28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Nezůstanu pasivní

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
modrej fták 4.9.2009 17:53

Velmi drahé banány

V poslední dobně mi přestavají chutnat banány - když si představím -obrazně- , že za to, aby byly na krámě, jsme  museli zadlužit budoucí generace 1 bilionem korun, je to absurdní. Kde byl Eda Janotů, když se v tzv. privatizaci a transformaci rozdávaly /totožné s rozkrádáním/ podniky, typu pivovarů, zbrojovek, becherovek, poldovek, škodovek, kaolinek a části ČEZu, tzv. národního stříbra, které tvořily gro tehdejšího HDP, či snad mandátorní výdaje do komoušáckého převratu 17. listopadu nebyly, kdy se komouši přebarvili na modro a stejná tzv.komouší jelita, která mě v 50 létech soudila, mně následně úlisně rehabilitovala, téměř všichni zůstali na svých místech i ve všech ostatních oborech případně se jim umožnilo dělat poradce či souk. pod. viz. Čalfa - nevětší kom. legislativec se stal pravdoláskovní osbní advokát, jenom se tzv."překabátili"? Kde byl Eduard  Janota, když i Klaus v období tzv. nadbytku - privatizací vžy hospodařil se ztrátou? Co dělal Eda Janotů, když se rozkrádal historický národní poklad měnového zlata v tunách nevyčislitelné národní a sběratelské hodnoty (měnil se za směnku tehdejším představenstvem ČNB v čele s Tošovským v tehdejším velmi nevýhodném kurzu v q. za tichého souhlasu červenomodrého "ekonoma" Klause, jehož "kuponovka" se na všech VŠ západně od naších hranic prezentuje jakou odstrašující a nenásledování hodný způsob privatizace)? Je zapotřebí se podívat, jak jsou zaopatřeni a jaké mají prebendy a pašaliky slibotechny z oprskaného autobusu mistní dopravy, kterým jeli na první zasedání tzv. nekomunistické vlády. Proč nežene pan Eduard Janota tyto "odborníky" k odpovědnosti, proč byla pravdoláskovními  zaručenen právní kontinuita s komunismem a tím umožněno pobírat dodnes vysoké osobní důchody funkcionářům StB a tzv. nomenklatůrním kádrům KSČ?? Dvacet let se čekalo, než byla vzata k odpovědností jediná osoba a potrestána jedná přestárla, slepá stará bába.

Vaclav 4.9.2009 15:46

Možná by to šlo i jinde

 Ono je potřeba skutečně šetřit, ale zdá se mi, že hledají cestu nejmenšího odporu. Když se pokusí snížit dotace do černých děr, jako jsou napříkad dráhy, tak se pohrozí stávkou a je po úsporách. Je fakt, že důchodci a nemocní se tolik bránit nebudou.

ps 4.9.2009 16:25

Re: Možná by to šlo i jinde

Dotace drahám nepředstavují manadatorní (tedy ze zákona povinné) výdaje. Výdaje na důchodce a nemocné mandatorními výdaji jsou a představují asi 80 % rozpočtu. Jestli se má něco ušetřit, tak se musí sáhnout na těch 80%, drobky z přiškrcených investic to nezachrání.

Katr 4.9.2009 14:27

Bylo nebylo jedno Československo, později Česko

které si založil všechen lid k svému prospěchu.Konec pohádky.;-(

Glosator 4.9.2009 12:27

Bylo, nebylo

jedna instutuce žádala o státní grant na celkově docela prospěšný projekt. Pak ovšem bylo jejímu řediteli naznačeno, že musí dát "nějak" 5% tomu, 10% onomu až to vycházelo tak, že by na vlastní účel toho moc nezbylo. Navíc ten dotyčný ředitel dostal strach, že ho nakonec zavřou, když připustí takovéto finanční čachry...

Pete 4.9.2009 11:34

Základní protikrizovou podmínkou je mobilita pracovní síly. Proto je naopak nutné

Daň z převodu nemovitostí zrušit! Jak mám prodatdům či byt a jít za prací, když mě za to stát trestá sebráním zhruba dvou ročních platů? Tohle je nesmyslné!

