26.4.2024 | Svátek má Oto


ŠAMANOVO DOUPĚ: 30 korun - moc nebo pomoc?

20.5.2009

Chlapi, tak si v hospodě to jedno pivo odpusťte. A hřeben stejně nepotřebujete. Dámy zase mohou vypustit ledové kafe. A když vynechají ještě dortík, je další třicetikačka ušetřená. Na co? No přece na píp kuře. Tedy akci "Pomozte dětem". Pošlete dárcovskou SMS ve tvaru DMS KURE na číslo 87 777, z telekomunikačního účtu vám zmizí třicet korun, 27 jde dětem, tři kačky si ponechá operátor. Když bude mít SMS na stejné číslo tvar DMS ROK KURE, odečte se vám třicet kaček každý měsíc po celý rok - alespoň zhubnete. Desátý ročník akce sice vyvrcholil na letošní Velikonoce, ale penízky na tuto bohulibou záležitost můžete posílat celoročně.

Jestli nechcete krmit operátora, můžete posílat příspěvky rovnou na účet, ale! Pozor! 15. května 2009 byl zrušen starý účet. Číslo nového je 505333505/5500. Více informací a nabídek k obdarování najdete na www.darcovskasms.cz.

Děti vám děkují! Za 10 let jste kuřecímu sbírkovému fondu dali 116 260 254 Kč. Mohlo se tak rozjet 910 projektů zaměřených na přímou a účinnou pomoc, kterou - díky vaší šlechetnosti - získalo 143 tisíc chudých, nemocných či jinak znevýhodněných, ba i ohrožených dětí v celém Česku.

Takhle nějak měla vypadat marketingová kampaň k zavedení regulačních poplatků ve zdravotnictví. Jde o stejnou třicetikorunu za stejné pivo či kafčo. Zdravotní pojišťovny ušetřily 10 miliard. Pět miliard vybraly na poplatcích, dalších pět ušetřily na paralenech. Vloni mohlo být léčeno o 40 % více pacientů s rakovinou, roztroušenou sklerózou a podobně závažnými chorobami. A roztroušená skleróza, když se včas podchytí, pak se sice nevyléčí, ale dokáže se zastavit její postup. Náklady na tyto léky ve specializovaných centrech vzrostly o 47 procent, počet operací kyčelních a kolenních náhrad vzrostl (konkrétně u VZP) o 35 procent. Dalších 18 700 lidí díky zavedení limitu ušetřilo za doplatky na léky, bez nichž nemohou fungovat.

Ministr Julínek tohle neuměl. Poplatky zavedl rázně, až ideologicky rázně, i tam, kde nemohly - nebo by nesměly! - mít regulační účinek. Jako například pro novorozeňata. Nu, nově se dle zákona zavedla "regulace regulačních poplatků". Z věci se však už stalo politikum, či spíše klacek ve volebním klání. Političtí soupeři si sprostě nadávají, miliony lidí a novinářů bouřlivě diskutují. Před volbami dvě levicové strany ve sněmovně protlačily každá svůj návrh na omezení/zrušení poplatků. Julínek volá - než omezit poplatky, to už je raději zrušte.

A já říkám - nerušte! Chlapi, tak si v hospodě to jedno pivo odpusťte. A hřeben stejně nepotřebujete. Dámy zase mohou vypustit ledové kafe. Nebudete tloustnout, a až dostanete rakovinu, tak vám ostatní pomůžou zachránit život a jeho kvalitu - třebaže vám bude už přes padesát!

Psáno v Praze dne 19. května 2009

*************************************************