18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Signály rozpadu ČSFR byly od počátku

Jednoznačně říkám, že byla naše transformace nesporným úspěchem. Chtěl bych upřesnit, že nešlo jen o privatizaci, ale o naprostou změnu ekonomického systému.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Křivan 5.2.2021 19:07

Přijetí Slovenska do společného státu byla v roce 1918 chyba která se nedala neudělat. Nejen kvůli Štefánikovi. 20 let jsme na Slovensku budovali infrastrukturu, od silnic, železnic, pošty, školství, státní správy, co to vše stálo.

Podruhé jsme tu chybu udělali 1945. Do dneška vzpomínají Slováci, jak to bylo za Tisa krásné. Nemuseli jsme ho věšet, když ochránil Slováky před Němci, mohl ochránit Čechy před Slováky. :-/

Sloventí politici byli vyžírkové. Co nás Slovensko stálo miliard. I za naší vlajku chtěli zaplatit. ;-D Směšné !

V. Mokrý 5.2.2021 19:27

No, my ČR, můžeme být pyšní na to, že jako jediný stát v Evropě, jsme dokázali pozvednout zaostalý převážně zemědělský region na takovou úroveň, že nakonec mohl vstoupit do EU, jako rovnocenný partner.

Holt jsme byli mecenáši. Třeba to časem někdo ocení.

K. Křivan 5.2.2021 19:56

Ocení ? Už na to měli přes třicet let.

V. Mokrý 5.2.2021 20:37

Dočkejme času,

L. Novák 5.2.2021 23:06

Jak vidno, blbů je dost všude. Na Slovensku i v Česku. :-P

K. Salajka 5.2.2021 17:49

To co nás spojovalo, bylo, že jsme byli v područí jiného národa. Slováci na tom byli hůř, protože až v roce 1918 se stala Slovenština úředním jazykem. Je škoda, že se prosadil dialekt jezuity Bernoláka, protože nekatolíci byli v živém styku s českým prostředím a používali kralickou bibli. Štúrovci a Šafařík se přiklonili k vlastnímu jazyku, což byla škoda. Slovenská mentalita se ale obecně dost liší od té české. Je poznamenaná tím, že vliv katolické církve ale v menší míře i ostatních církví byl daleko silnější než v Čechách. Skutečně jsme při vzniku ČSR nesplnili Pittsburskou dohodu, ale mám za to, že pokud TGM a Beneš směřovali k unitárnímu státu a čechoslovakismu, bylo to vyvoláno především strategickými ohledy na ostatní národy. Vytvoření Slovenského štátu mělo jedinou alternativu, nechat celé Slovensko zabrat Maďarskem. Samozřejmě je otázka v jaké míře musel tento štát převzít ideologii německého fašismu.

V. Liptovský 5.2.2021 18:16

Váš postreh, že Slovensko nemalo inú možnosť v roku 1939, ako vytvorenie Slovenského štátu (ak nechcelo do područia južného a severného (!) suseda), je na Čecha obdivuhodný... Oceňujem... Zväčša Česi hovoria o zrade a nadávajú... Čo mali Slováci robiť? Poskákať do Dunaja? Bol to Beneš, čo predtým sadol na aeroplán, bol to Hácha, čo vložil osud českého národa do rúk Vodcu... Podobne aj postreh o Pittsburskej dohode... Nevyberali sme si tento vývoj udalostí... A tá ideológia? No, bola vnútená, nemala ísť však do takých podôb... Napokon - že s tým nesúhlasila väčšina - potvrdilo SNP... A pokiaľ ide o jazyk - evanjelická menšina (s kralickou češtinou) bola primalá - aj Štúr to pochopil...

K. Salajka 5.2.2021 18:37

No Beneš - to se traduje a sám svůj kult z ješitnosti ale i v zájmu kontinuity ČR podporoval. Zcela se pomíjí fakt, že po abdikaci TGM mu napřed dala hlasy Hlinkova strana, pak Henleinovci a komunisté . Teprve když viděli , že Bohumila Němce neprosadí, dali mu při prezidentské volbě jako poslední hlasy ostatní strany. Tím chci říct, že Beneš měl oporu v parlamentu menší, než má dnes Miloš Zeman. V Čechách byl každý třetí voják Němec - nebyla šance, aby se parlament vzepřel mnichovskému diktátu nadpoloviční většinou.

V. Liptovský 5.2.2021 18:47

No, Beneš nebol práve medzi ľuďmi na Slovensku v láske (ako mi hovorili rodičia)...To ostatné sú politické "hrátky"... Nemal rád Štefánika, a ešte roky po jeho smrti proti nemu intrigoval... A pokiaľ ide o Mníchov - súhlasím s vaším názorom... Tam nebol tunel so svetlom... Nie náhodou František Moravec vo svojej knižke píše, že Česi a Slováci v emigrácii boli v rokoch 1939-40 vari jediní, čo si želali vojnu...

