29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

ROZHOVOR: O politice i o globálním oteplování

Ve veřejném prostoru se objevují názory, že říjnové volby budou klíčové a rozhodnou o tom, zda se Česká republika dál bude rozvíjet jako demokratická země, nebo jestli se posune k autoritářskému režimu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 31.5.2017 23:29

No jo,

dobře řečeno.

Ještě jsem nečetl komentáře - jsem zvědav, zda a jak se zde Klausovi klne ... :-)

L. Novák 1.6.2017 5:00

Re: No jo,

Zelený magor Rada samozřejmě vede... :-D

V. Vaclavik 31.5.2017 19:03

Totalni absence sebereflexe

"Tak dlouho se u nás bojovalo proti politickým stranám, jejich zastaralosti a nemodernosti, až se jejich odpurcum – a každý ví, že na prvním míste mám na mysli Václava Havla – podarilo politické stranictví zneuctít a udelat nepopulárním."

Kurwa nebyly to odpurci politickych stran jako takovych, ale strany samotne, ktere se svou jednotnou nepolitikou znemoznily, v prve rade!!

A na vinne byla a je politika polistopadove treti cesty, ktere je dnesni stav politiky a politickych stran nevyhnutelnym, protoze logickym vysledkem.

J. Kanioková 31.5.2017 21:25

A že jste jim tehdy, po sametu, nepřijel radit ???

Nesnáším tyhle odsudky, v podstatě ex post. To se to "krásně" odsuzuje, když já sám jsem pro něco jiného nehnul ani prstem..

Jistě v celém tom východním bloku byly celé štáby skvělých ekonomů, skvělých politiků, se spoustou zkušeností z úspěšných transformací a jistotou, jak se co má dělat...

A že Havel byl príma ikonou, symbolem odporu před Sametem, to nikdo nepopírá, ale že o politice měl naprosto šílené představy, nereálné, a svým zákulisním vlivem pak na politiku, to soudní lidi ví. V podstatě byl "předvojem" dnešních" levičáckých liberálů, globalistů.

S. Donát 31.5.2017 22:27

Re: A že jste jim tehdy, po sametu, nepřijel radit ???

Hezky jste to napsala, mluvíte mi z duše...

A. Trick 31.5.2017 17:08

Kateřina Perknerová,

ta hezká chytrá holka, kterou kádrovačka Skarlandtová vyrazila z televize - Ivan Sviták.

A. Alda 31.5.2017 12:53

Pane Klausi, souhlasím.

Problém ovšem je, že dnes se v základních školách místo základů chemie učí sexuální výchova a enviromentální výchova. Takže ani Vaší jednoduše podané základní chemii nikdo z mladších už nerozumí. A jste jim za lumpa, byť byste měl sebeprokazatelnější pravdu.

B. Rameš 31.5.2017 12:06

Pan Klaus jako obvykle

(a jako drtivá většina lidí, mne v to počítaje) v něčem pravdu má, v něčem nikoli, v něčem je až mrazivě přesný, v něčem mimo. Věta "baťůžkáři, kteří nám v 70. letech vnucovali, že musíme mít na zádech v plastové lahvi vodu" mě fakt dostala. Já jsem v 70. letech na čundrech žádné kontrolory batůžků a plastových lahví (které tehdy v podstatě ani neexistovaly, alespoň ne v táboře míru a socializmu) nepotkával... Přesto, i se všemi svými chybami, patří v české politice do první ligy a řekl bych, že už je tam sám. Smutná bilance.

P. Švejnoch 31.5.2017 12:31

Re: Pan Klaus jako obvykle

"Já jsem v 70. letech na čundrech žádné kontrolory batůžků a plastových lahví (které tehdy v podstatě ani neexistovaly, alespoň ne v táboře míru a socializmu) nepotkával..."

Ano, jak jste správně předeslal - v něčem se mýlíte. Například v tom, že Václav Klaus tvrdí, že baťůžkáři někomu něco nařizovali (a poté dodržování kontrolovali), a stejně tak v tom, že v 70. letech neexistovaly plastové lahve.

A navíc je celkem pozoruhodné, jaká marginálie Vás "fakt dostala"... :-)

J. Kanioková 31.5.2017 21:09

:))))))))

B. Rameš 1.6.2017 10:05

Re: Pan Klaus jako obvykle

Ale tak berte to trochu jako hyperbolu, pobavení v tomto chmurném údolí zmaru. Větu pana Klause jsem nicméně citoval přesně, co si představíte pod pojmem "vnucování petky s vodou" je asi každého věc. On tu metaforu používá taky častěji, jistě znáte Jeho výrok o tom, že pití z petky je projev levicové úchylky (což mně naštvalo, nepovažuji se za levicového úchyla, ale kdož ví, On to musí vědět lépe), tak jsem se té petce trochu věnoval. Na tom, že v 70. letech (nejen) u nás petky v podstatě neexistovaly (a už vůbec ne s vodou) trvám, viz Wiki. Max tak mlíko v pytlíku...

