26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Rakve a lyžaři

Domnívám se, že je ta otázka poněkud předčasná. My ještě ani nevíme, sportovní terminologií řečeno, jak dlouho ten „mač“ potrvá. Takže lze hodnotit jen přípravu a zahájení.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Čermák 28.3.2020 17:30

Dobrý článek a dobré názory. Až na to EET. No, daně musí platit všichni, když i všichni čerpají, že?

J. Vlček 28.3.2020 13:33

Pane Vlku, z vaší strany, jak jinak, velice pěkné a trefné odpovědi. Máte dar, umět uhodit vždy hřebíček na hlavičku, Opět s vámi rád souhlasím, ale zároveň doznávám, že jsem rovněž v souladu s názory diskutujících pánů Grigara a Haška.

V. Petr 28.3.2020 12:17

Ono je to totiž tak, že mnoho soukromníků, dokonce i starších lékařů. počitač moc neovládá a administrativa je zatěžuje zcela neúměrně. Velkým firmám to je jedno, ty na to mají, samozřejmě, specialisty.

Š. Hašek 28.3.2020 12:57

EET na něco reagovala.

Rozhodně nereagovala na pečlivé účetnictví a snižující se požadavky na státní zdraví a státní důchod. Mnozí kritici EET z řad plátců se ukazují jako dříve velice neprozíraví.

Nejsem volič ANO, ale to už víte.

Diskuse do příštích voleb ...... nejméně .....

Administrativa, celkově šílená, nevznikla s EET.

A. Nový 28.3.2020 15:14

Proč teď ruší Šlerová/vláda či pozastavují EET když je vlastně přínosem pro všechny? Nebo je něco jinak?

A. Nový 28.3.2020 15:14

Šilerová

V. Čermák 28.3.2020 17:28

Kvůli pandémii?

D. Müller 28.3.2020 18:19

Pane Hašku. Eet je marketingový projekt, který má nasadit této vládě zdání poctivosti. Nasmérovala závist a nenávist na skupinu lidí, která ráno vstane a jde něco kloudného dělat. Ekonomický přínos je diskutabilní, ale dobře odvádí pozornost od dotací, daní oligarchů apod. Ale budiž, máme EET. Nastal ráj? Komu budeme závidět teď? Tak hoj, hoj příznivci EET? Koho vezmete u huby teď? Kdo je na řadě? Nebo počkáte na svého guru, aby vám označil nepřítele? Bude to EU, nebo místní úředník na koho svalí vinu? Nebo zase církev? Jste už celí lační? Tož trhejte...

P. Grigar 28.3.2020 18:32

.. pane Müllere, zase jen vaše obvyklé plačky, spojené s podsouváním myšlenek. Nemá význam se s vámi pouštět do diskuse.

D. Mach 28.3.2020 21:09

Když nemáte argumenty, tak je zbytečné se pokoušet o diskusi. Pan Müller má naprostou pravdu. Celé EET má jen prokázat, že všeci malí podnikatelé kradnú a důkazem mají být smyšlené částky o výběru, které ministryně Schillerová stejně neumí vysvětlit. Je to jakási snaha o organizování "hodin nenávisti" v duchu orwellova románu 1984. A samozřejmě to má odvádět pozornost od dotačních podvodů. Vy jste důkazem. Ale nelekejte se! Těch co naletěli je v této diskusi více.

P. Grigar 28.3.2020 23:17

.. a kde jsou vaše argumenty, pane Machu? Omíláte zde jen svoji oblíbenou mantru, že všeci kradnů a nicneříkající kecy o Orwellovi nebo dotačních podvodech..

D. Mach 29.3.2020 9:44

... a tím chcete říct co? Že nemám pravdu? No to mě svým blábolením jen těžko přesvědčíte.

Jinak ta mantra "všeci kradnú" není moje. Ale to dobře víte.

P. Grigar 29.3.2020 11:01

..inu, nedovedu si představit, jak bych měl argumentovat například k vašemu tvrzení: organizování "hodin nenávisti" v duchu orwellova románu 1984.

Navíc, když tak dobře víte, co já vím. Proti tomu není jiné obrany, než jít dělat něco užitečnějšího. Venku je hezky.. Samy, jdeme na vycházku!

D. Mach 29.3.2020 11:11

Máte pravdu, něco užitečnějšího jste mohl dělat už od rána.

P. Grigar 29.3.2020 12:57

..zkuste jít příkladem, Mašulíne.

J. Vlček 28.3.2020 19:30

Pane Müllere, nevím o jaké závisti a nenávisti mluvíte a komu se ji snažíte podsouvat, přičemž je naopak každému jasné, koho nenávidíte vy.

Co je špatného na tom, aby daňové podmínky platily pro všechny, a nikdo nebyl zvýhodňován oproti druhému?

