25.4.2024 | Svátek má Marek


ROZHOVOR: Sporům s Klausem se budu snažit předcházet

29.6.2010

To říká předseda budoucí vlády Petr Nečas

Jak jste spokojen s předvolební kampaní ODS?

Volební štáb odvedl dobrou práci. Jsem přesvědčen, že i díky efektivní kampani se podařilo snížit náskok našeho nejsilnějšího konkurenta. Museli jsme přitom odpovídat na kampaň velmi nákladnou a bohužel také velmi agresivní. Osobně bych si přál, aby se změnou politické atmosféry v zemi se změnil i způsob vedení politických kampaní. Aby byly minimálně oproštěny od osobních podpásových útoků, jak předváděla sociální demokracie.

Kde vidíte její hlavní chyby a kde naopak její největší klady? Co byste byl udělal jinak?

Podařilo se nám zvýraznit hlavní téma, které dnes hýbe celou Evropou. Je to téma zadlužování a riziko řeckého scénáře. Voliči si uvědomili toto nebezpečí a odmítli laciný populismus levice, která tuto skutečnost podcenila a bagatelizovala. Pozitivum vidím i ve správném načasování. Podařilo se nám vygradovat kampaň do předvolebního finále. Sociální demokraté přitom posledních čtrnáct dnů před volbami spíše lapali po dechu. Není to jen moje hodnocení. Shodla se na tom i celá řada komentátorů. Méně se nám podařilo prodat pozitivní část naší kampaně i vzhledem ke skutečnosti, že volební program ODS byl nezávislými analytiky hodnocen jako nejlepší. To je pro nás i výzva do budoucna.

Komu podle vás nejvíce prospěla negativní kampaň? Osvědčila se ODS a bude ji nadále využívat?

Negativní kampaň nemusí být sprosté slovo. Důležité ale je, aby se vždy zakládala na skutečnosti a ne na smyšlenkách nebo dokonce jasných lžích. To jsem také nejvíce vyčítal našim konkurentům. Zkušenost z předvolební kampaně v roce 2006 a v krajských volbách 2008 ukázala, že se nemůžeme negativní kampani zcela vyhnout. Tehdy jsme neodpověděli na kampaň ODS minus a na volebním výsledku se to projevilo. Nebude to tedy hlavní komunikační linka, ale předpokládám, že i do budoucna budeme přinejmenším srovnávat naše řešení a sliby konkurentů. Vždy však půjde o seriózní, nikoli lživou srovnávací kampaň, Na tom nevidím nic špatného.

Jak jste spokojen s volebním výsledkem ODS?

Jsme si vědomi toho, že ODS nevyhrála. Není velký důvod k jásotu z hlediska počtu získaných hlasů a mandátů. Nicméně výsledek je vcelku mnohem příznivější, než kdokoli očekával. Náskok ČSSD se smrskl z 10 – 12 % na necelá 2 %. Strany napravo od politického středu mají výraznou většinu 118 mandátů. Levicové koncepty drtivě prohrály. Proto dnes můžeme jednat o sestavení proreformní vlády s odpovědnou rozpočtovou politikou. Zároveň vnímám tento výsledek jako velmi důležitý a jasný signál, že se ODS musí změnit, že musí znovu sbírat zpět poztrácenou důvěru. Jen našimi chybami nám vyrostla konkurence, což musíme mít do budoucna na paměti. Musíme tedy v první řadě zvýšit důvěryhodnost ODS, abychom přesvědčili veřejnost, že jsme stále hlavní politickou silou pravice.

Proč podle vás oproti minulým volbám došlo k odlivu voličů ODS a proč se TOP 09 podařilo lépe oslovit mladé voliče?

Už jsem se o tom zmínil. ODS poztrácela důvěru voličů kvůli svým vnitřním problémům, praní špinavého prádla na veřejnosti i některým špatně vysvětlovaným krokům. Voliči pravice jsou nároční, přemýšliví a některé chyby prostě neodpouštějí. Nepříznivou image strany musíme změnit, abychom se stali atraktivní i pro mladé voliče. Z problémů ODS těžila především staronová politická strana TOP 09, ale částečně i nově vzniklá strana Věci veřejné. Pozitivní roli pro konkurenci sehrál i fenomén osoby Karla Schwarzenberga, bez jehož účasti na projektu TOP 09 by byly poměry v Poslanecké sněmovně zřetelně jiné.

Neobáváte se, že by TOP 09 mohla časem získat hegemonii na pravici, pokud bude tento trend pokračovat?

