24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

ŠKOLSTVÍ: Proč přidat učitelům a co dělat dál

Učitelům je třeba přidat na platech, o tom není nutné vést složité debaty. Stejně tak je třeba přidat v dalších profesích soukromého či veřejného sektoru, protože výnosy polistopadové transformace také ještě nezažily a protože platy v sousedních zemích jsou o tolik vyšší.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Novotný 13.9.2017 23:50

A co úroveň absolventů?

A to myslím na všech stupních. Já jsem zvyklý, že za pořádně a dobře! odvedenou práci jsou pořádné peníze. Ale nedovedu si představit, že si řemeslník za zprasenou práci řekne o 30% víc, než bylo domluveno (smluvně!). A jak to štymuje s tím, že ze základní školy vychází totálně neposkvrněné děti matematikou, češtinou, a to nemluvím o dějepisu, zeměpisu. To není chyba těch dětí! Ale smutné je, že to pokračuje i středními školami i učňáky (které také z nějakého důvodu musí mít maturitu). A co je nejhorší, že naše vysoké školství produkuje ignoranty, kteří neví, na jakém kontinentu jsou Viktoriiny vodopády, kdy skončila 2.sv.válka apod. To není sranda, to proběhlo v TV1 na pořadu Taxík. A ještě větší hrůzy. Vinu nemají jen učitelé, hlavně jejich kvalita, ale celý systém, který vlastně není žádný. Na vysokých školách nic neříkající názvy oborů s minimálním (=žádným) uplatněním absolventů, žádná autorita pedagogů - nikdo jim nepomůže proti agresivním rodíčům i těm malým PZ (parchantům zasra..).

a co včil s tím? Prachy učitelům to nevyřeší.

Lupen

J. Vintr 13.9.2017 21:07

Stát přidal učitelům málo

měli jim přidat rovnou sto procent. A taky všem ostatním státním zaměstnancům. Problém, kde na to vzít, přece neexistuje. Stát vlastní tiskárnu na peníze a může si jich vytisknout kolik chce ...

R. Szewczyk 13.9.2017 20:27

ha ha ha

pokud učitel chcá vyšší plat, pak jest nedoukem, nechápaje matematiku, ,,,,,,,pojem vyšší plat odpustím politikovi, nikoliv učiteli,,,,ha ha ha

P. Vaňura 13.9.2017 19:27

Doktoři si nárokovali a většinou DOSTALI TROJNÁSOBEK

průměrného platu!

D. Polanský 13.9.2017 14:01

Nikdo nechce vedlejší účinky, chce

jenom svoje blaho. To už tak na světě chodí, učitelé nejsou výjimkou. Nakonec v Brně je na jedno volné učitelské místo, pokud je, minimálně 10 zájemců. V Praze tak 20. Kdepak je trh?

P. Portwyn 13.9.2017 15:12

Re: Nikdo nechce vedlejší účinky, chce

No v září by měla být obsazena VŠECHNA místa - přece před ty děti nepostavíte uklízečku (vím, někomu by se to líbilo). Tohle jsou ty rozdíly mezi prodáváním párků a školstvím...

Přesto v Praze i nyní shánějí učitele. Momentálně: Čj-Ov na gymnáziu, 1. stupeň, Č-Aj za poslední týden jen podle S-práce.

No a Praha není celý svět, že.

M. Prokop 13.9.2017 18:14

Re: Nikdo nechce vedlejší účinky, chce

Víte to jistě, s těmi zájemci?

P. Portwyn 13.9.2017 11:24

"Co tím vlastně chtějí učitelé říci?"

No UČITELÉ nechtějí říct nic.

Když budu mluvit za sebe, tak mne se nikdy nikdo neptal, co si o tom myslím. Dokonce se nikdo nikdy neptal ani kolegů, kteří jsou členy odborů (moc jich není).

Takže celý článek je nesmysl typu "jeden Holub hrál za Spartu, tak jsou všichni Holubové fotbalisti".

