23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Svobodu vytvářejme vzděláním lidí

Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler je přesvědčen, že Česká republika se vyvíjí k lepšímu, Evropská unie nemá alternativu a za pozitivní vzor pro nás považuje Bavorsko.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Prokop 27.3.2019 12:06

souhlas a dodatek

pokud pan prezident ČSK vzpomíná Rakousko, tak tam jde na léčení jednoho pacienta ročně cca 3200 Euro, u nás 1200 Euro( 300 mld Kč celkem), tam je spoluúčast 25%, u nás 14%- pouze na léky. V HDP je to u nás 7,2%, v Rakousku 12%. je zázrak , že při tržních vstupech ( ceny léků, přístrojů, zdrav. materiálů. nájmů, energií, služeb...) a regulovaných příjmech- okrádání tzv. soukromých lékařů a nemocnic, že to ještě funguje. Ale funguje to jenom díky nízké ceně práce, nedobrovolnému sponsoringu zdravotníků. V současné krizi- hlavně personální a finanční a náznaků změnit tento socialismus ve zdravotnictví, ze strany politiků, tak můžeme jenom očekávat zhoršování a nakonec ten rakouský systém po 30 letech zkopírovat.

V. Kain 27.3.2019 13:42

Re: souhlas a dodatek

Valná většina rakouských důchodců si nechává dělat zuby v sousedním Maďarsku.V Maďarsku je příjde 1implantát (kompletně) cca 600 euro.Doma za stejnou práci 3x tolik.I u nás se pomalu blížíme k rakouským cenám,ale pokud jde o platy,tak jsme 3x dole.Kdo ví kolik by si řekl pan Šmucler za implantát s protetikou.Typuji to na 30 tisíc.

O. Prokop 27.3.2019 15:00

Re: souhlas a dodatek

ano. A jsme u toho. Rakouský důchodce nechce klapačky, nechce implantát z Rakouska za 1500 Euro, tak jede do Maďarska. U nás ( tedy dle Vás u Šmuclera) by zaplatil 1200 Euro. Neznám, jestli je v Rakousku i připojištění na implantáty, tedy jestli mu krankenkasse refunduje nějaké náklady zpět. U nás nic takového není. V každém případě, ale ten implantát stojí stejně v Rakousku, Maďarsku i v ČR, rozdíl je v ceně práce. Pokud ale sledujete, tak v Maďarsku je na tom zdravotnictví ještě hůře než u nás.