To bude záležet jen na ODS, jak se bude chovat do budoucna. Jak bude reagovat na zřetelný vzkaz, který jí vyslali potenciální voliči pravice. ODS se musí poučit a musí si to odpracovat. V takovém případě se ztráty hegemonie na pravici neobávám. Udělám všechno pro to, aby ODS znovu posílila. Konečně má k tomu díky pevným ideovým kořenům a kvalitnímu programu dobré předpoklady.

Jak jste spokojen s dosavadním koaličním vyjednáváním? Kde vidíte jeho hlavní úskalí?

Jednání jsou vedena zatím korektně a dokážeme se shodnout na většině projednávaných témat. Pokud se vyskytnou sporné body, je naší povinností hledat přijatelný kompromis. Důležité je, aby všichni ke koaličním jednáním přistupovali s co největší odpovědností. Kdyby tento projekt zkrachoval a nevznikla stabilní vláda, byl by to mimořádně špatný signál nejen pro veřejnost a naši ekonomiku, ale i pro zahraničí. Proto věřím v úspěšné dotažení těchto jednání do konce.

O ministerských křeslech se prý zatím nejedná. Jako lídr nejsilnější koaliční strany ale jistě musíte mít představu, jaká ministerstva by měla ODS vybojovat. Prozradíte, která?

Porušil bych všechna svá dosavadní vyjádření, kdybych rozpoutal jakékoli spekulace. Do dnešního dne (16. června – poznámka redakce) jsme o personáliích a rozdělení resortů nejednali.

O Věcech veřejných se často hovoří jako o nečitelné straně. Neobáváte se, že by po prvních problémech při zavádění bolestných reformních korků mohly koaliční projekt opustit?

Kdybych měl takovou obavu vážně připustit, těžko bych zítra či pozítří s nimi znovu usedl k jednacímu stolu. Do politiky patří také základní míra důvěry. Bez ní to nejde ani v životě.

Nebojíte se toho, že by komunální a senátní volby mohly otřást koalicí? Například v Praze se očekává ostrý souboj mezi ODS a TOP 09, potažmo mezi TOP 09 a VV.

Nebojím. Jsem si ale vědom toho, že nás v mnoha městech čeká lítý předvolební souboj.

Zhruba jakou částku hodlá ODS investovat do komunálních a senátních voleb?

Zatím jsme rozpočet nepřipravovali.

Hovoří se o sjednocení sazeb DPH, tedy de facto o zvýšení nepřímých daní. Pravice však vždy hájila snižování daní na základě tzv. Lafferovy křivky, která ukazuje, že při snížení daní se díky povzbuzení iniciativy podniků a jednotlivců nakonec v souhrnu podaří vybrat více peněz. Neobáváte se, že byste zvýšením daní podnikání a iniciativu naopak přidusili?

Právě to jsme opakovaně zmiňovali. Reagovali jsme jen na závěry Bezděkovy komise, která zároveň navrhuje výrazné snížení sociálního pojištění. Nebudeme je ale přijímat nekriticky. O daních zatím není rozhodnuto. Uvedl jsem, že si dovedu představit postupné sbližování sazeb DPH jako daň za nezbytný kompromis napříč politickým spektrem a zároveň jako případnou reakci na vývoj veřejných financí. V žádném případě by však nešlo o skokové, ale o sociálně únosné změny i pro podnikatelský sektor.

Vám ideově blízký europoslanec Hynek Fajmon podporuje referendum o zavedení eura v ČR podobně jako proběhlo ve Švédsku. Byl byste pro?

Nevím, jestli je referendum nezbytné řešení. Přijetí eura navíc není na pořadu dne, zvláště při současných vážných problémech celé eurozóny. Za sebe ale říkám, že určitě budeme postupovat obezřetně a přistoupíme na zavedení eura opravdu až v okamžiku, kdy výhody pro stát a naše občany převáží nad nevýhodami.

Domníváte se, že by Británie s konzervativním premiérem Davidem Cameronem včele a Česká republika s konzervativním premiérem Petrem Nečasem mohly utvořit v EU eurorealistický proticentralizační blok?

Už rok působí na půdě Evropského parlamentu nová Frakce evropských konzervativců a reformistů, kde jsme spolu s britskými konzervativci velmi výraznými hráči. Takže se takové partnerství už vlastně uplatňuje.

Nebojíte se toho, že by podobně jako v případě Topolánkovy vlády mohlo u vaší vlády dojít ke sporům s prezidentem Václavem Klausem ohledně zahraniční politiky včetně sporů kompetenčních?

Chci takovým sporům předcházet. Česká republika má mít jednotný postoj v zahraniční politice. Pro mě je klíčovou prioritou v této oblasti zachování a posílení euroatlantických vazeb.

Parlamentní listy 06-07/2010

EUportal.cz