Oni totiž ti, co ráno vstávají a jdou něco kloudného dělat, nejsou jenom ti, jichž se týká EET. Myslíte si snad, že ti co chodí pracovat do nejrůznějších podniků, závodů, obchodů, školských, zdravotnických a nevím jakých všech zařízení, že se chodí do zaměstnání válet, nebo se vykecávat? Myslím, že mají všichni co dělat a o daních se s nimi nikdo nebaví, ty jsou jim strženy automaticky. Neplacení daní a daňové podvody jsou leckde považovány za zločin první kategorie.

Je-li tedy někdo lačný někoho zničit a zdeptat, jsou to takoví jako jste vy, kteří chodíte řvát na náměstí a říkáte tomu chvilky pro demokracii.

D. Müller 28.3.2020 21:59

Pane Vlčku, všiml jste si, že jsem se zaměstnanců a jejich pracovního úsilí ani nedotkl? Ta dělící čára vytanula na mysli vám. Je to další skvělý marketingový krok sociální demokracie a hnutí ANO. Rozděl a panuj. Místo toho, aby snížili zaměstnancům odvody a daně, tak označí drobné podnikatele šmahem za zloděje. A vyhloubí mezi oběma skupinami příkop.

Dám vám drobný příklad. Chtěl jsem pro známé v našem městečku otevřít krámek se včelařskými potřebami. Nedá se na tom moc vydělat natož uživit, měla to být spíše taková sezónní sousedská výpomoc. Ale pustil jsem to z hlavy, nepotřebuji aby mi někdo z FÚ skákal po hlavě a stopoval, jestli jsem mu dal do pár vteřin účtenku. A tak krámek není. A daň z něj také není.

Existují dvě cesty k výběru určité hodnoty daní. Zlepšit prostředí, tak aby lidé mohli lépe pracovat, podnikat, byli kreativní, mohli rozvinout svůj potenciál nebyli zatěžováni zbytečnostmi. Pak budou růst výdělky a také daně. Nebudou třeba vybrány dokonale, ale porostou. Kontrolní mechanismy pak nastavíte cíleně na určité konkrétní subjekty. Anebo druhá cesta. Svážete lidi předpisy, zavedete přísné evidence, uvrhnete na ně kontroly, nařídíte na vše možné povolení. Budete mít vše pod kontrolou. Budete mít řád. Budete pak mít i dokonalý výběr daní, nic vám neunikne. Ale růst firem a kreativita je podvázána, omezena. Jsou to dva různé koncepty. Bohužel již dlouhou dobu jdeme tou druhou cestou. Ona je také pro "vrchnost" snadnější a více si toho užijí. Já tomu nakloněn nejsem.

Nakonec právě dnes je vidět jak se nám ten druhý přístup nevyplácí. Vše jsme sešněrovali, bez povolení, schválení, výběrových řízení apod. nikdo nic nerozhodne, nezařídí. Máme dokonalou evidenci, dosáhli jsme zdánlivého omezení korupce atd. Ale máme prd na skladech. Vláda najednou nakupuje za násobky cen a nekouká vlevo vpravo. Ale v dobách klidu máme pocit, že jsme zabránili nekalostem a nikdo nevydělal ani o pětník více. Máme tedy řád a ráj... tak si ho užijte.

P. Grigar 28.3.2020 23:25

..ano, vláda pod tlakem nakupuje za násobky cen. Tržně se zde zachovali pouze občané, kteří si raději ušijí ochranné roušky doma, než by za ně dali v obchodech desetinásobek ceny z ledna 2020. Jednorázová rouška z papíru z 6 na 60 Kč, filtrační třídy FFP2 z 25 na 260 Kč. Firmy s takovou nabídkou se v dobách epidemie nechovají dle mého tržně, ale jako hyeny.

D. Müller 29.3.2020 3:59

Nevyčítám vládě, že nakupují za to, co nyní mohou. Tahají za kratší konec provazu. Co se stalo nelze odestát.

Měl jsem na mysli, že jsme se skrz všechna nařízení motivované "dobrými úmysly" prošetřili k průšvihu s nulovými zásobami a nakonec i k mnohem vyšší ceně. A stejné je to s mým vztahem k EET. Je to nástroj, který nám zejména pomůže se "prokontrolovat" a "propokutovat" k nižší motivaci k drobnému podnikání. Ale budeme šťastní a plácat se po zádech, že nám v těch uzavřených nebo nevzniklých provozovnách neunikne ani koruna.