A ještě chybí nějaké ty žvásty o tom, jak jsme prý chtěli stávkovat. Houby s octem, pane Holub. O žádné stávce jsem neslyšel, než z novin. Ale hlavně, že se lidi budou hádat, MM budou mít o čem psát a na diskuzi budou přístupy...

P. Portwyn 13.9.2017 11:29

Re: "Co tím vlastně chtějí učitelé říci?"

Jinak klasika včetně té lži o "třech měsících placených prázdnin".

Když tohle žvástne závozník Pepa v hospodě nebo pan podnikatel na golfu - chápu. Ti nevědí, o čem mluví. Ale novinář by přece jen neměl takhle plácat. No, já vím... novinář :oD :oD když ono zeptat se je práááce :oP

J. Kulheim 13.9.2017 10:11

Učitelé si určitě zaslouží dobré finanční ohodnocení

své nelehké práce. Nevím jak přišli k číslu, že by měli mít 1,3 násobek průměrného platu. Stejně rád bych věděl jak kdo přišel na to, že si zaslouží 2,5 násobek průměrného platu v ČR. Rád bych to zjistil, abych věděl na jaké ocenění mám nárok. Já jsem si myslel, že ten kdo pracuje lépe, by měl mít vyšší příjem, než ten kdo pracuje hůř. Když se jim zvýší plat, tak se zvýší i plat průměrný a měli by zase stávkovat.

Také bych rád věděl jak někdo přišel na to, že platy by se měly každý rok zvyšovat. Já jsem si myslel, že platy v nevýrobních odvětvích by měly kopírovat ekonomickou výkonnost ve státě. Socialisté si na přerozdělování peníze vypůjčí. Oni to splácet nebudou. Doplatí na jejích gazdování vlády, které budou vládnout v období poklesu ekonomické výkonnosti.

P. Portwyn 13.9.2017 11:25

Re: Učitelé si určitě zaslouží dobré finanční ohodnocení

Reagujete na nepravdivé tvrzení. Tím celá úvaha, byť proti ní jinak nic nemám, poněkud ztrácí smysl.

V. Kříž 13.9.2017 9:34

učitelům je třeba...

... přidat (nám, politikům, z toho taky dost kápne). Učitelé jsou podhodnoceni - jak kteří. Prosím, zná někdo v tomto státě někoho (krom Bakalů a spol.), kdo se cítí být kvalitně ohodnocen? Ekonomika šlape jako nikdy a rozpočet se ztrátou nad 50 miliard? Ono je totiž třeba, aby na ty výplaty někdo dodal peníze. Ále co, ČNB si je vytiskne

M. Hoblík 13.9.2017 9:15

Učitelé by měli být honorováni

jako soudci. Je totiž jen na nich, aby připravovali naše děti na příchod velkého Babiše!

A. Alda 13.9.2017 8:50

Úplný magor.

To, co píšete, jsou ještě větší hovadnosti než když vedoucí brigád socialistické práce psávali do Rudého Práva.

M. Prokš 13.9.2017 8:22

Dokud bude skolstvi primo placene ze statniho rozpoctu, tak bude v loji furt. Proc peceni chleba muze byt soukrome, ale zdravotnictvi nebo skolstvi ne? (v mnoha arabskych statech i ty pekarny a sypky jsou ve vlastnictvi a kuratelou statu, pekari jsou jen zamestnanci kteri maji narizene vyrobni kvoty). Proc o tom ktera skola kde vznikne a kolik ma mit mist maji rozhodovat radnice a kraje (cili casti statni spravy) a platit je statni rozpocet? Proc o tom nemuze rozhodovat proste zajem zaku, respektive rodicu?

Rozpocet loni nevykazal prebytek, jen jeho schodek byl asi o polovinu nizsi nez planovany. Ale za cenu vycerpani rezervnich fondu a zastaveni investic na ktere jsme ale cerpali zalohy a budeme je muset v pristich letech tedy proinvestovat - ale ty zalohy uz jsou vycerpane.

