25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Svěrákovština i chartismus

Já jsem ten, co si užívá každý moment svého života. Já bych se nikam nevracel, fakt. Přál bych si, aby to ještě chvíli takhle pokračovalo. To asi je můj sen.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Rozbořil 1.7.2021 23:24

"Podívejte se, pro mě, který byl opravdu považován za antisovětský a antimarxistický živel," navíc potrestaný nucenou prací v prognostickém ústavu.... Kdyby to nebylo k pláči, bylo by to k smíchu.

M. Pivoda 1.7.2021 20:50

Dvě poznámky k tomu, co v rozhovoru nebylo řečeno.

1. Souhlasím s tvrzením, že:"... Já prostě ve stovkách vystoupení a projevů v angličtině vždycky říkám „we didn’t defeat comunism, comunism melted down“. My jsme komunismus neporazili, komunismus se rozpustil. ... "

Jenže když už se řekne A, je třeba jasně říci i to B. Tzn., je třeba sdělit, proč se rozpustil politický systém, který si vytýčil dosažení budoucího stavu, kterému se říkalo komunismus. Odpověď: Před rokem 1989 to totiž NEBYL cíl většiny členské základny Komunistické strany (KSČ). Tou dobou členství v KSČ bylo (pro většinu členské základny KSČ) ryze účelovou záležitostí, jak se dostat k moci, nikoliv jak usilovat o budoucí komunismus. Kapišto, Pepíku?

2. Ekonom Václav Klaus nikdy nepochopil technologický rozvoj, a také jeho společenské důsledky. Lapidárně (možná i urážlivě) řečeno: Privatizace českých zoologických zahrad měla u něj vždy prioritu před možnou dlouhodobou investicí do výzkumu a vývoje špičkové technologie (jejíž společenský dopad bude - již brzy - obrovský).

J. Kulheim 1.7.2021 22:41

To jako měl investovat kdo? Stát nemá svoje peníze, má pouze peníze daňových poplatníků. Soukromí podnikatelé? Žádní neexistovali.

Do jakého odvětví technologického rozvoje byste investoval svoje peníze? Pokud byste je měl.

M. Kolář 1.7.2021 18:40

"To by chtělo velkou historii o 70. a 80. letech. Opravdu bylo jasné, že byli lidé kolaborující s velkým „K“. Určitě ano. Nicméně já odmítám i tu mlčící většinu povrchně, z vysoka frajersky označovat za kolaborující. To dělal svět Václava Havla a já jsem s tím nikdy prostě nesouhlasil."

Toto už od Klause není jenom demagogie, je to obyčejné sprosté lhaní a oflusávání..

K. Křivan 1.7.2021 19:10

Kecáš !

S. Ruth 1.7.2021 20:07

Je to čistý klausismus, nic víc, nic míň. Nic nového pod sluncem. RvRvRv

J. Kulheim 1.7.2021 22:51

Tak takovou historii napište, když si myslíte, že by to chtělo ji napsat. Co nebo kdo vám v tom brání? Na koho čekáte? Na to až ji napíše V.K.

Z keců se nebohatne.

J. Ptáček 1.7.2021 16:23

Takový scénarista jako je Svěrák se narodí jednou za sto let. Podobně jako třeba Čapek nebo spisovatel Hašek. A kromě toho je Svěrák soudný, když ho přemlouvali aby kandidoval na prezidenta, tak řekl, že s jeho povahou by dna to prostě neměl. A šmytec. Kolik kandidátů to o sobě prohlásilo?

S. Ruth 1.7.2021 13:47

Kdo se ještě nechá tahat za nos psychopatem za zenitem ? ;-D

P. Brich 1.7.2021 16:05

To je nejednou sebekritiky, Ruth;-D

D. Laurencikova 1.7.2021 18:08

Snazte se byt vecna. O Klausovi se toho da beze sporu hodne rict. Ale rozhodne ne to, ze by byl psychopat.

S. Ruth 1.7.2021 20:09

Váš názor se neslučuje s názory kvalifikovaných odborníků.;-D

D. Laurencikova 1.7.2021 21:36

Dneska zijeme v dobe, kdy by si Orwell s jeho "valka je mir, nevedomost je sila a svoboda je otrctvi" mohl snadno jeste neco priucit. Takze pripoustim, ze se najdou "odbornici", kteri pragmaticky myslici lidi vyhlasi za psychopaty a naopak. ;-)

J. Kulheim 1.7.2021 22:48

Mají ti odborníci nějaké jméno a příjmení? Kdy byli ti odborníci v roce 1989? Proč se nesnažili pomáhat? Co jim v tom bránilo?

Co jste udělala vy, paní Ruth pro řešení situace v roce 1989 a v dalších letech? Odhadoval bych, že nic.

M. Rozbořil 1.7.2021 23:26

A Vy?

D. Bowman 1.7.2021 13:11

Jediný disidenti byli Mašínové a ten jak podpaloval nástěnky a pozdělji ho vyhodily z BIS. Ti ostatní dělali jen to, kam až je pustilo STB.

Někteří víc a někteří míň. Prestoika think tank, progosťák, asi nebyl zrovna doupě odporu. Spíš tam Deep State vymejšlel, jak zabránit tomu meltdown. Čínskou variantu záchrany stranických a zpravodajských elit nestihly vymyslet, protože Gorby resp. GRU a KGB elity neměly žaludek na rozjíždění študentů tankama. A měli recht. Podívejte, jak se po změně režimu opejřily.

A teď dobře vidí, co ta chiméra NeoMarxismu (woke), kterou podporovali u nepřítele (v USA se programově střílej černoši) začíná ohrožovat celou západní civilizaci. Proto se KGB Putin oplotil v Rusku.

