25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Tradice Romů ...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Larus ridibundus 26.9.2008 10:18

Je to opravdu hluboké nepochopení Rómů

Většinová "bílá" společnost diskriminuje kikány !!!

Zatím co cikán považuje čórku za jeden ze správných způsobů obživy, ti hnusní gádžové z toho hned udělají trestný čin, a občas i nějakého toho chudáka cigána zavřou do kriminálu.

A on clapík rómský se živí jen tak, jak umí a jak mu velí jeho etnická tradice !!

Fuj, to je ale opravdu hnusný rasizmus !!!

Džamila to musí řešit a napravit takovou nespravedlnost vůči Rómům !!!

emil 26.9.2008 10:16

Kradeni, zabijeni, podvadeni, fetovani...

...a dalsi tradice Romu skutecne nejsou mrtva vec.

PeN 26.9.2008 10:14

Něco tam chybí

V odpovědi na otázku "Jaká je situace Romů v Jihlavě, v centru kraje, kde kandidujete?" chybí konstatování, že jihlavští cikáni jsou zdrojem nemalé kriminality a hrubého narušování občanského soužití, například v části Kosov... ;-€

RomanL 26.9.2008 9:44

Typické:

"Neřekl bych, že šlo o neúspěch. ROI prosadila řadu věcí, které dosud přetrvávají: romští asistenti a úředníci na ministerstvech existují také díky krokům, které započala ROI, a stejně tak i romská rada na Úřadu vlády. K úspěchům ROI se dá započítat, že kongres Mezinárodní romské unie (IRU), kde došlo k vyhlášení romského národa a který i českým Romům přiznává status národnostní menšiny, se uskutečnil v Praze."

Takže díky ROI vzniklo množství úředníků, jejichž náplní práce je...? Je CO? Čeho konkrétního tito pracovníci a poradci dosáhli v řešení "Romské otázky", kromě pořádání kongresů?

Já bych věděl... ;-€

honzak 26.9.2008 9:56

Re: Typické:

já taky.

J.M. 26.9.2008 10:03

Re: Typické:

Romane, jste si jist, že uspořádání kongresu a vyhlášení etnika za národ dotyčnému etniku pomůže a že je tedy možno mluvit o úspěchu? Já si tím tak jist nejsem a úspěch to byl jen finanční a jen pro někoho.

RomanL 26.9.2008 10:12

Re: Re: Typické:

... jste si jist, že jste můj příspěvek správně pochopil? ;-)

honzak 26.9.2008 12:25

Re: Re: Typické:

ty malý čárečky jsou uvozovky a dává se do nich zpravidla citát. :-D

Klička 26.9.2008 9:04

Společnost

Dnes a denně slýchám z úst politiků ujištění, že jsme občanskou společností. Nevím však, jestli většina občanů ví, co to znamená. Podle mého názoru je to skutečnost, že základem, od kterého se vše odvíjí je občan. Občan, kterému po splnění jeho občanských povinností stát garantuje jeho občanská práva. Zda-li tomu tak je či není nechám na uvážení každého jednotlivce. Občanem také rozumím každého českého státního příslušníka. Bez toho jaké je barvy pleti, národnosti nebo čehokoliv jiného. Je to velice jednoduché a prosté. Nicméně v naší společnosti to tak nefunguje a to zejména vzhledem k t. zv. nepřizpůsobivým "občanům". Tito lidé a to bez rozdílu barvy pleti si neplní své občanské povinnosti a měli by tedy pozbýt občanských práv (pozor! Ne práv lidských). Tomu rozumím tak, že pokud např. je rodině přidělen byt, který je touto rodinou následně zdevastován a pokud tato rodina neplatí nájem, měla by právo na užívání tohoto bytu (ale i jakéhokoliv jiného bytu) pozbýt. Občanskou povinností je také dodržovat zákony státu, ve kterém žijí. Nedodržují-li nepřizpůsobiví občané zákony, opět mají pozbýt občanských práv. Toto se však u nás neděje a to zvláště proto, že občané jsou dále děleni podle toho, jaké jsou národnosti. Ptám se proč? Občané si musí být naprosto rovni a to zcela bez ohledu na to jestli jsou národnosti české, polské slovenské, cikánské, vietnamské či jakékoliv jiné. Tato naprostá rovnost mezi občany u nás není a z toho vyplývá logicky jeden fakt. Nejsme občanskou společností.Jak je zde vidět, příslušnost k nějakému národu - národnost je z tohoto pohledu nepodstatná, zavádějící a škodlivá. Pokud toto lidé nepochopí, nikdy se nic k lepšímu nezmění.

