16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

ROZHOVOR: O jmenování vlády

Toto tvrdí jen pár lidí prolezlých nenávistí k Miloši Zemanovi, kteří jsou zoufalí, že jim nevyšel pokus zbavit prezidenta pravomocí. Zbavit prezidenta pravomocí proto, že osobně někde nepoložil věnec či nepřednesl projev na slavnostní akci, už by byl otevřený protiprezidentský puč.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Buda 25.11.2021 13:04

"...Stát zastupuje navenek prezident republiky. Pro zahraniční politiku je špatné, když ministr není schopen s prezidentem spolupracovat...."

Ministr je člen vlády a zástupce politické reprezentace. Zahraniční politiku určuje vláda, stejně jako určuje vývoj ve státě. Na pozice ministrů vlády jsou ustanovováni reprezentanti politických stran, které ve volbách dostaly mandát sestavit vládu a řídit stát. To prezident má respektovat zahraniční politiku vlády a spolupracovat s ministrem zahraničí, nikoliv naopak. Přímá volba prezidenta bez vymezení jeho pravomocí byla chyba, současné tahanice o příčetnost se svéhlavým nemocným mužem jsou toho důkazem.

P. Čech 23.11.2021 19:19

Čl 54 do normální ústavy nepatří stejně jako čl.5 a mnoho článků jiných. Pokud totiž prezident není z výkonu své funkce odpovědný, znamená to, že si může dělat co chce a nikdo, zdůrazňuji n i k d o mu do jeho konání nemůže kecat. Potom se ovšem okamžikem svého zvolení stává diktátorem a je jen na něm, zda jím v budoucnu bude.

T. Zlesa 23.11.2021 20:08

Je vcelku lehké si představit. že tvůrci textu si mezi sebou rozuměli, že jejich jazyk je přece naprosto jasný. I dnes ho ústavní právníci chápou ve stejném stylu a nepřiznávají, že by se to mělo nějak měnit. Žádný diktátor nebyl v plánu.

B. Havel 23.11.2021 19:16

Koudelko, Koudelko furt děláte vlny a nadržujete MZ. Ten sám očekával od prezidenta Havla, že mu nebude do jeho vlády rejpat a neudělal to. MZ se chová NEINTEGROVANĚ (káže vodu a požaduje chlast)

A. Renjascu 23.11.2021 21:44

Není jediný, kdo si to myslí:

https://hlidacipes.org/znovu-a-znovu-prezident-odmitne-premierovi-ministra-vzdy-smel-a-dnes-uz-i-muze-pise-pravnik-hasenkopf/

J. Řezníček 23.11.2021 18:13

Podle článku 54 Ústavy není prezident z výkonu své funkce odpovědný.

Proč to tak ústavodárci napsali ? Beztak je směšné ( Kocourkov, tam zase přenášeli tmu v pytlích), když prezident prohrává soudy a odpovědnost nese třeba ministerstvo financí. Takže prezident má jen práva a žádnou odpovědnost ? Zná někdo vysvětlení ?

T. Zlesa 23.11.2021 18:37

Tipuji, že to tam zakotvili už za Masaryka, aby byla možnost se elegantně vrátit k absolutismu. Vidíte dole, že lidi to podporují i dnes. :-)

V. Čermák 23.11.2021 18:40

Z politiků není Odpovědný za svoje rozhodnutí Nikdo. Soudci jsou dokonce nedotknutelní, nekritizovatelní a neodvolatelní. Jediný, kdo to chtěl změnit je Okamura. Místo okopávání kotníků Prezidenta volte Okamuru...;-D

P. Čech 23.11.2021 18:46

Takových kocourkovských nesmyslů podle vzoru "chytré" horákyně je naše ústava plná. Jediným řešením je ji zahodit a vypracovat a schválit zcela novou, jinou. Zásadně ovšem bez současného článku 5, který je základním kamenem nefunkčnosti celé ústavy.