PSp 4.9.2009 12:13

Re: Základní protikrizovou podmínkou je mobilita pracovní síly. Proto je naopak nutné

Sice z duše souhlasím, ale jednak u nás beztak lidé nejsou zvyklí se stěhovat, ale především - už jste viděl nějakého termita (poslance či jiného státního činovníka), který bych chtěl řešit problémy, co zajímají nás - plebs? ;-)

Kdyby tomu tak bylo, už mnoho let by nebylo povinností s každou pitomostí vyplnit poníženou supliku a s ní si vzít 1/2 den dovolené a jít poklonkovat na úřady... Atp..

Glosator 4.9.2009 12:18

Re: Základní protikrizovou podmínkou je mobilita pracovní síly. Proto je naopak nutné

Máte naprostou pravdu. A doporučuji Vlastní životopis Agathy Christie. Té její finanční poradce doporučil zbourat !! nástavbu na její dost velké rezidenci, čímž značně ušetří na dani z nemovitostí. A pokud bude vlastnictví nemovitostí daňově trestáno, KLESNOU zakázky stavebním firmám. Lidé raději utratí peníze za dovolenou na Kanárech...

Obecně, hodnoty, které by chtěl stát zdanit nemusí VŮBEC VZNIKNOUT, nebude li jejich tvorba pro lidi výhodná. To je mimochodem příčina pádu "reálného socialismu."

Jinak, v SSSR nastala úplná pohroma v ovocnářství, když komunisté někdy počátkem 60 let zavedli daň z ovocných stromů. Většinu stromů lidé následně vykáceli, aby tu daň nemuseli platit !!! Sám jsem pak viděl na trhu meruňky, které stály 1kg 5% průměrného měsíčního platu. Rusové říkali, "my sami je nejíme, kupujeme je občas pouze dětem."

5P 4.9.2009 8:10

ach jo

Nikde ani slovo o tom, že je třeba snížit přebujelou státní úřednickou administrativu, zbavit se zbytečné trafiky senátu, státní zakázky udělovat tomu, kdo je udělá za běžnou evropskou cenu a tak podobně. Vpodstatě mají politici při využití nástroje daní pravdu. Jak už říkával Špidla zdroje jsou. Lidi zatím také, tak co se vzrušujeme. Feudalismus byl ekonomicky postaven na podobných základech. Když nebylo kde brát šlo se na obyvatelstvo.

V 4.9.2009 9:00

Re: ach jo

my bysme ty zakazky, jako stavbu dalnic a tak meli dat zahranicnim firmam, za to predrazeni od nasich firem ty pracovni mista ktera to da mozna ani nestoji, nakonec si sem cizi firma nepriveze i vsechny lidi, tak co.

V 4.9.2009 9:04

Re: ach jo

no, a samozrejme me taky vadi, ze se rozpocet zachranuje na zadech obcanu, kdyby se aspon vymenou za to odstranily nejake ty kontroly, ktere mame na vsechno, co se hybe, jak se rika. Ale z eraru se musi uriznout nejvic, musi jit prikladem, jinak at si to Janota strci za klobouk.

JaS 4.9.2009 9:42

Re: ach jo

Zahraniční firmy nejsou o nic lepší. Pokud u nás mohou podvádět, tak budou podvádět taky. Hlavní problém je to fixlování, které nás řadí blíž k Rusku a dál od Evropy.

BMG 4.9.2009 17:40

Re: ach jo

Zahraničním firmám?:-D:-D:-D. Všechny velké stavební firmy v Česku, které si rozdělují státní zakázky na dálnicích a železnici jsou dceřiné podniky evropských stavebních firem. Myslíte že Strabag, Skanska nebo OHL půjdou proti svým dobře vydělávajícím českým dceruškám? Mimochodem veřejné zakázky jsou v rámci EU otevřené i pro zahraniční firmy, přesto se sem nějak nehrnou.

Valentina 4.9.2009 16:28

Re: ach jo

No a není náhodou Janota úředník? Pravda vysoký státní ale úředník. Tak proč by chtěl snižovat počet úřednických míst nebo úřednické pravomoce (státní zakázky). To že si kapři rybník nevypustí platí ve všech profesích.