K. Salajka 5.2.2021 19:28

Jistěže Beneš neměl k nikomu /kromě TGM a svojí Hany/ vřelý vztah. Štefánik byl pro oba užitečný spojenec, přesvědčený o potřebě společného státu. Po jeho odchodu jim zbyl jen Vavro Šrobár a skutečně jen pár Slováků, kteří podporovali společný stát. Jednoduchou matematiku nepřijal ani Andrej Hlinka, který cestoval do Paříže vysvětlit, že chce vlastní stát. Jaké by to bylo Slovensko bez Čechů s jednu čtvrtinou Maďarů, jak by skončila jednání v Trianonu ? Slovenští historici se liší od českých tím, že meditují o sestřelení Štefánika, popisují jak měli dost svých lidí a Praha sem odkládala přebytečné úředníky a učitele. Mrva v tom vyniká. Nejlepší ale byla zmínka jednoho autora o tom, že Slovenština je vlastně o čtyři sta let starší než čeština. Papír snese všechno. Já jen abyste mě nepřechválil.

P. Han 5.2.2021 19:34

Případně že Velkomoravská říše byl první slovenský stát. Papír snese opravdu všechno. ;-)

K. Salajka 5.2.2021 19:41

To ale skutečně byla po podmanění Pribinovy Nitry a je škoda, že se to málo zdůrazňovalo. Dál do Velkomoravské říše než Slováci to měla česká knížata.

P. Han 5.2.2021 19:55

Česká knížata bych do toho netahal, jejich hvězdná doba měla teprve přijít. Velkomoravskou říši bych nechal Moravanům, včetně Velehradu i Mikulčic. To, že došlo k připojení Nitranského knížectví, pořád nedělá z Velké Moravy Velké Slovensko, jak se to někteří snaží prezentovat.

V. Liptovský 5.2.2021 20:21

No - netreba paušalizovať... Nie slovenskí historici, ale niektorí nevýznamní slovenskí historici... Mrvu nepoznám... Extrémy sú všade - Česko so svojím "sebabičovaním" za odsun Nemcov je v ich čele... Ale aj inými excesmi... Takže - čo si navzájom vyčítať? A pokiaľ ide o prvú ČSR - ani jeden historik nespomenie odvoz strojov zo Slovenska v dvadsiatych rokoch do Čiech (skúpili ich českí podnikatelia, pretože na Slovensku boli horšie podnikateľské podmienky - viď ďalej), vyššie dane v vyššie dopravné tarify, s výnimkou pre zbrojný priemysel a Baťu (tiež robil remene a čižmy pre armádu)... Rozdiely v plate českého učiteľa či úradníka - a kolegu Slováka na jednom pracovisku... Atď... Takže - z jednej aj z druhej strany - takéto argumentáciu ukazujú len neznalosť histórie...

K. Salajka 6.2.2021 7:44

Máte nějaký odkaz na ten odvoz strojů? Koupili je pod cenou ? Nikdy jsem o tom neslyšel. Zato jsem četl, že když měl Šrobár na vyhlášení republiky přejet ze Žiliny do Bratislavy, byla k dispozici poslední lokomotiva - ostatní odvezli Maďaři. Aby učitel šel učit na Slovensko, musel dostat náhradu, jako je to běžné při pracovní cestě. Máte pravdu trend nepravdivě označit vysídlení jako nepodloženou epizodu v české historiografii v poslední době posiluje. Tenhle posun ale platí Němci s podporou lidovců a části šlechty, není spontánní !!!

Z hory Říp už vedle praotce cikána, vystrkuje růžky praotec s velkým Č. To teprve budou novodějiny! Ty nám ale nadělí Mikuláš z Letné a další Sorošovy děti.

V. Liptovský 6.2.2021 13:40

No, hľadanie by trvalo dlhšie - ale napríklad, keď si hodíte do Gugla text: "Rozdielna situácia však bola na Slovensku, kde došlo v mnohých prípadoch k presunu výroby do nástupníckych štátov, začala ostrá konkurencia českého priemyslu a takisto začína dlhodobý presun priemyslovej výroby do českých krajín." - vyhodí vám to pdf na stiahnutie...

V. Liptovský 5.2.2021 19:33

Len poznámka - "bernolákovčina" (západ) sa neujala... (vari len Hollý)...Štúrovská iniciatíva bola na iných nárečiach (stredoslovenských)... Asi preto, že evanjelici boli predovšetkým z Liptova, Turca, Gemera... A museli národu ponúknuť viac, ako nahradenie Maďarov Čechmi... To vzájomné povedomie súnaležitosti sa v 10. storočí prerušilo - až sa muselo znova vytvárať...

J. David 5.2.2021 21:28

Beneš byl především "mekta" a "košprdelka". Slaboch "non plus ultra", tedy jak stárl. Co "neomektal" to zprznil. Utekl do VB (Nechal si převést nejméně milion korun v librách na konto v londýnské bance), a 22. října 1938 s manželkou do Londýna odletěl, národ nechal na pospas, ve VB zase "mektal" a dal se do holportu se Stalinem. V Košicích se Stalinovi zaprodal a v roce 1948, škoda mluvit. Když né zrádce národa, tak "slizník" slizkého zrna a "mekta". Jako ale dnešní polititici, také "slizní" v Bono publico, ale vejvar slizu v prebendách hrnou pod sebe, aby mohli "slizit". Beneš také "slizil", mnohdy ale "přeslizil", a to morálně i naturálně. Asi budu plísněn, ale Beneš byla "politická ventra".

