25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Tohle provedou důchodcům

Poměr průměrného důchodu u nás k průměrnému platu je mnohem nižší než v jiných zemích. Je prokázáno, že na spotřebním koši důchodců se inflace promítla více než u lidí ekonomicky činných. Růst cen dopadá na důchodce tíživěji než na ekonomicky aktivní.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Urban 4.9.2020 21:05

Trochu pobrekavani, trochu vysmivani - a to je cele.

I. Pávek 4.9.2020 19:38

Tak já na stejk rozhodně nepůjdu ale dokoupím si nějaké náboje.

M. Malovec 4.9.2020 14:54

Vdovy po manželích propíjejí vdovy po cukrárnách. Teď si dají i zákusek. Možná si zajdou i k holiči, jsou zarostlé až běda.

V. Petr 4.9.2020 12:56

Stát rozdával peníze těm restauracím, kde stojí steak 10000 Kč, tenisovým a golfovým klubům a dokonce provozovatelům nevěstinců. Otírat se za této situace o důchodce je chucpe!

J. Hála 4.9.2020 13:18

Mě osobně se to nelíbilo tenkrát a nelíbí se mi to ani teď.

J. Svoboda 4.9.2020 13:35

To rozdával Babiš a Šilerová a stejně kvalitně kontrolovali, kde to končí. Rv

Pěkný den.

J. Hála 4.9.2020 12:35

Tak když jde "jen" o 15 miliard...tak co třeba deset miliard pro děti do tří měsíců, 20 mld pro drogové dealery, 10 mld pro lidi, kteří mají levé ucho větší, než pravé a 10 mld pro lidi, co to mají naopak.

Však jsou to drobné, zcela pod rozlišovací schopnost velikého filosofa...

Jenže Výsosti, halíře dělají talíře, to platilo kdysi a platí to stále. A i ty halíře musí někdo svou prací vytvořit - a pokud utrácíte ještě nevydělané halíře, tak ty jsou ještě výrazně dražší.

T. Zlesa 4.9.2020 12:57

Řešit má smysl jen příjmy. Pokud nebudou příjmy, nebude se plánovat ani rozhazování. Půjčka gigantická je jen proto, že se před tím naplánovaly gigantické výdaje podle předpokládaných příjmů. Omezit příjmy je třeba, snížit daně, nebude se plánovat, jak je utratit. Státní aparát si sám ty výdaje neomezí, protože příjmy jsou. A politické strany nemají sílu na to, aby to nějak ovlivnily. Po zvolení splynou se strukturou státu a začnou bojovat za státní aparát.

J. Hála 4.9.2020 13:19

Sice s Vámi v zásadě souhlasím, ale tohle fungovalo do momentu, kdy si první stát objevil princip státního dluhu a tištěných peněz nekrytých reálnými statky (ať už zlatem, nebo výkonem ekonomiky).

T. Zlesa 4.9.2020 13:41

To je ovšem závažný problém. Mám obavu, že z toho není úniku. Je tu ovšem možnost, že se pleteme a právě to je cesta k vyšším cílům, viz dluhy USA, Japonska, atd...:-)

J. Kadeřábek 4.9.2020 14:00

Soudruh profesor (KSČ, Zelení, ČSSD) ovšem neřeší zásadní věc. Jedná se o peníze půjčené. Nepotřebuji zadlužovat své vnuky volebním úplatkem.

V. Pavelka 4.9.2020 18:04

Je úplně jedno přes co nebo koho, se peníze z rozpočtu, rozpustí do ekonomiky , je to oběživo !

J. Kulheim 4.9.2020 12:34

Nejdůležitější tradiční hodnotou, která vytvářela základní jednotku státu byla rodina. Tvořili ji otec, matka, dědeček /stařeček/, babička /stařenka/ a děti. K širší rodině patřili i strýc, teta, bratranci a sestřenice. Držela při sobě v dobrém i zlém. To komunisté i fašisté věděli, a proto se zaměřili na oslabení vztahu mezi rodiči a dětmi. Slíbili, že se o člověka budou starat od narození do hrobu. Občané jim předali pravomoci, tím oslabili svobodu postarat se o sebe a svou rodinu sám. K tomu jim předávají čím dál víc peněz. Jenomže anonymní stát to dlouhodobě nedokáže.

1. Původní důchodový systém byl průběžný. Jednoho důchodce živilo cca 100 pracujících. V současnosti to je 1,72 a bude to méně.

2. Současní mladí odvedou do systému sociálního zabezpečení 2-3 krát víc než budou čerpat. Atd.

Je otázka jak dlouho vydrží sociální smír. V období vládnutí těchto stran klesl výměnný poměr důchodů na 36%. Kupní síla důchodu je nejhorší za existence ČR.

Krátkodobým cílem by mělo být, jak dosáhnout toho, aby důchodce, pokud zůstane sám, mohl důstojně dožít.

Střednědobě změnit systém tak, aby byl ufinancovatelný Dlouhodobě by mělo být uvažováno o zrušení důchodů. Stát by se měl postarat o spoluobčany, kteří se dostanou do existenční nouze. Méně, než dva pracující živí jednoho důchodce. Mladí, při zachování průběžného systému, na to nebudou mít peníze.

T. Zlesa 4.9.2020 12:45

Začal jste jak v PŠM. Tak černě bych to neviděl.

