16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

ROZHOVOR: To si nechte od cesty, Válku

Je dobře, že schodek je nižší. Není dobře, že je tak vysoký. Víc se k tomu asi říct nedá. Pandemie skončila, není už žádné ospravedlnění pro nějaké „zachraňování“ ekonomiky v podobě enormních výdajů a zadlužování – a přesto schodek vypadá, div ne jako kdyby byla válka…

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 16.2.2022 18:46

K těm maturitám - think tank se skutečně vzepnul k nevídanému výkonu, jenž je vskutku hoden staroslavného vysokého učení. Teď ještě aby tomu přemýšlivému tanku včetně ministra došlo, že té profesní maturitě se už kdysi dávno říkalo výuční list.

J. Janotová 16.2.2022 18:42

"Spíš by bylo vhodné zamyslet se nad tím, jestli je nutné a vhodné, aby mělo maturitu co nejvíc lidí. Tím se "vzdělanost populace" nijak nezvýší." V tomto s vámi zcela souhlasím. A tady by možná mohly pomoci právě ty mistrovské zkoušky. Setkala jsem se se dvěma jejich držiteli a držím jim palce, dá se říci špičkoví odborníci. Dokázali poradit, odvedli sqělou práci a i cena byla rozumná.

O tom má-li maturant mít současně vysoce nadprůměrné znalosti matematiky a současně i češtiny dost pochybuji.(tím neříkám, že nemají být vyšší než je úroveň ZŠ ).Ti nejnadanější - v obou směrech -většinou nejsou stejně nadaní v obou disciplínách. A možná i nezanedbatelné procent jednostranně nadaných tvoří různí "dis". Když jsem jako "mladá ucho" nastoupila po VŠ v ústavu bylo mi řečeno: pokud jde o konstrukci nebo přizpůsobení přístrojů tak zajdi za ing. B. Naprosto špičkový odborník... Jenže jakýkoli jeho ouřední písemný projev sekretářka oddělení přepisovala do přijatelné podoby...( a domnívám se, že jí to vůbec nevadilo)

V. Povolný 16.2.2022 15:27

Ono se to točí pořád dokola. Základním problémem je fakt, že ne každý má hlavu na studia. Vlastně je to jen menšina populace a je to normální. Z maturity se stala modla na straně jedné a otloukánek na straně druhé. Maturitu by chtěl každý. Je to přece fajn, mít maturitu. Ale hlavně aby to nebylo z matematiky nebo z nezáživné gramatiky. Ale to je právě problém. Pokud má maturita garantovat nějakou úroveň vědomostí, tak nelze snižovat laťku, to znamená snižování úrovně. A snižování úrovně znamená znehodnocování této zkoušky. I maturant, který chce pokračovat ve studiu na technice by měl ovládat mateřský jazyk na vyšší úrovni než absolvent základní školy. A naopak, studenti měkých (humanitních) oborů by měli vědět o matematice víc, než dítě co absolvovalo základní školní docházku. Vzdělanost populace se nezvýší snížením laťky, aby všichni přeskočili.

Spíš by bylo vhodné zamyslet se nad tím, jestli je nutné a vhodné, aby mělo maturitu co nejvíc lidí. Tím se "vzdělanost populace" nijak nezvýší. Na absolventy učebních oborů se dnes díváme přes prsty, ale šikovných řemeslníků je zoufalý nedostatek a vůbec není pravda, že se řemeslem nedají vydělat peníze. Jen se přitom člověk občas umaže.

Špína z rukou se dá umýt, ale předpoklady ke studiu se nahradit nedají. Leda tím snížením laťky.

R. Langer 16.2.2022 13:04

Jo, a přitom vůbec žádný nouzový stav BÝT NEMUSEL! :-P

R. Langer 16.2.2022 13:01

Kdyby chyby, Svědku kovidův. Lhali jste a pořád lžete, jako když Rudé právo tiskne! ;-€

J. Janotová 16.2.2022 11:41

Souhlas, neoficiálně je to už dlouho a záleží na každém studentovi VŠ jak si s tím poradí.

Ale proč té dvojí maturitě vůbec říkat maturita? Když maturita byla a( dodnes je) podmínkou nutnou, ale většinou ne postačující ke vstupu na vysokou školu ( na ty lepší)?