K. Salajka 6.2.2021 8:09

Vyplodil jste místo analýzy, diagnózu. Doktor vás už nemusí prohlížet. Doporučuji Vám četbu Suvorov : "Všechno bylo jinak." Třetina vojáků čs. armády nemobilizovala, protože měli německou národnost. Anšlusem Rakouska se odkrylo chabě opevněné jižní křídlo ČSR. K tomu územní nároky, z Polska a Maďarska. Ubránit ČSR nešlo, nemělo smysl, aby Beneš čekal , jak o jeho budoucnosti rozhodne Hitler. Prostředky Prozatímní vláda v Londýně použila na odboj a na přípravu poválečného uspořádání. GB uznala Československou republiku teprve ve chvíli, kdy došlo k navázání kontaktů z Moskvou. Naše samostatnost pro Anglii nebyla prioritou. Svorně Beneše nenáviděli Němci , Rusové (těm musel B. ustoupit, pokud chtěl zabezpečit naši západní hranici před německými nároky) a komunisté, tak se k nim nepřidávejte. Osobně se nijak neobohatil, žil ve vile v Sezimově Ústí.

K. Salajka 6.2.2021 8:41

Oprava : Bernolákovština se stala teprve podkladem pro spisovnou Slovenštinu tak, jak se kodifikovala od roku 1843.

V. Mokrý 5.2.2021 14:36

Lze jen připomenout, že hlavní roli v tom hrála Bratislava ( v zde je to stále Praha ), zbytek Slovenska až tak horlivej nebyl.

P. Brich 5.2.2021 14:48

To, co pro Bratislavu byla Praha, je nyní pro Košice Bratislava.

V. Mokrý 5.2.2021 18:27

Ano, když přicházelo dělení, Košice měli snahu zůstat pod Prahou.

J. Beaufort 6.2.2021 0:19

ano souhlas, V KE byli dost federalne, vid muj tatinek který dorazil do KE v 51 a zustal tam celý život a byl velice spokojen jako rodily pražak. Tam ho nikdo moc neznal a o původ se též nestaral (burž.). no a tak vychoval i nas deti.

S. Kalužík 6.2.2021 16:28

Nejsou to náhodou ty Košice? :)

Š. Hašek 5.2.2021 15:09

Budiž, ale tak to chodí .....

Já třeba jsem spokojen, že hlavní roli v tom nehrál Pithart. A celkově jsem spokojen!!!

Furt se s nima hádat a dávat jim apanáž!

Rád tam zajedu, jako za studentských časů.

L. Novák 5.2.2021 15:54

Žilina byla hodně nacionalistická.

J. Kalina 5.2.2021 14:20

ještě , že jsem se napapal, takže v klidu pro pana Tar... a podobné. Viděli jsme jak se Slováci do krve rvali za společný stát v roce 1939, jak v roce 1945 zcela dobrovolně bez nátlaku velmocí se s námi opět spojili, pamatujeme jak pomalu první co je v roce 1968 zajímalo, byla federace. Můj děda (resp máma neb děda nechtěl) vyprávěl tedy spíš máma, jak bydleli před válko v Petržalce. Když se to začalo vařit, vzala babka 2 děti, ranec s peřinami a odjela vlakem do Čech. Děda, že pojede až naloží vagon nábytkem, nářadí apod. Nakonec byl rád, když ho zastavili na mostě z Petržalky do Bratislavy, že mu do Dunaje hodili jen kolo neb když už ho chtěli hodit za ním, tak se tam nachomejtl jeden kluk a řekl těm bojovníkům, že je to jeho truhlářský mistr, že je učí řemeslo, že není žádný vyžírka a že je poctivý chlap. To "samozřejmě" byli úplně jiní Slováci než ti co tady plivou na VK a VM (za rozdělení). Možná, že by nebyli těmi bojovníky slovenských ulic, ale zmohli by velký kulový a drželi by hudu a možná svoji počáteční nerozhodnost by později zkusili nějak dohnat.

A. Forman 5.2.2021 13:46

A ještě něco, co tady šíříte za pitomosti ? Tak hrůzostrašné zadlužení od roku 1993.... tak to zadlužení začalo přesně v od roku 1998, a začal to Tošovský se svojí vládou a potom to už byl socanský mejdan... Zeman, Špidla, Gross, Paroubek...... Klausův návrh zákona o vyrovnanosti státního rozpočtu díky všem levicovým pitomcům neprošel... a teď budete Klause kritizovat, ještě za vlád Topolánka došlo ke snižování zadluženosti, ale po pádu Nečasovy vlády se socanské sáně rozjely znovu a jedou rychleji a rychleji.

Vašnosto, já tu dobu pamatuji velice dobře....

A. Forman 5.2.2021 13:46

Patří Tattarellimu....