25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Vojna byl dobrý vklad do života

To je několik otázek a skoro mám pocit, že se mě na to nikdy nikdo neptal. Tak zaprvé: já jsem zásadní odpůrce modré knížky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Polanský 4.6.2021 9:34

S tou privatizací má pravdou, nešlo o to, jak najít ty správné vlastníky, ale jak státní majetek, slušně řečeno, rozebrat. A to rozebrání bylo provedeno hlavně ve velké privatizace dokonale. Problém je, že rozebráním a následným vytunelováním zprivatizovaného to obvykle skončilo. Prostě až na dno. Odraz ode dna museli již zrealizovat jiní, často ti, kteří vůbec neprivatizovali.

D. Polanský 4.6.2021 9:28

Vojna nás učí podřídit se vůli někoho bez filozofování a odmlouvání. Totiž i v životě to občas jinak nejde. Problém je, že dnes školy učí především filozofovat a dělat si, co člověk chce. Takový ten bezbřehý liberalismus.

Š. Hašek 4.6.2021 9:31

Trefná poznámka!

O. Musil 4.6.2021 10:31

Bohužel taky nechat na sebe řvát často bezdůvodně někoho, kdo má o nějakou tu frčku víc. A držet ústa a mlčky se podřídit není podle mě ideální výbava na další život, možná v Číně. Ostatně jak vyprávěl kolega - vystudovaný inženýr v DDR. Tam neměli katedry, takže šel sloužit pěkně na 3 roky jako řidič. Jezdil Tatrou 815, jednou mu řekli, aby vyjel na nějaký vagón. Obhlédl situaci a řekl lampasákovi, jestli vzal v úvahu hmotnost vozidla a žalostný stav podlahy vagónu. Lampasák se samozřejmě příšerně naštval a začal ječet cosi o splnění rozkazu. Kamarád pokrčil rameny a vjel na vagón. Podlaha se probořila a Tatru pak vytahovali zbytek dne.

Š. Hašek 4.6.2021 11:46

I Vy máte díl pravdy.

V tomto případě jsem já bral toho lampasáka, jako příklad šéfa, náměstka, souseda, poslance, ........ , se kterými se v životě setkám.

Jsem pro "Brannou přípravu". Od střelby až po škrábání brambor a odloučení od maminky. Zkráceno. Vyzkoušeno tisíciletími!!!

Jsou snad Švýcaři dementi? Až parta dostřílí, tak chce večeři. Erteple. Ty se muší oškrábat a botky nebude čistit mamka.

Zkráceno.

J. Hovorka 4.6.2021 12:02

Hašku zase jako vzdy ses na hlavu trubka

zkraceno

Š. Hašek 4.6.2021 12:05

Chybí Ti tam háček, fůra čárek všelikých ..... jeden háček už ses naučil.

Děkuji za pozornost, už mi začalo být smutno.

Zkráceno, zjednodušeno. Nemám čas!

O. Musil 4.6.2021 12:02

Švýcarsko - Odvedení branci musejí absolvovat základní výcvik – se zbraní i příslušnou vojenskou technikou – trvající po dobu od 18 do 21 týdnů. Ročně je ve výcviku asi 20 tisíc osob. Po skončení výcviku třikrát do roka každoročně účastní týdenního cvičení. Povinnost účasti na cvičeních končí, když na nich voják stráví tři sta dní v celkovém součtu nebo dosáhne věku dvaačtyřiceti let.

Takže žádné dva víceméně bezobsažné roky. Ale ročně 3 týdny na cvičeních není popravdě taky málo. To by zaměstnavatelé úplně radost neměli.

Š. Hašek 4.6.2021 12:16

Vám se to zdá blbé?

Krom toho jste zapomněl na fůru dalších faktů! Některá překroutil. Hlavně celkový výsledek toho všeho.

T.č. má Švýcarsko ve zbrani cca 58 % mužů. Bráno i se školáky a těmi, co jsou již na lůžku v penzionech pro seniory. Ve zbrani lze být i tak, že mám vercajk, papíry, umím to, ....... a mám mapu, boty, batoh, jsem nebruselský švýcarský vlastenec ...... špek a cibule na týden se už sežene.

Byl jste u skautů? Tedy vopravdickejch??? Tak tři roky?

Mladím uži u nás mají auto na dluh, dvě přítelkyně/dva počítače a neumí zabít kapra. Bojí se ranní rosy, na kole jezdí jak kosmonauti na Měsíci. Zkráceno.

O. Musil 4.6.2021 12:34

V mé době byl skauting zakázaný a z pionýru mě vyhodili. O to jsem se ale nijak nezasloužil, protože jsem byl podobný spolužákovi V., který kopl soudružku vedoucí do p... A protože neměla o původci jasno, šli jsme oba, tedy i V., ne soudružka.

Jinak jsem opravdu text zkrátil, ale ponechal jsem myslím zásadní věci, co se týká ZVS.

S. Donát 4.6.2021 14:02

Však nikdo neříká, že by ZVS měla trvat dva roky. Cituji z článku: "Já si myslím, že při všem problematickém těch pár měsíců (určitě ne dva šílené roky) tímto způsobem strávit bylo pro ty mladé muže dobrým vkladem do života."