F. Navrátil 23.11.2021 16:53

Objevuje se další problém pětikolkové vlády. Ministrem obchodu by se měl stát Věslav Michalik, solární baron financovaný z neprůhledných kyperských zdrojů. Nevím zda je to drzost nebo hloupost od politiků, kteří se osm let živili útoky na odstupujícího premiéra Babiše, Čapí hnízd a Agrofert.

V. Církva 23.11.2021 17:18

Myslím, že je to takový normální život a normálně zparchantělá bývalá demokratická opozice. Jen se nám tu někdo snažil nakecat že jediné zlo je Babiš. Skoro jsem si to trochu myslel taky. Ale deja vu mi teď vyplavilo Topolánka s Dalíkem, Rittiga, Kalouskovy padáky. No nic moc lepšího než za Babiše nečekejte.

M. Vojta 23.11.2021 18:40

Těch strašných jmen by bylo na sborník, tak si aspoň v rámci deja vu zazpívejme tu o Radaru.

J. Vorlický 23.11.2021 15:45

k: B. Rameš, 2.11.2021, 13:48

. . . a i proto nesmíme přistoupit na to, aby mu taková moc byla přiznaná. Člověk jako Miloš Zeman by pak mohl blokovat chod celého státu. Prezident tu moc prostě nemá (Ústava), a v současném politickém zřízení ani mít nemůže.

Jediná moc, kterou by mohl mít, kdyby ji dávno nepromarnil, by vyplynula z jeho přirozeně uznávané autority staršiny.

Š. Hašek 23.11.2021 17:32

Z čeho soudíte, že president by mohl blokovat chod celého státu?

Takže celý stát stojí na Lipavském a neskutečné neznalosti politiky, myslím Fialu. Třeba.

Možná leckdo přestane mít trpělivost s nápady Pirátů (4 poslanci !!!).

Nehrajete šachy a vůbec neznáte kombinace dané Ústavou ČR. Myslíte si, že republiku položí jedna osoba.

Což tedy chápu u televizních manekýn a Pekarové (s tetováním).

M. Vojta 23.11.2021 18:39

Prezidenta volí víc občanů, než dostane ve volbách kterákoliv strana. Takže prezident, vašimi slovy, tu moc prostě má. I když bych se přiklonil spíše ke slovu mandát.

P. Čech 23.11.2021 18:56

Prezident tu moc prostě má, poněvadž má v ruce jeden zásadní trumf. Tím trumfem je čl. 62, odst a ústavy který zní : "

Prezident republiky

a) jmenuje a odvolává předsedu a další členy vlády a přijímá jejich demisi, odvolává vládu a přijímá její demisi".

Nikde jinde se ústava o jmenování předsedy vlády nezmiňuje. To ovšem znamená, že prezident může jmenovat či nejmenovat koho sám uzná za vhodné a odvolat také. Může tedy v pátek jmenovat Fialu premiérem a poté, kdy mu tento bude ke jmenování stále navrhovat toho, koho prezident jmenovat nechce, z funkce premiéra jej odvolat a jmenovat někoho jiného, poslušnějšího. Tady nic nezmohou žádné politické strany a jejich koalice, to vede k předčasným novým volbám. Ústavní cestou. Ještě si snad někdo myslí, že máme dobrou a funkční ústavu?

J. Ptáček 23.11.2021 15:32

Veřejně předvedené video, natočené příznivci Zemana, mluví za všechno. Hlavní hrdina videa je přesně ten, který moudře rozhodne o naší zahraniční politice na další roky. Jenom ON rozhodne kvalifikovaně.

A co se týče trafiky pro zcela neúspěšného ministra zdravotnictví je dobře, že tuto trafiku nedaruje ani současný, ani budoucí premiér, ale jen a jen hlavní postava citovaného hradního videa. Postava plně kompetentní.

Jen a jen smutná komedie!

V. Církva 23.11.2021 17:20

Nemyslím si, že by Vojtěch měl být horší velvyslanec než ostatní. No a Válek taky nebude lepší než Vojtěch.