Zkráceně: peníze jsou jen papírky, důležité je, zda ti pracující budou schopni vyrobit vše co je třeba k životu (případně i víc). Pokud to vyrobí, (a v kapitalismu to dle mého vyrobí) tak se ty peníze jen vhodně přerozdělí. A všechno vyrobené se prodá a koupí a bude mír. Nějak tak, jako si určitě pamatujete jak se měli důchodci v 50-60 letech a jak se mají teď. A pracuje pořád míň lidí v produkci, někteří dokonce jen kecají celý život...

V. Petr 4.9.2020 13:04

Ano, je kritický nedostatek řemeslníků, stavební firmy mají zakázky na rok dopředu. Lhůty na opravy zahradní techniky jsou ku příkladu 2 měsíce...

J. Kanioková 4.9.2020 16:23

1*****

Š. Hašek 4.9.2020 18:29

A Hrušínský s Geislerovou škemrají .....

Drahoš ani nešpitne!

M. Krutý 4.9.2020 12:01

zatrpkle rádobyvtipný Keller už skoro nejde číst. Za poslední cca 3 roky mám pocit, že recykluje jeden a tentýž rozhovor.

V. Pavelka 4.9.2020 18:49

Keller má zkušenost Bruselského parlamentu a podává nám svoje politické pohledy vtipným ironickým nadhledem ;-)[>-]EU;-)

O. Rychlík 4.9.2020 11:04

Čím dál víc docházím k přesvědčení, že pan profesor si otázky píše sám a snaží se být ve svých odpovědích stále “vtipnější” a ironičtější. Jeho myšlenky mně nebyly blízké nikdy, ale alespoň to byly nějaké myšlenky a vyjevené názory. Poslední rok už je to jen trapné. Pan profesor je bytostný cynik, který se snaží svůj opravdický cynismus zamaskovat cynismem hraným, respektive přehrávaným a karikovaným. Takový normální, trochu vzdělanější bolševik.

V. Pavelka 4.9.2020 19:02

Máte v tom p. Rychlík hokej?;-O;-€!

T. Zlesa 4.9.2020 10:07

Osobně jsem příznivcem názoru, že důchody jsou více společenskou dohodou než finančním produktem. Že ta dohoda je o tom, že důchodci se spravedlivě podílejí na bohatství státu. Jak tím že svou prací dlouho přispívali k rozvoji země, tak pak tím, že to vlastními silami vybudované bohatství také využívají s těmi následníky. Ti zatím nemají žádné právo se cítit majiteli bohatství, které jim současní důchodci připravili. Proto by se na důchody mělo nahlížet hlavně z tohoto úhlu. Takže si myslím, že nic nebrání tomu, aby se tzv. důchodový účet zrušil a důchody se vyplácely jako poměrná položka ze všech daní. Tak, aby to bylo důstojné pro každého, kdo odpracoval dohodnuté roky nebo vložil dohodnuté poplatky za své pracovní činnosti. Ale to už je jiné téma.

V. Petr 4.9.2020 12:04

Pak by nepřátelé důchodců řvali o to více!

Průběžný systém má jednu obrovskou výhodu, je odolný proti inflaci! Fondy by v našich podmínkách byly nepochybně rozkradeny a investice, "díky" inflační politice bank, navíc nic nevynášejí!

R. Meišner 4.9.2020 9:19

opět vtipné a přitom výstižné. R^

M. Valenta 4.9.2020 9:14

Adamová-Pekarová má recht - je to předvolební korupce. Důchodce utrpěl v koronavirové době nejmenší újmu ze všech sociálních skupin. A to že má relativně málo peněz souvisí s dloudobě mizernou hospodářskou politikou.

J. Hanzal 4.9.2020 9:55

I já jsem důchodce, a velice rád ty prašule příjmu, poněvadž co je doma tose počítá. A samozřejmě, že je to úplatek, jenže v úporovnání s našimi "skvělými" poslanci a senátory je jako plivanec do moře;-D

M. Valenta 4.9.2020 11:19

Neradím Vám abyste je hodil do koše. Že víte o co kráčí je fajn.

A. Pakosta 4.9.2020 9:09

Pan Keller se zmiňuje o příspěvku důchodcům jako o "Babišových penězích". To je v lepším případě hloupý omyl, v horším pak vědomá lež. Babiš ty peníze nedává ze svého majetku (jakkoli i ten je získaný velmi pochybným způsobem) nýbrž ze státního rozpočtu, přesněji ovšem z půlbiliónové "půjčky", kterou si jeho vláda svévolně vzala (nikoli tedy dostala) od našich dětí a vnuků, kteří budou muset ten obrovský státní dluh jednou splatit. Já svůj díl tohoto úplatku rozdělím svým vnoučatům, což je podle mne to jediné spravedlivé.

T. Zlesa 4.9.2020 9:43

Je třeba také si říci co by byl protipól té půjčky. Tedy nepůjčka. V rozpočtu naplánované výdaje na platy a nasmlouvané akce všeho druhu by se zrušily, nevyplatily. Propustilo by se hromady lidí ze státních služeb, nebylo by na mzdy. Za ty nevyplacené mzdy by firmy nemohly těm lidem prodat svoje produkty, čili také menší výdělky v těch firmách co se státem vlastně nic nemají. čili pokles HDP, který naše děti a vnuci by stejně museli zaplatit. Vydělat na něj stejně jako na tu půjčku. Rozvrat pracovních poměrů taky není banalita.

A. Pakosta 4.9.2020 10:11

Vyjadřujete se přesně úměrně ke svému jménu. Troubo. Polemizovat s vámi nehodlám. Přeji hezký den.