Neviditelný pes

ŠAMANOVO DOUPĚ: MUDr. Rath - odborník či politik?

1.12.2005

Doktora Ratha nasadil do ministerstva zdravotnictví premiér Paroubek prý také proto, aby ukázal, že i po budoucích volbách hodlá sestavovat vládu hlavně z odborníků. Proto jsme se tuhle společně s Václavem Moravcem divili (já před bednou, Moravec ve studiu), když Rath v televizních Otázkách VM odvětil, že recepisy by se platit neměly.

Jako odborník s touto myšlenkou Rath souhlasil, ale protože je ministr sociálnědemokratické strany, pak musí respektovat její volební program. Halt, teď už je politikem. Moravec se na to zeptal ještě jednou: Ano, Rath je politikem. Tak proč ho, ksakru, angažovali na post ministra jako odborníka? Jestliže takovou zvrácenost dokáže Rath připustit, pak u mně už nikdy žádným odborníkem nebude. Zůstal na úrovni ostatních tupounských ministrů zdravotnictví.

I nadále budeme acylpiryn "dostávat zadarmo" (na pokladnu - letos 200 milionů z fondů zdravotních pojišťoven!), nebo i pentoxifyllin na povzbuzení potence (za tento lék čtvrt miliardy za letošek)... Kdežto na takové prkotiny jako je Alzheimer, cukrovka, osteoporéza, rakovina a podobné kraviny budeme platit tisíce a miliony (za Alzheimera navíc asi 2.000 Kč/měsíc). Podle právě vyhřeznuvší vyhlášky. Přitom dvacka za recept by tuto díru pohodlně zalepila. Takto se Rath zařadil bok po boku ostatním mengeloidním* ministrům kteří už našemu zdravotnictví vládli.

Lékárny sice mají dostat o miliardu méně, ale pacienti to prý na svých peněženkách nepocítí. Není to tím, že lékaři neměli na škole matematiku (dokonce někteří šli na tuto školu právě proto!). Rath počítat umí. Ale prý mají možnost zlevnit výrobci léčiv. To už jednou jeden minister říkal cosi podobného, když zaváděl první spotřební daň za benzin... Jenže výrobci jaksi - nezlevnili. Dosud nežijí v komunismu. Výrobci ne.

Takže Rath je politik. Tedy "vzal na sebe to břímě", jak odpovídal novinářům, jestli by na případnou nabídku na ministrování kejvnul. Aby se mohl stát ministrem, musel nakonec pod nesmlouvavým tlakem prezidenta Klause, který se takto předvedl jako hlídací Bart ústavního pořádku, vzdát funkce prezidenta České lékařské komory. Jenomže to nebylo hned. Nejdříve se Rath pokusil znásilnit stanovy společnosti, kterou vedl, ale to se mu (snad) nepovedlo. Pak stále říkal: "Já odstoupím, jen co mě pan prezident jmenuje. Jsem připraven odstoupit, ale jenom když to bude nutný." A pak tedy odstoupil, za mocného skřípění zubů, neboť křeslo ministra zdravotnictví neskýtá dlouhou perspektivu. Prezidentem ČLK už Rath není, co s ním po volbách?

Teď se tu rýsuje jedna dobrá prebenda: když by byl dr. Rath v čele pražské kandidátky, pak by se určitě dostal na příští období do Poslanecké sněmovny. Paroubek mu to slíbil, že ho do čela pražské kandidátky protlačí. Už jiní odborníci nestraníci se v jejím čele virtuálně skvěli - liberální ekonomický místopředseda vlády Martin Jahn a už několikrát vymáchaný bývalý eurokomisař Pavel Telička. Jenže ti nejsou dost odvážní, aby se nechali dehonestovat spojením s touto politickou stranou. Takže se začal těšit sociálnědemokratický poslanec Stanislav Křeček. A další se těšili s ním - ve Sněmovně by usedl jeden pražský socdemák navíc. "Když je to tak, jsem připraven vstoupit do ČSSD." Pan Rath je vždy připraven udělat všechno pro to, aby se dostal kam chce. Ale přitom se nehodlá nikdy vzdávat svých výhod - prezidentování lékařům, neplacení členských příspěvků rodné (či adoptované)straně...

Chudák malej - pořád s ním někdo cloumá. Přijal to břímě od Paroubka a sednul si na ministerstvo zdravotnictví. Přijal požadavky prezidenta Klause a vzdal se prezidentování lékařů. Teď zase je ochoten ke vstupu do strany... Na to, jaký je kariérista, je to nečekaná pasivita.

Ale pasivní pan ministr není. Jakmile začul, že by se mohlo provalit něco z černot kolem financování lékařského časopisu (vydávaného na náklady komory, přičemž příjem z reklamy plynul soukromému vydavateli, čtyři miliony se někam ztratily - a za to pan Rath vyrazil koho? - šéfku revizní komise, která na tuto "nesrovnalost" přišla!), okamžitě kopnul do své bývalé kolegyně a dlouholeté poradkyně Klimkovičové. I když jsou možná nahrávky v kauze "úplatky pro Ratha" zmanipulované. Pan doktor bez milosti poukázal na hříšnici a kopnul ji do zadnice. ("Jsem zděšen!")

Takže pro mě pan doktor Rath už není ani lékař, ani pan. David Rath není ani politik, ani buldozer. Je to samolibý srabácký vyčůraný hajzlík.

Psáno v Praze dne 29. listopadu 2005

Nekorektní Šamanova vysvětlivka, proč jsou někteří ministři zdravotnictví "mengeloidní":
*"Po prodloužení čekání na operaci kyčle si toho pak budou pacienti více vážit" - Bohumil Fišer asi neví, že při tom čekání lidé vysloveně trpí!
"Von nikdo hned neumře", když se nenasadí včas léky na Alzheimera. Ne, neumře, hned, ale jeho stav bude stabilizován až po několika měsících rozvoje choroby, takže třeba už nebude chodit a umře v padesáti místo v sedmdesáti, Milado Emmerová, ve výrazném dyskomfortu, jestli se dá lidské utrpení takto označit.
Jestliže nová léková vyhláška + současné odmítání proplácení nákladů středočeským nemocnicím ze strany zrathizované VZP povede k dalšímu odkládání operací a vyřazování chronicky nemocných pacientů ze systému léčení, (ten vlevo, ten vpravo) pak pan Rath u mně není jenom srabácký vyčůraný hajzlík, ale doslova Mengele. Totiž ani ne tak vystudovaný lékař, jako praktikující nacista.



zpět na článek