Tímhle novým nápadem se získá jen typ zkoušky, která bude pro vstup na VŠ k ničemu. Jak by vypadalo to, co by se musel případný majitel této neplnohodnotné maturity doučit a asi doložit další zkouškou, aby získal maturitu plnohodnotnou ? Absolventi průmyslovek dost často pokračují na VŠ. Budou se muset doučit jen matiku, fyziku, chemii, angličtinu...Nebo si budou muset nacpat do hlavy i češtinu včetně gramatiky a větné skladby, či jak se ta "příšernost" jmenuje?

Bude aspoň k něčemu jako vyšší stupeň kvalifikace v odborné profesi? Není lepší cesta pro absolventy učňáků mistrovská zkouška, kterou už máme?

J. Hejna 16.2.2022 11:25

"Člověk, který ..."

Benefitem zřejmě míníte další posilovací dávky.

Ach jo.

J. Hejna 16.2.2022 11:19

Ano, pane Polášku.

A kdyby byly "někde jinde" ryby, nemusely by být rybníky.

P. Diviš 16.2.2022 10:52

K tomu zdravotnictví jedna zajímavost: Tohle píší Piráti

https://wiki.pirati.cz/lide/josef_pavlovic

a tohle nepirátský zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Mlaceni-bambusem-sezeni-na-recepci-To-je-namestek-Piratu-Ale-uz-ho-vylepsili-688334

P. Diviš 16.2.2022 10:49

Zapomněla dodat, že státní výdaje prostě jsou přílišné, ale mandatorní.

Jinak má v té ekonomické části pravdu. Do zdravotnictví by se raději plést neměla.

R. Polášek 16.2.2022 10:35

Tak pokud si pamatujete věci staré rok až dva roky, tak víte, jaké problémy s nouzovým vyhlášením stavu byly.

Asi by to šlo nějak udělat nouzovým stavem, šlo by to možná udělat nejspíš i jednotlivými nařízeními i bez nouzového stavu. To by ale nesměla být opozice anebo politici, co jsou ochotni kvůli svým nějakým soukromým zájmům házet do těch procesů vidle.

R. Polášek 16.2.2022 10:31

Ono vůbec většina takové té alternativnějšíé pravice se těmi antivaxerskými dezinformacemi a těmi bláboly kolem očkovací "nesvobody" vesměs dala strhnout .

Přitom mají obrovské štěstí, že kombinace nakažlivosti a smrtnosti zatím všech covidových mutací je poměrně nízká. Že to nenaočkovaní antivaxeři bez problémů přežívají, pokud mají jen trochu štěstí. A že jediné, co v naší společnosti blbnutí antivaxerů odnáší, jsou přepracovaní zdravotníci a zbytečně vysoké náklady, které zaplatíme všichni, na nakažené , případně umírající smůlovaté antivaxery na JIPkách.

Kdyby byl covid smrtnější a nakažlivější, tak ti nenaočkovaní antivaxeři jsou po prvních pár měsících epidemie vesměs v penálech nebo v popelu v urnových hájích.;-D;-D

R. Polášek 16.2.2022 10:22

Tak je tady nějaká společnost a ta, aby člověk mohl být členem společnosti a využívat její benefity, si pro to členství předepisuje nějaké podmínky.

Ty , pokud člověk nechce dodržovat, tak správně by se měl z té společnosti klidit pryč. Ať jde třeba do Afgánistánu k Talibanu nebo ať se nastěhuje do nějaké jeskyně a žije jen z přírody, kterou kolem té jeskyně má.

Člověk, který využívá benefity té společnosti a přitom se odmítá podřídit pravidlům, které ta spolenost vyžaduje, jako například očkování, tak není nic jiného než pokrytec, parazit a příživník té společnosti. Případně rovnou zloděj, který ze spolenosti bere a nic jí za to nedává.

V. Peroutka 16.2.2022 10:17

nepotřebujeme v případě nezvladatelného nárůstu lze použít nouzový stav ...

M. Valenta 16.2.2022 10:09

Snížení schodku autorka vezme na vědomí s poznámkou, že by mohl být nižší, daňové bláznění polské vlády v podstatě kvituje ale pandemický zákon, což je čajíček proti tomu co chystala vláda minulá, ten považuje přímo za strašlivost.

