Neviditelný pes

ROZHOVOR: Volby mohou covidismus zastavit

5.10.2021

Časopis Reflex přinesl informaci o tom, za jakých okolností byla mimořádná opatření Ministerstva zdravotnictví projednávána na Legislativní radě vlády. Podle zjištění vznikala na politickou objednávku a byla psána doslova horkou jehlou. Co si o publikovaných informacích myslíte?

Mimořádná opatření jsou věcně a právně špatná. Ale moc mají mít v demokracii volení politici, ne anonymní úředníci. Je normální, že činnost ministerstva určuje ministr, včetně způsobu boje s covidem. Nese však za to také odpovědnost.

Již v minulosti jste velmi tvrdě kritizoval Ministerstvo zdravotnictví právě za způsob, jakým zneužívá pandemický zákon k vydávání mimořádných opatření. Dokonce jste opakovaně uspěl se svými žalobami u Nejvyššího správního soudu. Poučila se vláda z předešlých chyb?

Vláda se nepoučila. Vyvolává atmosféru strachu a utrácí obrovské peníze. Místo, aby se peníze určené na zdravotnictví věnovaly na léčbu pacientů, tak se promrhají na testování zdravých lidí. Příkladem byly vyhozené peníze za testy zdravých dětí ve školách. Vláda škodí této zemi.

Není přeci jen vaše kritika příliš přísná? Přeci jen vláda bojuje s globální pandemií, jsme v historicky poměrně nevídané situaci, a tak je asi pochopitelné, že na hlídání každého paragrafu není právě ten ideální prostor. Opravdu vláda překročila hranu možné tolerance?

Covid je i ve Švédsku či Bělorusku a tam je zcela odlišný přístup. Nejsou zákazy a společnost i ekonomika fungují bez toho, že by nastala covidová apokalypsa, jak ji u nás hlásají někteří zastánci covidismu. K přístupu, že se na covid má dívat jako na běžnou nemoc, se přidalo i Dánsko, Norsko, Británie. Prostě covid není mor a máme mnohem vážnější problémy ve zdravotnictví – nemoci srdce a krevního oběhu či rakovinu.

Na laika to působí tak, že Ministerstvo zdravotnictví vydá mimořádné opatření, ale než ho přezkoumá a případně zruší Nejvyšší správní soud, tak už dané opatření fakticky neplatí. Přestože soud konstatuje porušení zákona, tak se fakticky nic nezmění. Není to trochu jako hra na kočku a myš?

Ano. Ministerstvo využívá toho, že Piráti a ODS dali vládě zvláštní pravomoci pandemickým zákonem a při tom popřeli kontrolní roli parlamentu. Kdyby opatření mohla rušit Poslanecká sněmovna, byl by to rychlejší způsob, než je dnes na Nejvyšším správním soudu. Ale to by nesměli Piráti a ODS kolaborovat s hnutím ANO na zákonném podkladu pro omezení svobod občanů. Pandemický zákon je jejich společným dílem. Je třeba ho zrušit či podstatně změnit.

Jaké je podle vás řešení z této spirály vydávání a rušení mimořádného opatření? Není problém zakořeněn již v samém pandemickém zákonu?

Volby. Buď si lidé zvolí strany – Piráty, ANO, ODS, lidovce -, které skrze přijetí pandemického zákona umožnily protiprávní tvorbu mimořádných opatření Ministerstvem zdravotnictví, anebo zvolí strany, které proti těmto opatřením bojují, což je i hnutí Trikolora Svobodní Soukromníci.

Pokud formace Trikolora Svobodní Soukromníci uspěje a dostane se do Poslanecké sněmovny, chcete vrátit právu spravedlnost mimo jiné i tím, že poženete k zodpovědnosti ty, kteří zaváděli protiprávní mimořádná opatření. Co konkrétně si máme pod tím představit? Zřídíte parlamentní vyšetřovací komisi?

Především musí fungovat normálně policie a státní zastupitelství. Ministři zdravotnictví a jejich náměstci by se měli finančně podílet na uhrazení škod, které způsobili. Hnáni k odpovědnosti musí být i zaměstnavatelé, kteří rozdělují zaměstnance na očkované a neočkované a nutí neočkované k testům. Tím neoprávněně získávají a shromažďují citlivé osobní údaje z oblasti zdravotního stavu. Povinné testování zaměstnanců může nařídit Ministerstvo zdravotnictví, ne zaměstnavatel sám. I tito zaměstnavatelé by měli být za toto protiprávní jednání postiženi. Nyní plošné testování zaměstnanců Ministerstvo zdravotnictví nenařídilo, přesto je prováděno Českou spořitelnou, Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, Krajským ředitelstvím policie v Praze, Univerzitou Tomáše Bati ve Zlíně. Zneužívání moci je nutné odmítnout v soukromé i státní sféře.

Ptal se Karel Výborný, PL, 1.10.2021



zpět na článek