diváky, musí dlouhodobě působit méně zglajšajtovaně než ČT, ale pak týden, deset dní před volbami, okamžikem rozhodování někdo zavelí a jede se v lajně. Nicméně co je nutné přiznat, mandát vláda pro to co dělá, má. Těch 3,3 mil. voličů pro to hlasovalo a tomu bude tleskat. Kdy tomu tleskat chtít přestanou? Až zjistí, že nejde netleskat.

J. Šritter 2.3.2023 1:23

Já bych moc poprosil o opravu chybného “kdo z koho”. Česky je to “kdo s koho”, viz např. https://www.meriva-preklady.cz/clanek/cesky-pravopis-kdoskoho-kdozkoho_61

J. Hejna 2.3.2023 6:26

Já to cítím jinak, pane Šrittre.

K. Vojtíšek 1.3.2023 22:45

Schopná vláda by snížila inflaci a tím pádem by se valorizace důchodů stala nepodstatnou. Bohužel, schopnou vládu nemáme.

J. Hejna 2.3.2023 6:27

Máme vládu všeho schopnou (jak se ukazuje).

J. Ráž 1.3.2023 18:05

To, že se snaží vláda šetřit a že důchodové valorizace jsou nastaveny špatně, odsouhlasí každý, kdo nemá v hlavě seno, ale že vláda, která získala ve volbách většinu jen cca 43% odevzdaných hlasů se chová tak, jako kdyby jich dostala min.80% je minimálně politicky neprozíravé, dostane to "sežrat" v příštích volbách, neb to čím dál víc občanů štve.

Že změny zákonů upravující valorizaci nejenom důchodů ale i valorizaci platů ústavních činitelů vláda nepředložila do standardního sněmovního procesu vloni a snaží se to prosadit v nouzovém režimu, je buď projevem absence morálky nebo je to důsledek diletantismu ministra financí, který valorizaci důchodů nezařadil do státního rozpočtu i když musel vědět už v polovině roku 2022, že k ní ze zákona musí dojít a výdajovou stranu rozpočtu to ovlivní docela razantně..

J. Hejna 2.3.2023 6:32

Špatně nejsou důchodové valorizace, špatná je inflace.

V. Kuhaj 1.3.2023 16:02

Přání pana Petra níže, ať vláda odpíská grýndýl, vyslyšeno nebude. Takže ty miliardy do něj potečou dál, to je jisté. Kde tedy vezmeme miliardy na další věci, služby, stavby, důchody, porodné, pohřebné, pro naše politiky...atd?

V Dánsku, či kde to, ruší jeden státní svátek, neboť je třeba zbrojit, říkali. Peněz si od toho slibují nemálo. Tenhle zdroj příjmů nesmíme opominout! A už se někdo zamýšlel nad desetihodinovou pracovní dobou nebo - jak přece bylo dříve zcela obvyklé - prací i v sobotu? Napsal bych sem ironie, ale kdo to nepochopil, pro toho tenhle text určen není.

V. Petr 1.3.2023 12:16

Takže znovu. Ať vláda odpíská grýndýl (neuvěřitelných 200 miliard za rok) a peněz bude DOST! Ostatní jsou jen kecy!

J. Ticháček 1.3.2023 16:59

Vláda to odpískat nemůže.

Důvod je jednoduchý. Víra v to, že se nám to mnohonásobně vrátí. Tedy, ta vláda v to věřit nemusí, stačí, že tomu věří nátlakové skupiny, které jsou schopny tu vládu držet, nebo naopak odsoudit k zapomnění.

Heslo ‚externality', vysvětlení milerád poskytne pan Rada v diskusi pod nejbližším článkem o klimatu, počasí, nebo o dešti.

Sice z toho nezmoudříte, ale alespoň pochopíte, proč je nutné utrácet za nesmysly.

V. Heidlerová 1.3.2023 11:43

Jen přemýšlím, zda byl včera vítězem - Okamúra nebo přeživší jeho patologické zvrácenosti? To se v tak slovutném shromáždění nenajde žádný postup nebo někdo statečný, kdo by zavřel hubu? Konečný efekt za šílené prachy - nikdo neví, o čem mluvil - a to je drahý špás. Tento nešvar by pro tyto kecálisty měl nějakým způsoben být ukončen a omezen. To byl odporný trapas.RvRv