J. Pražák 13.9.2017 7:55

Přidat ano, ALE:

Přidat by se mělo pouze učitelům škol, jejichž absolventů je v praxi nedostatek. Tedy hlavně technických oborů. Naopak ubrat by se mělo na školách, které produkují politilogy, genderisty, ... a obdobné v praxi nevyužitelné profese (s výjimkou státní správy, NGO a úřadů práce). Všechny ty Peheho a Halíkovo výdejny diplomů s honosnými názvy by bylo třeba podstatně redukovat.

M. Prokop 13.9.2017 8:43

Re: Přidat ano, ALE:

Tou redukcí ale opět vzrůstá vliv státu.

Souhlasím s cílem, ale hledal bych jinou cestu.

J. Pražák 13.9.2017 9:01

Re: Přidat ano, ALE:

Ta "jiná cesta" by byla: např. omezení rozsahu (a)sociálního státu. Omezení všech těch dotací, dávek, příspěvků, aby nemakačenci, vč. těch, kteří mají profesi neuplatnitelnou na trhu práce, byli nuceni zvednout tělo z postele a jít jinam než do heren, na lavičky do parku, nebo do hospod...

M. Prokop 13.9.2017 12:46

Re: Přidat ano, ALE:

Ano.

J. Jurax 13.9.2017 22:47

Re: Přidat ano, ALE:

Třeba školné.

P. Portwyn 13.9.2017 11:30

Re: Přidat ano, ALE:

Tohle je sice pravda, ale těžko to můžete aplikovat na nižší stupně kromě odborných škol.

I. Babková 13.9.2017 7:21

K odborům.

Dobšíkovy odbory nezastupují všechny učitele. Počet organizovaných odborářů je neznámý, nesdělil jej ani Pedagogické komoře. O blaho pedagogů jde Dobšíkovi až na druhém místě, teď rozehrává nějaké své hry. Nemělo by se zapomenout, že to byl právě Dobšík, kdo vehementně podporoval implementaci legislativního zmetku zvaného Kariérní řád učitele.

Časté publikování textů o tom, že si učitelé zaslouží lepší plat, je věru medvědí služba. Velká část veřejnosti z nějakého mně neznámého důvodu učitelům rozhodně nefandí a po přečtení takovýchto článků jim bude fandit ještě méně. Onehdy jsem náhodou a nechtěně vyslechla jednu pracovnici Copy-centra, jak říká: "Mladí do škol nejdou a naše děti pak učí přestárlé kreatury." Radši jsem zatajila, že jsem taky taková kreatura, kdo ví, třeba by mi pak i facana vlepila.

Informace o tom, že učitelé mají 3 měsíce dovolené jsou opravdu úsměvné. A abych tu závist trochu poškádlila, jsou dokonce země, kde po několika odučených letech kantor dostane rok placeného volna, aby mohl cestovat a vzdělávat se.

P. Smatlak 13.9.2017 8:41

Re: K odborům.

A mohla by ste mi Babková říci kde a v kterém státě ?Dneska učitel skoro jako bůh a děti jsou čím dál tím pitomější .Ano učitel je základ pro vzdělání ale není to tím,že bude brát velký plat.Je to fakticky poslání a tam by se nemělo kalkulovat za kolik ale jak ,pokud by ovšem učitel neměl na chleba což se neděje.Dneska každž kdo něco dělá tak hlavně co za to a u sportovců je to markantní a nebo u rádoby umělců,přestože je to sport tak tam jde hlavně paradoxně o prachy takže žádný sport ale byznys a zaměstnání. ale ne sport.protože súport fakticky žádné povolání nebo zaměstnání není,jinak už to není sport.A podobné je to v mnoha oblastech.A jEN PRACHY A ZASE PRACHY asmysl nám nějak uniklá..Kdyby v historii všichni dělali jen něco pro prachy tak jsme ještě sto let za opicemi.a hlavně nevzdělaní bblbečci.Tady a ve světě je pravidlo,že za málo peněz žádný výkon a paradoxně ti co jen žvaní a nevytvářejí skutečné hodnoty se mají nejhůře. a paTŘÍ SEM KOMEDIANTI,VŠECHNY TAKZVANÉ CELEBRITY SPORTOVCI A VĚTŠINA HUMANITNÍCH PRACOVNÍKŮ plus nenažraní advokáti a i ůředníci a mohl bych pokračovat.

