20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

ŠKOLSTVÍ: Ministerstvo zase perlí...

Počet zaměstnanců ve školní kuchyni by se podle ministerstva školství měl řídit počtem uvařených porcí. Vzniká tak další ministerská tabulka, která bude školám něco diktovat. Po pamlskové vyhlášce je to další zbytečná regulace z dílny tohoto úřadu, kde očividně něco nepěkného řádí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 24.1.2017 22:20

Souhlas

To s těmi úředníky je velice dobrý nápad.

Jenže to žádného z pitrysů, co nám vládnou, nemůže ani napadnout.

A celkem vzato pochybuji, že kdyby se Svobodným nějakým zázrakem povedlo získat v parlamentu nějaká podstatná křesla, že by s takovým požadavkem vystoupili.

P. Selinger 24.1.2017 13:46

Jediná prevence proti ministerským nesmyslům

by bylo snížení poočtu úředníků na polovinu, aby zbytek měl dost práce a nevymýšlel hovadiny.

M. Prokop 24.1.2017 14:40

Re: Jediná prevence proti ministerským nesmyslům

Na desetinu, pro jistotu.

Jenže tomu musí odpovídat i snížení počtu věcí, do kterých mohou kecat.

V. Medek 24.1.2017 11:36

Co začít u sebe ?

Asi by se dalo s Vámi souhlasit,ale nechtělo by to začít u sebe?? Počet obyvatel Chrudimi - 23061 ( Wikipedie) počet ůředníků rok 2015 - 221. To je jeden úředník na 104 obyvatel!!!

A. Alda 24.1.2017 11:50

Verifikace teorie praxí.

Až bude mít Chrudim 140 občanů na jednoho úředníka (úředníky jsou i "uvolnění" papaláši), aniž by se tam veřejná správa zhroutila, budeme moci začít brát autorova slova trochu vážněji.

P. Švejnoch 24.1.2017 13:21

Re: Verifikace teorie praxí.

No, já si myslím, že úkoly veřejné správy nejsou zase tak výrazně rozsáhlejší, než byly za první republiky. Mám na mysli ty skutečné úkoly, tedy ty, které jsou skutečně nezbytné pro chod obce (a, ano, míním tím i stát ;-) ). To, že si současná veřejná správa sama vytvořila abundantní a zbytnělou agendu, na celkem nepatrném nárůstu úkolů pro chod obce skutečně nezbytných nic nemění.

Takže - až bude poměr počtu erárních úředníků k obyvatelstvu opět 1 : 140 (třeba), veřejná správa se nezhroutí, jen potom tito erární úředníci budou muset opět začít vykonávat jen ty činnosti, které jsou po nich občany skutečně žádány...

A. Alda 24.1.2017 13:31

Ale to jsme už někde jinde.

Úředníci sami si své úkoly nevymýšlejí. Přáním každého noírmálního úředníka je klid a pohoda. Jsou to politikové, kdo jim zadávají úkoly. Mnohdy velmi nesmyslné, mnohdy hloupé, často protiprávní...

P. Švejnoch 24.1.2017 14:03

Re: Ale to jsme už někde jinde.

Částečně (možná dokonce z větší části) to asi tak je. Z pohledu mého příspěvku to má dvě "ale":

1) je otázka, kolik z těch úkolů zadaných politiky ve skutečnosti vychází z podnětů možná ne úplně posledního referenta někde na přepážce, ale přesto z podnětů úředníků - v tomto případě úředníků středního a vyššího postavení v hierarchii aparátu (vedoucí odboru etc..), kteří si potřebují dodat na důležitosti a vážnosti, na moci a na k tomu příslušejících penězích a ...

2) do důsledku vzato, ani politik (tedy řekněme ministr a s přimhouřením obou očí i jeho náměstci) nejsou ničím jiným, než úředníky - v tom smyslu, že mnou byli najati ke správě mého státu.

Čili znovu říkám - až bude poměr zpět na 1 : 140, veřejná správa se nezhroutí, ale začne vykonávat jen ty funkce, které jsou životně důležité.

Z. Lapil 24.1.2017 18:27

Re: Ale to jsme už někde jinde.

Ne tak úplně. Viz reakci pana Švejnocha.