R. Langer 1.3.2023 12:12

No, třeba by mohl zavřít hubu někdo vám. :-P

V. Petr 1.3.2023 12:17

Jistě! R^R^R^

V. Kuhaj 1.3.2023 16:17

Odporný trapas je to, co předvádí Česká televize při své snaze ospravedlňovat jeden šílený krok vlády vedle druhého. Taky to, co předvádí vláda rušením výchovného, protože zjistila, že na něj nemá, je odporně trapné. Rušení nárůstu důchodů o inflaci, což jediné zajišťovalo důchodcům nijak zázračnou, ale aspoň stejnou životní úroveň po zbytek života, je rovněž odporný trapas, protože to není nic jiného než přiznání, že celá zářná politika grýndýlů a sedmdesáti pohlaví, a balíků sankcí z morálních důvodů a celá ta progresivní ideologie je slepá cesta, a EU jde zu grunt. Odporný trapas je, že ačkoli to stále více vypadá na to, že ty roury odpálili naši spojenci, novináři i politici o tom unisono drží huby. U politiků se tomu skoro nedivím, u novinářů to považuji za děsivý doklad toho, že nezávislá žurnalistika už to má taky za sebou.

J. Hejna 2.3.2023 6:34

Tohle už se může psát?

Z. Lapil 1.3.2023 17:51

Je to nemilé, ale chci-li svobodu slova pro sebe, musím ji přenechat i tomu druhému. Tuším se tomu říká spravedlnost.

Což nic nemění na platnosti povzdechu "kdybys byl mlčel, zůstal bys filosofem".

J. Jurax 1.3.2023 19:10

Nenajde, neboť jednak onen postup neodporuje zákonu a jednak se v budoucnu bude hodit i těm, kdož nyní bačují, až budou po příštích volbách v opozici. Což jim reálně hrozí.

P. Sura 1.3.2023 11:01

Máte tam pane boudo spoustu neotřelých a konstruktivních myšlenek. Jen se obávám, že u zdejšího obecenstva to zapadne ....

P. Sura 1.3.2023 11:04

.... sorry ...pane Boudo ....

V. Kučer 1.3.2023 10:05

Ministr ministr práce a sociálních věcí zařídil výplatu výchovného pro důchodkyně za to že vychovali svoje děti. Státní pokladnu to přijde skoro na 20 miliard ale jistě si to zaslouží a důchodci to musí pochopit. Další desítky možná stovky miliard nás přijde fotovoltaika na každou střechu což hodlá prosadit budoucí ministr životního prostředí, záchrana planety není levná záležitost.

P. Sura 1.3.2023 11:03

Pic kozu do vazu ! Ale ještě si zkuste dát pozor na ta i/y u důchodkyň ....;-)

L. Harvánek 1.3.2023 11:11

ad a/ důchodkyně vychovaly .. ad b/ to, že současné důchodkyně se věnovaly výchově dětí znamená, že často pracovaly na zkrácený úvazek samozřejmě za méně peněz (výše důchodu se vypočítává z výdělku) nebo pracovaly v podřadnějších profesích za méně peněz (třeba šikovná holka jako výpravčí vlaků by mohla pracovat někde v uzlové stanici, ale musela by dojíždět a těžko by se při tom mohla starat o děti.

Takže to do práce z bytu měla jen pár kroků a mohla na děti během služby dohlídnout. Jenže byla platově o dvě třídy níž.

ad c/ Chovala se přesto mnohem odpovědněji ke společnosti a vracela ji tím to, co musela společnost a rodiče do její výchovy investovat.

Na rozdíl od dnešních mladých dam, pro které je prioritou procestovat svět a nekomplikovat si život nějakým těhotenstvím a výchovou dětí. Však až ony zestárnou, stát se o ně postará. Jenže kdyby tak přemýšleli všichni, měl by se o ně kdo postarat v nějakém domově pro přestárlé?

V. Kučer 1.3.2023 13:18

Pak jim táhne čtyřicítka a mají nejvyšší čas pořídit si dítě jako moje ségra, dobře to dopadlo, kluk je zdravý jak řípa ale další děti už mít nemohla.

M. Hoblík 1.3.2023 9:56

Příšerná je skutečnost, že Fiala se tak strašlivě zamotal do svých iluzí o Havlovi, že vší silou nahrává podvodníkovi Babišovi. A všechno začne znova, dluhy se prohloudí a trouba český volič bude opět volit nevolitelné. Je to vůl, ten volič!

J. Majzlík 1.3.2023 10:42

Ve třech větách je řečeno téměř vše o příčinách právě žité multikrize naší společnosti. Nikdo si neklade otázku, jak jsme se z premianta střední Evropy dopracovali na propadlíka.

P. Hák 1.3.2023 19:21

Máte tam i Pilníka s Důlčíkem? A taky si myslí totéž co vy dva?

R. Langer 1.3.2023 12:14

Já bych věděl, kdo je tady opravdový podvodník... :-P

J. Jurax 1.3.2023 19:12

Kdo?