24.4.2024 | Svátek má Jiří


ROZHOVOR: Vláda padla kvůli Lisabonu

4.4.2009

Hlavním důvodem, proč poslanec ODS Jan Schwippel hlasoval pro nedůvěru vládě, byla Lisabonská smlouva. Pád vlády podle něj může přispět k odmítnutí smlouvy. Poslanec vezme v úvahu výzvu oblastní rady ODS, aby opustil stranu.

EURO: Proč jste podpořil pád vlády?
SCHWIPPEL: Hlavním důvodem bylo to, že poslanci ODS umožnili svými hlasy souhlas s ratifikací Lisabonské smlouvy v Poslanecké sněmovně. Důvodů je ale celá řada, počínaje opuštěním ideových pravicových principů, neplnění slibů, neochota k férové a otevřené debatě, pozitivni a negativní motivace, nestandardní zásahy do justice a do orgánů činných v trestním řízení.


EURO: Domníváte se, že pád vlády může být pro vás pozitivní v tom, že již ODS nebude zavázána podpořit Lisabonskou smlouvu, když už jí nemohou lidovci a zelení vyhrožovat odchodem z vlády? SCHWIPPEL: Ano. To byl jeden z primárních důvodů, který mě vedl k mému rozhodnutí. Já pevně doufám, že dojde minimálně ke zkomplikování ratikačního procesu a nejlépe k jeho zastavení.

EURO: Jaké máte reakce na to, jak jste hlasoval?
SCHWIPPEL: Reakcí bylo velmi mnoho. Ze strany veřejnosti kritické reakce převažují. Lidé, kteří mě znají nebo jsou mými přáteli, ti mi většinou rozumějí a mnohdy mi vyjadřují i podporu.

EURO: Co říkáte tomu, že Mirek Topolánek tvrdí, že pád vlády společně připravili Václav Klaus, Pavel Bém a Vlastimil Tlustý?
SCHWIPPEL: Já jsem toto vyjádření považoval za určitý náznak nervozity, která je ale možná pochopitelná. Více bych to nechtěl komentovat.

EURO: Jak je to s vaší budoucností v ODS?
SCHWIPPEL: Oblastní rada ODS v Berouně, na jejímž jednání jsem byl, přijala usnesení, jímž mě vyzývá k odchodu z ODS a složení poslaneckého mandátu. Ale na druhou stranu vysoce oceňuji kultivovanou úroveň tohoto jednání. Až na dílčí výjimky byly názory vyjadřované jednotlivými členy rady velmi relevantní a budu o nich muset hodně přemýšlet.

EURO: Budete tedy vyloučeni?
SCHWIPPEL: Je otázkou výkladu stanov, zda budeme s Vlastimilem Tlustým vyloučeni automaticky poté, co kandidujeme za jinou stranu. Háček je ale v tom, že ve stanovách se konkrétně uvádí vyloučení v případě kandidatury v parlamentních, krajských a komunálních volbách, zatímco volby do europarlamentu jako důvod vyloučení ve stanovách uváděny nejsou.

EURO: Jak reagovali kolegové na to, že chcete kandidovat za Libertas.cz?
SCHWIPPEL: Tehdy se právě ozvaly výzvy ke složení poslaneckého mandátu a dobrovolnému opuštění ODS. Účastníci jednání nicméně částečně vyjádřili porozumění pro některé moje důvody pro vyjádření nedůvěry této vládě, ačkoli tento krok sám jednoznačně odsoudili. Za Libertas.cz kandiduji z toho důvodu, že toto hnutí jasně vystoupuje proti Lisabonské smlouvě a hájí pravicové principy.

Euro 1. 4. 2009