Jestli to poradil i Klausovi skrze agenta Kochera a Orbánovi, nevim. Každopádně je to dobrá rada, na kterou se dá přijít i jinak.

J. Vobr 1.7.2021 12:05

Perfektní shrnutí životních názorů a zkušeností pana presidenta. Jako vždy i důkladná analýza dneška, jen s těmi jeho názory na filmy pánů Svěráka a Menzla se nemohu ztotožnit, pouštím si je stále.

J. Pavelka 1.7.2021 12:10

On ten emanuel Mandler byl mimochodem také chartista, je zajímavé, že to Klaus neví, když se s ním prý stýkal.....a jestli sdílí Klaus jeho názory řekněme na sudetské ěmce...

K. Kužel 1.7.2021 17:01

VK říká:

"Já jsem prostě nepatřil do toho seskupení kolem Václava Havla, do té Charty. Byl jsem víc nedaleko demokratické iniciativy Mandlera, Doležala a tak dále. Taky se tam psaly různé samizdaty a kolovalo to v různém počtu exemplářů. "

Jste si jist, žer Mandler byl chartista? Pokud je mi známo, tak jeho partu Havel bral spíše jako konkurenci.

Mandler byl zapojen do iniciativy Několik vět.

J. Prečuch 2.7.2021 10:13

Ano a přesně to VK řekl . Nebyl jsem jedněma byl jsem s druhýma...

K. Kužel 2.7.2021 12:17

Vím, že VK nebyl chartista. Co chci vědět, je, zda chartistou byl E. Mandler.

J. Vlček 1.7.2021 11:36

Pohled na svět, vztah k naší zemi, působení V. Klause a jeho podíl na vykonané práci v české politice, stejně tak jako jeho názory na většinu otázek a témat týkající se české společnosti, jsou mi natolik blízké, že bych přivítal jeho kandidaturu na českého prezidenta. [>-]

Rovnocenná alternativa k jeho osobnosti, na tuto funkci, se bohužel doposud zatím neobjevila. !

I. Mertl 1.7.2021 12:06

No, a kdo Vám brání ve vítání? Užijte si je!

J. Vlček 1.7.2021 13:16

Pane Mertle, z vaší strany opět, jak jinak, jen hloupá poznámka. Jenom hlava skopová neví, že zatím není co vítat. Až bude, budu rád, buďte bez obav. ;-)

V. Kobetič 1.7.2021 16:17

Pane Vlčku, Váš názor sdílím jednoznačně.!

Ale chci poznamenat, že nosit roušku smysl má - i když 100% ochranou není, zatím nic lepšího nemáme... (k NP 22.3.2021)

J. Vlček 1.7.2021 16:51

Pane Kobetiči, stejně jako vy, i já chci poznamenat, že co se roušky týče jsem s vámi zajedno. V tom se s prezidentem Klausem prostě neshodujeme, nicméně není to důvod k jeho zavržení. Nemusíme mít přece na všechno naprosto stejný názor; to bychom snad ani nebyli lidmi. R^

J. Kulheim 1.7.2021 17:47

Nosit roušku můžete. Nikdo vám to nezakazuje.

Vláda a odborníci přišli na to, že jedna rouška nestačí, tak doporučili nosit roušky dvě. Potom zjistili, že ani dvě roušky nestačí a nařídili nosit respirátory. Jak to bude dál ještě nikdo neví.

Rouška ani očkování nechrání před vznikem onemocnění nebo infekcí. Každý se musí rozhodnout sám jak bude chránit svoje zdraví. Je potřebné respektovat, že zdraví je majetkem každého jednotlivce. Svěřit zdraví do péče anonymního státu je hazard.

Občané potřebují v první řadě informace. Nařizování působí krátkodobě. Zdravotničtí odborníci postupovali systémem pokus-omyl. Výsledkem byla plné nemocnice a poloplné márnice.

K. Kužel 1.7.2021 17:22

Naprostý souhlas! R^

L. Novák 1.7.2021 11:28

Zajímavý rozhovor. :-)

"...Ale mě odpuzovaly právě tyhle filmy, které byly jakoby úsměvné a které vytvářely dojem, že to tady s tím režimem není tak hrozný, vždyť to je bezvadný, co se tady natáčí. To mě odpuzovalo nejvíc ze všeho, protože jsem si myslel, že to prodlužuje komunismus daleko více než nějaké vystoupení izolovaného disidenta tam či onde...."

Taky už nemůžu vidět většinu těch "slavných" filmů a komedií z totalitní české tvorby. Spíš doháním to, co jsme vidět nemohli, objevují se digitalizované remasterované verze před desítkami let v zahraničí natočených filmů, k nimž se těžko shání český dabing, který má buď zoufalou technickou kvalitu nebo vůbec nebyl vytvořen.

No a zrovna film "Marečku, podejte mi pero" je z těch výjimek, které vidět můžu. Protože v podmínkách komunistické cenzury do něj tvůrci dokázali "propašovat" tolik posměchu a kritiky nesmyslného totalitního režimu, kolik bylo možné. Podle mě takové filmy pomáhaly odhalovat "nahého císaře", než že by prodlužovaly bolševický režim. Tady smekám před jeho tvůrci. No a třeba "napůl dokumentární" snímek "Panelstory aneb Jak se rodí sídliště (1979)" Věry Chytilové, na ten stáli lidé fronty u kina, protože na konkrétním příkladu jednoho pražského sídliště ukazoval tu hrůzu, do níž se lidé stěhovali a plácali se na staveništi v blátě... Na tehdejší komunistické poměry silná káva. :-P

J. Pavelka 1.7.2021 12:12

Ale to je trochu snobská ješitnost, to bych tak vážně nebral...Filmy jenom z filmových klubů...Plus odpor k politickým názorům kritizovaného,