R. Polášek 29.3.2020 9:20

JJ, tak to u nás dopadá, když ještě dnes v době šíření koronaviru zabednění tupci podporují švindl a podvody těch šmejdovkých podnikatelů. Kdyby ti šmejdi dodržovali zákony a odváděli daně, tak jsme my zaměstnanci nemuseli tolik platit. Ideální by bylo, kdyby ti šmejdi všichni v době koronaviru zkrachovali a šli na pracák, zatíženi pořádnými dluhy. Které by spláceli tak do konce svého produktivního života, aby si už nemohli dovolit vyskakovat a znova získat příležitost takhle krást jako před EET.

Bohužel se s snimi sveze i spousta těch poctivých podnikatelů. Ale to se asi nedá nic dělat. Maximálně až ekonomika ožije, ty poctivé podporovat nákupem u nich.

D. Mach 29.3.2020 9:48

Jen jedna informace o tom, kam zmizelo naše nedostatkové zboží :

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/cinska-ambasada-skupovala-v-cesku-respiratory-a-posilala-je/r~e9a4e5746ddb11eaa25cac1f6b220ee8/

P. Grigar 29.3.2020 13:06

.. inu, z toho se dá odvodit, že prodejci prodali, že mají tím pádem prázdné sklady věděli a poté v klidu čekali, až budou moci s nárůstem poptávky nahodit desetinásobné ceny. Jen jim jaksi nedošlo, že výrobci jsou převážně v té zatracené Číně. Nabízí se otázka: kdo je lump a kdo blbec?

J. Vlček 29.3.2020 8:56

Pane Müllere, snad právě proto, že jste se o práci těch normálních zaměstnanců ani nezmínil, ale hned jste vyrukoval se závisti a nenávistí, mě nenechalo v klidu. Nepatřím už ani k jedné z těchto skupin pracujících, takže by mi to mohlo být jedno, ale není.

Všichni, co jsme tu, očekáváme od státu to, či ono, a bereme to jako samozřejmost. Stát jsme ale přece my všichni, nebo se pletu? Kde má stát brát na ty naše samozřejmosti, budeme-li se vyhýbat placení daní, bude-li se zvýhodňovat tu jedna skupina, tu druhá a třetí, před ostatními? Proč zvýhodňovat skupinu soukromníků (i když si jich vážím), proč skupinu nepřizpůsobivých, proč kdejakou zbytečnou neziskovku, atd., atd.? To mi prostě vadí.

Za výmluvami, že EET přidělává soukromníkům práci, že je stát šikanuje atd., spatřuji pouze skrytou nepoctivost a snahu těch, co takto bědují, vyhnout se placení daní, nebo si je upravit k obrazu svému.

Ve vyťukání ceny zakázky do škatulky EET jsem totiž u opravářů, které jsem měl u sebe v domácnosti, žádné zdržení nezaznamenal.

Nemíchejme tedy dohromady zbytečnou byrokracii s poctivým placením daní. A co se týče řádu, dávám mu rozhodně přednost před neřádem, jinými slovy, upřednostňuji pořádek před chaosem a anarchií.

P. Grigar 29.3.2020 13:01

..hm, jakési ticho nastalo. ;-)

V. Petr 29.3.2020 17:19

"Tak dlouho jsme se starali, aby někdo náhodou nezbohatl, až nám jaksi ušlo, že všichni společně chudneme."

Autorem tohoto citátu není žádný ze současných politiků, ale Josef Borůvka, ministr zemědělství z roku 1968...

Iluzi (možná) lepšího výběru daní platíme tím, že HDP je prokazateůně nižší, protože někomu se podnikání nevyplatí. Dokonce to platí i pro lékaře, kteří raději odejdou do důchodu!

P. Grigar 29.3.2020 18:28

..závidím vám vaši jistotu stran lékařů. Dělal jste si nějaký průzkum? Parametry dotazovaného vzorku a.p.

V. Petr 29.3.2020 17:24

Podnikatele, který třeba neplatí správně daně nelze ani náhodou porovnat s parazity na dávkách nebo politickými neziskovkami, přisátými na veřejné rozpočty!

Ti podnikatelé se sami uživí a ještě nějaké daně, sociální i zdravotní zaplatí.

Parazité nic neprodukují a jen vysávají veřejné rozpočty!!!

P. Grigar 29.3.2020 18:36

..tož pane Vaňuro, učinil jsem to již vícekrát a učiním znovu. Když jste tak honěný v oblasti výběru daní, zkuste aspoň rámcově predikovat, jaký by byl výběr daní v ČR, pokud by OSVČ i zaměstnanci podávali daňové přiznání za stejných podmínek, jaké dnes platí pro OSVČ.

Rád si to přečtu, ta karanténa je vcelku nuda..

Š. Hašek 28.3.2020 12:12

Sumárně hodnotím postřehy pana Vlka 1-. Tedy vlastně 1.

J. Bárta 28.3.2020 10:55

Oni jsou dneska v Bruselu jak Ústřední výbor KSČ po 17. listopadu 1989 - to je přesné.