J. Nevrkla 16.2.2022 10:08

Vám prostě vyhovuje kolektivisticky socialismus. Někdo nahoře za nesvéprávné občany rozhoduje, nařizuje, zakazuje. Já jsem svéprávných a rozhodne o to nestojím. Zkuste se taky starat sám o sebe, třeba to zvládnete. Já bych vám do toho rozhodně nemluvil.

R. Polášek 16.2.2022 9:50

Dvojí úroveň maturit byla v rámci možností vždycky. Už kdysi, když studovala naše generace, byl třeba výrazný rozdíl mezi tím, jako maturitu měli a co uměli na gymplech a třeba na učňácích. I když formálně to byla pořád stejná maturita. Biti byli třeba ti, co jako střední školu vystudovali učňák a potom se rozhodli nebo se to semlelo tak, že šli na vysokou. Museli se spoustu věcí doučovat.

R. Polášek 16.2.2022 9:33

Kdybych já měl Pětikolce něco doporučit, tak by to bylo v první řadě, ať jsou do háje a nekazí tady vzduch. Ale mám takový nejasný pocit, že by to asi neakceptovali.

M. Mucha 16.2.2022 8:59

MUDr. Válek jen rozšířil řadu ignorantů na postu ministra zdravotnictví.

J. Pokoutný 16.2.2022 8:44

Mohl byste pětikolce doporučit, ať nejprve a konečně definují pandemii. U záplav a stavu nouze to šlo, teď jaxi ne?

R. Polášek 16.2.2022 7:57

Nojo, Pětikolka si musí pořád dokazovat svůj Antibabišismus.

Babiš špatný, bééé, jiné dobré, bééé;-D;-D

J. Pavelka 16.2.2022 7:57

To přirovnání s chirurgem také nesedí, i když dvojí úroveň maturit je sporná věc...Nicméně ono něco takového existuje do určité míry už dnes, některé VŠ přijímají studenty s určitým prospěchem u maturity bez přijímacích zkoušek...A pokud vím některé vyžadují určitý prospěch u maturity vlůbec...

R. Polášek 16.2.2022 7:54

No, nějaký pandemický zákon skutečně potřebujeme.

Ale teď, kdy na začátku jara covid oslabuje, ho nejspíš nepotřebujeme. Pravděpodobně díky antivaxerům je dodržování proticovidových opatření tak laxní a neúčinné, že pokud tyto opatření po ukončení stávajícího pandemického zákona, tuším s prvním březnem, zmizí, pravděpodobně skoro nic se nestane. Jen se trochu zvýší počet nakažených a trochu zvýší počet těžkých prběhů na JIP. Možná to bude mít i kladný vliv, protože pořád platí, že pravděpodobnost , že nenaočkovaný (antivaxer i normální nenaočkovaný) skončí s těžkým průběhem covidu na JIP je pořád několikanásobně větší než že tam skončí člověk s ukončeným očkováním. A který antivaxer přežije těžkou variantu covidu na JIP, na 99 % už potom antivaxer nebude.

Pandemický zákon ale s dost velkou pravděpodobností budeme potřebovat na podzim, protože s dost velkou pravděpodobností se covid vrátí a může být zase dost silný. Zvláště pokud se objeví ještě další varianta.

Takže Pandemický zákon potřebný je, ale musí se dělat řádným způsobem. Žádné zrychlené schvalování, kterým si Pětikolka pouze honí ego nad poraženým Babišovým ANO.

A potom nikde není zaručeno, že další pandemie se objeví zase až po dalších 100 letech. Jako před 100 lety Španělská chřipka. Spíš naopak, se současným množstvím lidí a s leteckým cestováním a turistickým propojením s oblastmi, kde dochází k přeskoku nákaz mezi lidmi a zvířaty, se mohou podobné epidemie objevovat pravidelně co pár let.

J. Pavelka 16.2.2022 7:52

Já teda měl za to, že ten zákon je přijímán "pro sichr" kdyby se objevila ůdalší varianta"a nevím o tom, že by někdo mluvil o přijímání babiček...Jenže teď už je to spíše politikum, že prostě koalice si éměř nemlže dovolit prohrát

F. Žůrek 16.2.2022 3:31

Díky za rozhovor, který je vyvážený a celkem neutrální.