Saul 26.9.2008 9:51

Re: Společnost

Máte, bohužel, do písmene pravdu. Další smutná pravda je, že šance na změnu tohoto neutěšeného stavu (alespoň teď a tady) je nulová.

Klička 26.9.2008 10:01

Re: Re: Společnost

Šance by byla. Nevolit v jakýchkoliv volbách lidi typu paní Stehlíkové,Uhla a jim podobné milovníky nepřizpůsobivých občanů. Situaci je nutno řešit razantně, tvrdě a spravedlivě. Podobně, jak to učinil pan Čunek ve Vsetíně. Od "občanských "stran bezpodmínečně vyžadovat dodržování a uplatňování občanských principů. Zvláště od ODS, která se honosí přívlastkem "občanská".

Kajda 26.9.2008 17:28

Re: Společnost

R^Stoprocentně podepisuji. K tomu není co dodat.

PPP 26.9.2008 8:40

výsledek vzdělávání

Ten pán je vysokoškolsky vzdělaný a v problematice obeznámený. Navrhuje tedy sofistikované řešení: "Obce musí stavět nové sociální byty a revitalizovat staré (vybydlené) byty. Tyto byty potom rozdávat rómům." Stejné řešení nedávno navrhovala v TV jedna negramotná rómka, jen poněkud jinými slovy. Zůstává otázkou, co to vzdělání vlastně přineslo.  

mor 26.9.2008 9:27

Re: výsledek vzdělávání

Být příživníkem a přitom mít zaměstnání.

EW 26.9.2008 13:35

Re: výsledek vzdělávání

Ano, stavet nove, revitalizovat stare a hlavne rozdavat...v dobe, kdy se mlada majoritni dvojice kvuli 2+kk v Praze zadluzi temer dozivotne...

No... 26.9.2008 8:25

Vadí mu pozitivní diskriminace romů, tak ať ji zruší !

Budu jednině rád . Přeji celé komunitě, aby měli stejné povinnosti a práva, jako má většina. Nic víc není třeba. Příklad rozmazleného fracka, co vyvraždí vlastní rodinu, aby měl na chlast a automaty, to mi připomíní jejich současné parazitování na společnosti. Nemají a nechtějí vzdělání, nemají a nechtějí pracovat....a jen natahují ruku DEJ....vždyť si nemohou vážit sami sebe !!!!

honzak 26.9.2008 6:46

ten pán

projevil obrovskou snahu a vůli, aby se z toho bordelu dostal. Budiž mu za to vzdána čest. Ale jinak jsou to kecy profesionálního Cikána, připravující jen další tunel do našich peněz.

Na tu sebranku v ghetech (na barvě pleti nezáleží) platí jen a jen TVRDÁ RUKA. Žádný pogrom, ale důsledné vyžadování splnění občanských povinností  (uklízet, posílat děti do školy, dodržovat elementární hygienu) a pak teprva trocha těch práv a dávek. A to až do chcípnutí hladem. Je to kruté, ale jinudy cesta nevede.