A s tím velice souhlasím. Základní + odborný výcvik a domů. Podle náročnosti konkrétního ČVO bych to viděl na 4 - 6 měsíců. A nebylo by od věci, aby kromě chlapců narukovaly i dívky :)

P. Brich 4.6.2021 17:42

R^

P. Brich 4.6.2021 17:40

R^, pane Hašku.

J. Kotlaba 4.6.2021 19:30

Pokud jste potřeboval až vojnu na naučení škrábat brambory a čistit boty, pak vaši rodiče stáli za prdlajz.

J. Jurax 4.6.2021 20:44

Ehm ... moje osobní zkušenost z mé ZVS před skoro půlstoletim praví, že když mi navelili do čety bažanty, našlo by se pár takových, jejichž rodiče stáli v tomto punktu za to, co píšete.

J. Hovorka 4.6.2021 12:11

Pane

Polanský Ja tomu rozumim,ze byste byl radeji kdyby se ucilo jako za komousu o repe ktera je ze sajuzu a vazi 2 metraky a tak dale ???;-D;-D

D. Bowman 4.6.2021 14:20

Na škole vás mají učit svobodnému uvažování. Což se samzřejmě neděje a nutí vás papouškovat a de facto přebírat názory jiných.

Akademická obec dokonce zdegenerovalal natolik, že pokud něco nepodléhá konsenzu (Peer review) tak to vůbec neberou v potaz.

Vůli se podřizujeme už od dětství. Tu rodičům, tu učitelům a vojna to završuje. Aby pak na nás stačilo jen houknout a nasadíme roušku, vpíchneme vakcínu a hlavně držíme hubu a krok, podle tónu který nám diktují mluvící hlavy v TV.

Být dospělý znamená naučit se odpovědnosti sám za sebe a samostatnosti. To se nikde neučí. Na vojně jen velmi povrchně (voják se stará, voják má). Naučíte se tam spolehlivě jen trikům otroka, jež je motivován externě - tj. jak s tím systémem vyj-bávat.

Š. Hašek 4.6.2021 9:04

Perfektní. Jako vždy.

J. Nevrkla 4.6.2021 8:35

Hezky rozhovor s nejdůležitější osobnosti našeho porevolučního vývoje. Snad bude opět kandidovat na prezidenta.

Š. Hašek 4.6.2021 8:56

Souhlas.

O. Musil 4.6.2021 9:00

No, náš současný držitel modré knížky bude končit až za cca 2 roky, to bude VK už přes osmdesát. Ale zkusit by to mohl, už vidím, jak uraženě odchází z debat po "nevhodné" otázce.

Š. Hašek 4.6.2021 9:24

Odešel v klidu od hysterické, hloupé redaktorky. U mě v cajku, ten Klaus.

Přeji Vám, pane Musile, abyste se dostal do spárů takové hlupačky a měl jste jí vysvětlit "jak sekáte trávu". A ona bude furt kvákat: že četla, že se jinak brousí nůž, že se jinak jezdí šejdrem, že slyšela vod sousedky, že tahle značka sekačky je blbá, ......... že jste zkrátky divný neznalec, který se sekačkou vyjel poprvé.

Pusťte si rozhovor z archivu jestě dvakrát. Jsem zvědav.

Toto platí pro 89% rozhovorů v televizi ČT09. Moravec si někoho (z "druhého břehu") pozve a vystřelí první otázku, typu: Heleďte Babiši, nejste Vy nějakej divnej? Podívejte na Němcovou! Podívejte na Jourovou a "děti brusele"!!! Laskavě mi zdůvodněte, Babiši, že si vůbec dovolujete dýchat vzduch můj a mých diváků!!!

Nejsem volič Babiše. Klause jo.

O. Musil 4.6.2021 9:27

No, Vladimír Kroc má sice dlouhé vlasy, ale redaktorka to není. Na druhou stranu se tím Klaus zviditelnil víc, než kdyby klidně nebo ironicky odpovídal. Takže marketingově OK.

Š. Hašek 4.6.2021 9:35

Nesouhlas.

Marketing provádějí všichni politici. mnozí krom marketingu nic jiného neumějí. President Václav Klaus opakovaně vykazuje, že umí i spoustu jiného.

Malinko jste utekl od mého nápadu, že by se způsobem stejným bavila nějaká z televize s Vámi. Myslím o něčem, co prokazatelně Vy umíte.

O. Musil 4.6.2021 9:42

Dá se to řešit x-způsoby, ostatně VK dřív podobných rozhovorů absolvoval spousty. Ale to bylo před hodně lety. Teď mám dojem, že jediná otázka, která mu vyhovuje, je ono proslulé: "Jak to děláte, že jste tak úžasný?".

P. Manda 4.6.2021 9:54

jste stejně hloupý jako ten redaktor !

J. Hovorka 4.6.2021 12:06

Jasne Hasku vis ze uz ve 4 letech stavel barikady Malem ho trefil slak jak se znemoznil ubohy Klaus;-D;-D;-D;-D

Š. Hašek 4.6.2021 12:44

Já stavěl barikádu na potůčku už ve třech .....

J. Nevrkla 4.6.2021 10:04

Stará moudrost ovšem říká, že se nemáme hádat s prasetem, i když vyhrajeme, přec musíme v lázeň jíti. Zachoval se moudře.

Š. Hašek 4.6.2021 22:52

R^