V. Čermák 23.11.2021 17:41

Nechte už té zbytečné Nenávisti, Závisti a nyní i Mstivosti k Babišovi a jeho ministrům. Budelíp Fiala už má nakročeno, tak to by vás snad mohlo zklidnit...;-D

T. Zlesa 23.11.2021 13:59

Jako další vývoj naší demokracie, co se týče prezidenta, už jsou jen dvě možnosti. 1. Zrušit tuto funkci nebo 2. přejmenovat na cara. S příslušným přesunem pravomocí. Příznivci jsou pro obě verze. :-)

V. Církva 23.11.2021 16:46

Nedospělý se pozná podle neschopnosti přiznat si realitu, že svět se netočí podle tebe a nedokáže se respektovat realitu a ostatní lidi. Ano, je to o tobě. Tak si dupej nožičkou.

V. Čermák 23.11.2021 17:44

;-D

T. Zlesa 23.11.2021 18:54

Poslouchej Církva, máš jednu slabinu. Jakmile má někdo jiný názor než ty, tak klesáš k trapným osobním útokům a dokonce k tykání. To se mezi inteligenty nenosí, tím se tam nedostaneš. A tady mezi diskutérským plebsem tím taky moc popularity nevybojuješ. Tak se trochu brzdi a piš slušně a jen názor na věc. Čau.

Š. Hašek 23.11.2021 13:29

Považuji za značnou vzdělanostní nedostatečnost to, že si značná část splečnosti plete výrazy -návrh- s -příkazem-, -rozkazem-, již -daným/vyřešeným pokynem-!!!

Premiér navrhuje ....... a čeká, koho z návrhu mu nakonec president jmenuje. Tedy jmenuje i nám. Občanům.

Hezké je poslouchat dětinské výkřiky Pekarové, že "jako my si to prosadíme".

Vládu si nenajmenují poslanci sami spolu, v nějaké Spolupartě!!! Ani "dokonce" v televizi!

J. Vorlický 23.11.2021 13:27

Prezident ČR je hlavou státu, republiky (ne království). Vláda je vrcholným orgánem výkonné moci. Skutečnost, že prezident není z výkonu své funkce odpovědný, znamená, že nemá žádné skutečné pravomoci, nemůže mít. Bylo by to jako dát do rukou děcka nabitou a odjištěnou střelnou zbraň a doufat, že s ní nebude mířit a mačkat spoušť.

Popis funkce prezidenta republiky nepatří do Hlavy třetí, MOC VÝKONNÁ. Prezident je hlavou státu (celého) a s Mocí výkonnou má tolik společného co s Mocí zákonodárnou a Moci soudní. Co si mysleli tvůrci Ústavy, fakt nevím.

Otázka tedy stojí ne, zda je někdo schopen spolupracovat s prezidentem, ale jak prezident je schopen spolupracovat se státními institucemi.

Š. Hašek 23.11.2021 13:32

Myslíte, že -spolupráce- znamená -poslušnost-?

Proč Fiala navrhuje nedovzdělaného, postpubertálního mladíka, Piráta? Podívejte se na životopis Lipavského.

V. Církva 23.11.2021 16:51

Vaše definice prezidenta je žádná funkce prezidenta. K zrušení prezidenta u nás i přes snahu progresivní TOP09 a Pirátstva a dalších nedošlo.

Š. Hašek 23.11.2021 13:04

President jmenuje. Předseda vlády navrhuje (!!!) presidentovi.

Je to jednoduchá formulace, proč tam (pro nějakou sudentku andragogiky) vsunovat další slova?

Kysela se domnívá, že Předseda vlády řekne/napíše a finito! Tomu Kyselovi bych nesvěřil ani "spor o sousedovy slepice na mém pozemku".

J. Kašpárek 23.11.2021 12:10

dotaz na pana Koudelku: Prezident, který není za nic a nikomu odpovědný má rozhodovat o tom, kdo bude ve vládě? Opravdu si slovutný pane Koudelko myslíte, že takto uvažovali tvůrci Ústavy?

M. Šejna 23.11.2021 12:34

Ano, takto to tvůrci ústavy mysleli. A nejenom u nás. Stejné je to i na Slovensku..

Prezident rozhoduje, ale nemůže nabrhnout na ministra nikoho. To je zas v pravomoci premiéra.