M. Šejna 31.5.2017 11:23

Klaus má i nemá pravdu

Má pravdu v tom, že mezinárodní boj proti růstu emisí CO2 je zcela marný, drahý a neefektivní.

Nemá pravdu v tom, že lidstvo nemá zásadní vliv na současné oteplování a na emise skleníkových plynů.

P. Rada 31.5.2017 12:07

Re: Klaus má i nemá pravdu

Netvrdil bych apriory, že opatření proti růstu emisí CO2 musejí být zcela marná. Pro příklad omezení produkce freonů se přeci právě na podkladě mezinárodnch úmluv zdařilo. Souhlasím ale s tím, že doposud je snaha o omezení produkce marná. Zobecnit dosavadní neúspěch na zákonitost proto považuji za nekorekní.

Efektivita opatření může být vyhodnocena jako poměr ztráty ekosystémových služeb vůči nákladům. Mám za to, že už jen proto, že ekosystémové služby násobně převyšují dokonce celosvětové HDP, existuje cesta efektivního postupu.

Jiná otázka je zdali je dokonce mezinárodní konsensus ji hledat a využít. Ten podle mě právě chybí a právě proto dopadla Pařížská jednání alibisticky.

P. Švejnoch 31.5.2017 12:33

Re: Klaus má i nemá pravdu

apriory, akotvy, amáje... :-)

P. Vaňura 31.5.2017 12:35

Plete dvě naprosto NESOUMĚŘITELNÉ VĚCI

a připomínáte tak jednoho PROFESORA!!!! ekonomie, který byl schopen vypustit z huby větu, že "elektrárenské společnosti se brání snižování emisí CO2, protože instalace filtrů na komíny je drahá."

Freony jsou z ekonomického hlediska marginální záležitost, i když snaha je nahradit např. butanem stála i lidské životy. Na spalování fosilních paliv ale stojí (mimo jiné ji VINOU protijaderných zelených) celá ekonomika a snahy je omezit nejspíš povedou (nebo dokonce už vedou) k VÁLCE. Jeden ekonom totiž už před několika lety napsal, že celé "arabské jaro" bylo fakticky vyvoláno ZDRAŽENÍM POTRAVIN a toto zdražení je do velké míry dáno produkcí biopaliv!!!

P. Rada 31.5.2017 13:05

Re: Plete dvě naprosto NESOUMĚŘITELNÉ VĚCI

Pane Vanuro JE 3+ generace jsou dnes především extrémě drahé - tedy ekonomicky neefektivní a navíc s nedořešeným palivovým cyklem a tedy s nedostatečnou zásobou uranu na planetě pro jejich provoz a doposud na světě není plně zprovozněno ani jediné úložiště odpadu na několik set tisíc let.

Především pro celkovou neefektivnost se od této technologie která dříve velkohubě slibovala elektřinu prakticky zadarmo, celosvětově upouští a to i v zemích kde zelené politické strany prakticky neexistují a když tak rozhodně nejsou u moci. Např v USA nebyla nová JE spuštěna od havárie na třímílovém ostrově.

http://www.worldnuclearreport.org/IMG/pdf/20160713MSC-WNISR2016V2-HR.pdf

R. Langer 31.5.2017 13:26

Re: Plete dvě naprosto NESOUMĚŘITELNÉ VĚCI

Lžeš, Zelený sedmilháři, to není pravda.

P. Rada 31.5.2017 14:43

Re: Plete dvě naprosto NESOUMĚŘITELNÉ VĚCI?

Máte kousek pravdy. Po 20letech se v loni jedna v USA od havárie TMI přeci jen spustila a hnad zas odpojila a to za investice cca 5x vyšší než se předpokládalo..:

http://oenergetice.cz/jaderne-elektrarny/v-usa-byla-po-20-letech-pripojena-nova-jaderna-elektrarna/

L. Novák 1.6.2017 4:52

Re: Plete dvě naprosto NESOUMĚŘITELNÉ VĚCI?

No, to jo, na nesmyslné náklady a dotace budování OZE je potřeba neustále upozorňovat. Bilionový tunel OZE spáchaný českou levicí na občanech této země, nemá v české historii obdoby. Za jeho prosazení by měli být autoři věšeni po kandelábrech!

A. Alda 31.5.2017 12:55

Vy byste fakt zasloužil do držky.

Co má kysličník uhličitý společného s freony?

P. Rada 31.5.2017 13:14

Re: "Vy byste fakt zasloužil do držky" ?!?

V textu je to snad jasně uvedeno - přesto pro dementního hrubiána opakuji - společný je/byl mezinárodní pokus o omezenéí produkce těchto látek/plynů.