Pan kandidát by svému etniku nejvíce pomohl vymýcením cikánských lichvářů a vajdů, ale to je úkol nad síly jednotlivce.

zk 26.9.2008 6:56

Re: ten pán

po přečtení rozhovoru s tím pánem mám stejný pocit. Bohužel nikdo z těchto lidí, kteří se vlastním úsilím dostali z toho "cikánského" způsobu života, není schopno nebo ochotno přiznat si, že ti jejich "soukmenovci", kteří stále žijí v těch ghetech, na sociálních dávkách, likvidují okolo sebe na co přijdou, že je nelze převychovat tím, že jim pořád budeme cpát peníze a upřednostňovat je před majoritní společností. Tudy opravdu cesta nevede.RvRv

lucinapes 27.9.2008 22:47

Re: Re: ten pán

ti cikáni, kterým se podařilo (jistě s obtížemi, za cenu zpřetrhání rodinných svazků, atd..) se z cikánského způsobu života vymanit, se většinou už za cikány nepovažují a hlavně s nimi nechtějí mít nic společného (a kdo by se jim divil?). Rozhodně o žádné affirmative actions nestojí a ty, kdo si z cikánského původu udělali výnosnou živnost (Veselý + Samková, Holomek, Ščuka a pod.), pokládají oprávněně za vyžírky, kteří pro cikány nedělají lautr nic - bodej't, vždyť jejich zcivilizováním by přišli o kšeft!

Kolombo 26.9.2008 10:45

Re: ten pán

Vždyť je to už směšné. Většina těch "vyloučených"  je nezaměstnaných, nemají co na práci ale kolem nich je neskutečný bordel. Nic si neuklidí, nic nevypěstují, jen natahují ruku jako indický fakír. Čím to je, že tyto vyžírky mají takovou podporu ve sdělovacích prostředcích a u většiny politiků a úředníků? Jakápak "demokracie" tady vlastně je, když se kašle na pocity většiny?

J.G. Pašek 26.9.2008 6:38

Jsem původem slovenský Rom =cikán . . .

Na Slovensku cikánskou vesnici cítíš a za půl hodiny rychlé chůze vidíš  . . . a velkým obloukem se tomu smradlavému bordelu vyhneš . .  .

zk 26.9.2008 6:57

Re: Jsem původem slovenský Rom =cikán . . .

A když se nestačíš vyhnout, oberou tě taky velice rychle;-€;-O

Mirek 26.9.2008 5:29

To asi sním

Ten cik.n je úplně mimo mísu. Koho chce vzdělávat celoživotně. Dyk každej může sám. Staší přestat dělat bordel, metodou pozorovací vést své ciká.y k odkoukání jak se chovají normální občané a začít se chovat taky slušně, ctít zákony, vychovávat děti a vést je ke vzělávání, odpad nosit do popelnice, atd a bude problému. Je fakt, že pak se cikán..tí aktivisté budou muset živit swsami a to bude průšvih. Nikdo tu není rasista, chceme jen klid a dodržování našich práv, které ciká.i nehodlají respektovat, natož dodržovat.

Borek@exil 26.9.2008 6:00

Re: To asi sním

Ale, ale....tady ten soudruh by potřeboval malinko školení v multi kulti. Ty ty ty....politicky nekorektní! Takhle nám ,soudruhu, u prověrek neprojdeš!

Jiří Bakkal 26.9.2008 3:55

Výňatek z kodexu diskutéra

Diskutér nesmí propagovat rasovou, národnostní, náboženskou ani jinou nesnášenlivost či diskriminaci. Vulgární jazyk, urážky, pomluvy či ponižování jednotlivce či skupin osob je nepřípustné. :-(

jirka 26.9.2008 4:28

Re: Výňatek z kodexu diskutéra

To bych si teda nedovolil použít výrazivo obvyklé v amerických filmech, neb je zhusta značně vulgární...

zk 26.9.2008 6:58

Re: Výňatek z kodexu diskutéra

8-o8-o8-o Co jste nám tím chtěl povědět?8-o

Historik 26.9.2008 9:06

Je naprosto evidentní, že část kulturního stereotypu Romů může za to,

jak se jim dnes vede a též za jejich trestnou činnost. Ten pán se VYHNUL odpovědi na otázku, je li Olašský Rom. Ke standartnímu vzdělání, které tito lidé poskytují svým dětem je výuka v kapesních krádežích.