F. Kusák 13.9.2017 14:58

Re: K odborům.

Nerad to říkám, dokonce ani těm, kterých si nevážím, ale vy jste opravdu vůl.

P. Smatlak 13.9.2017 18:22

Re: K odborům.

František Kusák. To je jako klusák a klusák je kůň že? To ti sedí JAKO ZADEK NA NOČNÍK takže se nebudu k tvému vyčerpávajáícímu a rádoby "filosofickému" NÁZORU VYJADŘOVAT Einsteine.Ty asi patříš k těm co když nějaký přiblblý,primitivní a nevzdělaný boxer dostane za zápas miliardu tak ještě říkáš,jako většina blbečků,že si to zasloiží že?Tolik nemá zisk ani středně velká továrna.A to je právě ten problém kdy jsou placeni ti co jak jsem napsal nevytvářejí nějaké skutečné hodnoty ale chtějí žít jako bozi a ti jako většina těch,bez jejichž práce bychom se ani s prominutím nenažrali mají sotva do úst a na běžné potřeby a nemyslím jen ty co pracují v ve vyspělých státech ale všechny co se nadřou jako voli a mají z toho prd.A jinak končím ,protože ty stejně nic nepochopíš a neplatí to s těmi hodnotami na učitele ale potom by se mělo přidat všem co vykonávají něco smysluplného.

P. Smatlak 13.9.2017 18:26

Re: K odborům.

A jako dovětek nejsem obhájce komančů a mám k tomu důvod(otec v 50 letech 10 let zavřený za politiku) ale chci aby byla na světě ALESPOŇ NĚJAKÁ spravedlnost I KDYŽ NA STO PROCENT BY TO BYLA ASI UTOPIE.

I. Babková 13.9.2017 17:30

Re: K odborům.

V Německu, Rakousku, Polsku a Maďarsku. Viz:

https://www.top09.cz/co-delame/komentare/putnova-rozvoji-ucitelu-pomuze-pulrocni-studijni-volno-21933.html

O tom, že by učitel byl jako Bůh, nic nevím, spíš se stává děvčetem pro všechno a ještě si o něj každý otře hubu. Ale výjimky určitě jsou.

Peníze mě nikdy neovlivnily natolik, abych ztratila zdravý rozum, patřím ke generaci, která z jedné koruny ušetří 5. Babička vždy říkala: "Na co nemám, to nepotřebuji." Moudrá žena. Máte pravdu, že peníze kazí charakter mnohých, však to povídali i ve filmu "Marečku, hoď ho do stroje". :-) Hezký den.

P. Rudolf 13.9.2017 7:16

Český vzdělávací systém

zaostává za tím západním úplně ve všem. Každému člověku přeji lepší životní úroveň, mizerný stav českého školství však zvýšení platů učitelům nezlepší ani o milimetr. Bude i nadále mizerný.

R. Langer 13.9.2017 12:55

Re: Český vzdělávací systém

Nezaostává. Ba donedávna tomu bylo právě naopak.

P. Rudolf 13.9.2017 16:31

Re: Český vzdělávací systém

Aha, tak to je pro mě pak záhadou, proč mnoho Čechů, kteří chtějí pro své děti to nejlepší vzdělání, je už skoro 30 let posílají studovat na západ?!