A Parkinsona trochu konkrétněji znáte? Tedy toho přes byrokraty, ne toho přes třaslavý ruce.

Pravil: úředník chce rozmnožovat své podřízené, nikoliv konkurenty; úředníci si navzájem přidělávají práci (počet zaměstnanců úřadu stoupá, aniž by se to projevilo na jeho efektivnosti).

A taky: „Muž, kterému je odepřeno rozhodovat o důležitých věcech, začíná považovat za důležité to o čem rozhodovat smí.“ Myslím, říkám už já, že by neprotestoval proti rozšíření úvahy na ženy.

ote-parkinson/?q=8893

P. Švejnoch 24.1.2017 13:07

Re: Co začít u sebe ?

A Vy se domníváte, že chrudimští úředníci jsou jediní, kteří pečují o blaho chrudimských občanů? Možná zapomínáte na krajské a centrální úřady.

Je fakt, že počet "erárních" úředníků (tedy státních, krajských i obecních) je těžké najít, ale všechny prameny, které jsem na toto téma četl, uvádějí podobný počet - někde mezi 200.000 až 250.000 lidí. Což odpovídá autorem uváděnému poměru.

J. Lepka 24.1.2017 10:35

Vysvětlení je zcela jednoduché.

Na ministerstvu sedí moc úředníků a aby náhodou někoho nenapadlo se nad tím podivit, produkují zcela nesmyslné údaje a tak obhajují svou existenci. Bohužel se to týká obecně všech ministerstev, de facto všech úřadů.

V. Kain 24.1.2017 11:13

Re: Vysvětlení je zcela jednoduché.

Podobné hovadiny přicházejí z Bruselu,ale v mnohem větší kvalitě.(bohužel)Valachová skončí jako ministryně stejně jako Marksová.Potom se snad věci vrátí k normálu.

A. Alda 24.1.2017 13:37

Nemáte pravdu.

Když necháte úředníky na pokoji, za chvíli se ani nevšimnete, že nějací jsou. Ty problémy vytvářejí politici, nikoli úředníci. Jsou to politici, kdo mají "nápady", které pak musí úředníci odadministrovat.

Jinak nutno podotknout, že úředníci jsou nejpokrokovější vrstva lidstva. Byli to úředníci, kdo si vymysleli psaní a počítání, vzdělávání a kulturu, právo a pořádek... Byli to úředníci, kdo umravňovali mocné v jejich bezuzdnosti tím, že i bez drancování a plundrování jim dokázali dodat od porobených a podmaněných požadované bohatství, byli to úředníci, kdo bránili panstvu zbídačovat a vyhlazovat poddané obyvatelstvo a nutili je, aby se o ně starali jako ovčák o stříhané ovce...

Otevřete dějiny na stránce Uruk a tam to všechno začíná, tam se to dočtete.

P. Švejnoch 24.1.2017 14:32

Re: Nemáte pravdu.

No, tak tohle už je poněkud humoristický náhled na věc, ne? :-)

Už první souvětí je nesmysl - žádný referent odboru životního prostředí, stavebního či živnostenského úřadu (to jen abych vyjmenoval ty nejpopulárnější buziče a prudiče) není podřízený Sobotkovi či Babišovi - je tem celá škála nadřízených, vyžadujících buzerování z důvodů, které jsem popsal výše.

Také představa, že úředník (= námezdná síla, zaměstnanec) koriguje svého zaměstnavatele, je poněkud vymykající se běžnému schématu.

A tvrzení, že nejprve musel být jmenován úředník, aby mohlo vzniknout písmo, no, k tomu už vážně ani není co dodat... :-D

P. Lenc 24.1.2017 9:42

A proto se

šéfka jmenuje Valachová.Nomen omen.

K. Frauknecht 24.1.2017 10:02

Re: A proto se

A jak ten chudák kastrát k tomu přijde!

A. Alda 24.1.2017 13:38

Valaši jsou přímí a vzpurní a mají rádi slivovici.

Rozhodně to nejsou takoví pitomci a kazisvěti.

R. Tichý 24.1.2017 9:38

Do kamene tesat

Zejména P.S.

V. Dosoudil 24.1.2017 8:52

Zlatá slova,

takové názory jsou pro mne inspirací k letošním volbám.