Přeto děkuji i za takovouto reakci. Je z ní totiž vidět jaké typy lidí pomáhají na popud narcisticky potrefených populistů zavést svět do zkázy.

L. Novák 1.6.2017 4:53

Re: "Vy byste fakt zasloužil do držky" ?!?

Dementní blb jste tady vy i s vašimi podvody a odkazy, Rado! Naprosto bez konkurence...

P. Rada 31.5.2017 14:21

Re: Vy byste fakt zasloužil do držky?

Pod pohrůžkou to zkusím ještě jinak. Případ freonů: ......."Koncem dvacátých let minulého století získal průmysl na první pohled

skvělou látku – halogenované uhlovodíky (označované též zjednodušeně

jako freony)".... http://www.in-pocasi.cz/clanky/teorie/ozonova-dira-22.9.2016/

Analogicky případ fosilů. Začátkem dvacátého století získal průmysl na první pohled skvělý zdroj energie - koncentrované zásoby uhlí, ropy a zemního plynu. Ty začal využívat milionkrát rychlejším tempem jak se kdysi tvořily: ... http://www.transformacni-technologie.cz/07.html

Obdoba Vídenské dohody, Montralského protokolu ... je ale stále v nedohlednu a mohou za to i lidé jako V.K. který ve své knize vydané za presidentského úřadování národu v rozporu s tehdejším poznáním vědy sděloval souznění s textem: ......."Osobně se domnívám, že k mírnému oteplování dochází. Ale myslím, že oteplování bude daleko menší než predikují součastné modely klimatologů. Mnohem menší. Bude těžko měřitelné." .... - Viz Modrá nikoli zelená planeta 2007 str 105

M. Ondráček 31.5.2017 10:12

CO2 ničí ozonovou vrstvu?

Ta neuvěřitelná perla z rozhovoru o tom, že "pouštíme do ovzduší nadměrné množství CO2, čímž si ničíme ozonovou vrstvu" mi připadá jako výstižné shrnutí odborné úrovně celé té debaty o klimatu. Myslím debaty na úrovni české politiky a žurnalistiky, ne mezi klimatology. Paní novinářka Kateřina Perknerová vypustí z úst takovou nehoráznost o tématu, u kterého mohla čekat, že na ně přijde řeč, a měla se tedy na něj tedy před rozhovorem připravit. A pan Václav Klaus, který se tématem dlouhodobě zabývá, se neobtěžuje tu hloupost uvést na pravou míru, snad ani neví že to hloupost je, a jako kolovrátek si jede svou ideologickou linku oblíbených argumentů (pravdivých, ale poněkud irelevantních) o tom, jak je CO2 prospěšná látka pro vegataci a že žít se dá ve Finsku i v Singapuru.

M. Šejna 31.5.2017 11:20

abo, máte pravdu

informace o tom, že CO2 ničí ozónovou vrstvu, je asi největší perlou celého rozhovoru a ukazuje na totální neinformovanost novináře. A je opravdu zajímavé, že na tuto blbost pan Klaus novináře neupozornil.

P. Vaňura 31.5.2017 12:42

Je to sice ta největší perla ale mám takový matný

dojem, že už jsem tento nesmysl někde četl a byl míněn vážně. On totiž o tom žvaní kde kdo a plete páté přes deváté. Vzpomeňte na Káču Biomasu...

M. Šejna 31.5.2017 12:50

pane Vaňuro

já tenhle nesmysl o tom, že CO2 ničí ozonovou vrstvu, čtu poprvé.

V souvislosti s ozonovou dírou jsem ale četl tuto pitomost: "ozonová díra zvyšuje globální oteplování". Ten debil-novinář, co tohle napsal, vůbec netuší, že ozonová díra naopak oteplování snižuje - dokonce působí zcela opačně. Ozón je totiž mimořádně silný skleníkový plyn. Pokud tedy někde vznikne "ozonová díra" jsou tato místa vystavena spíše ochlazování než oteplování.

A. Alda 31.5.2017 13:01

Ano.

Také se zde poprvé setkávám s tvrzením, že kysličník uhličitý ničí vrstvičku stratosférického trojatomového kyslíku. Takovou hovadinu jsem zatím neslyšel - ale musíme si holt zvykat.

M. Valenta 31.5.2017 9:25

The some old Klaus story

Za Babiše a vůbec za celou mizérii naší politické scény může Havel, kromě synka jsou všichni hlupáci, Trump nic moc(asi dostatečně neocenil Putinův přínos), problém CO2 neexistuje.....

J. Pancíř 31.5.2017 11:00

Re: The some old Klaus story

Děkuji pane Valento, výtečně a přehledně jste shrnul to nejdůležitější ze světové politiky. Víc už IMHO netřeba dodávat.