Dana. 4.9.2009 8:01

Ha, ha.

Jak dlouho už mluví politici a vysocí státní úředníci o seškrtání tabulkových míst? Je to směšné, protože neobsazená tabulková místa, na které dostávají ministerstva a jiné státní úřady peníze slouží k tomu, aby vysoce postavení úředníci brali opuletní odměny. To přece Janota musí dobře vědět. Uvidíme.:-/

Minutus 4.9.2009 8:15

Jo Parkinsonův zákon funguje

Možná by byly zajímavé statistiky o počtech zaměstnanců ministerstev a vůbec ve státní správě a vývoji nákladů na tyto služby, namísto demagogických nepodložených keců o mandatorních výdajích.

franta tyčka 4.9.2009 10:44

Re: Jo Parkinsonův zákon funguje

 Ano, víme kolik nás stojí důchodci,nezměstnaní,zdravotnictví,školství atd,ale kolik nás stojí smrtelně přemnožená státní správa se nedovíme. Kdyby to snížili alespoň na úroveň před převratem. A to se tenkrát říkalo, že máme státních úředníků víc jak v NSR.Čím víc úředníků,tím víc to stojí. Čím víc úředníků, tím víc pitomostí se musí vymyslet z důvodu nepostradatelnosti. Co je horší?

j 4.9.2009 11:11

Re: Jo Parkinsonův zákon funguje

pravda, pravda zrušíme pracáky protože ty též za socíku nebyly:-) a co takhle zrušit služné policajtům, to by jsme slušně ušetřili, vzhledem k tomu jak se nám ti policejní 40-ti letí důchodci množí;-)

Minutus 4.9.2009 17:22

Re: Jo Parkinsonův zákon funguje

Jsem pro. Proč by nemohli policajti makat do 65?

ranbow 4.9.2009 2:35

Taky to jde

taky to tak jde- škudlit po miliardách, támhle 5, támhle 10, zvýšíme daně, snížíme stropy pojistného. A nebo to jde zgruntu - zrušit nepotřebná ministerstva a jejich pochybné projekty, nepotřebné úřady, uvalit dozor na soudy, aby rozhodovaly rychle a logicky, zrušit senát, ..jenomže tak aktivní ani pan Janota nebude

Hadí oči 4.9.2009 4:04

Re: Tak aktivní ani pan Janota být nemůže.

Podle mého názoru v této chvíli opravdu hledá jen momentálně nejrychlejší způsoby, jak co nejvíce do státního rozpočtu získat a ze získaného co nejvíce ušetřit.

Rušení ministerstev, úřadů a jiných institucí (např. senát) je věc dlouhodobá, neřku-li v našem neprávním nesystému přímo nekonečná.

Ostatně nejvíce pouští rozpočtu žilou ne nějaký uprděný senát, ale politika na komunální úrovni. Různá ta sešvagřená eseróčka, kdy si místní politik klidně i do televize dovolí říct, že ve výběrovém řízení na výstavbu např. kanalizace byla vybrána firma, která měla plánovaný rozpočet devadesát miliónů oproti jiné, která měla rozpočet padesát miliónů, neboť kritériem bylo zaručení se, že kanalizace bude provedena.  

Proboha to ta druhá firma v projektu uvedla, že za padesát miliónů práce možná provede a nebo taky neprovede? Nebo že místo kanalizace bude stavět pískoviště? Nebo další aquapark?

A takto se nám stékají na obcích potůčky, na okrese je to potok, na kraji říčka a ve státním rozpočtu už to stříká jak z natržené aorty. Tady nepůjde o devět miliard jako při valorizaci důchodů. Nejspíš to bude tak o jednu nulu víc.

M.S. 4.9.2009 7:24

Re: Tak aktivní ani pan Janota být nemůže.

Trochu do toho vidím a tak mohu reagovat tak, že je to trochu složitější než si myslíte. Mohu uvést konkrétní příklady, kdy firma dá nízkou cenu a pak vydírá. Náš systém to umožňuje. Na firmě s.r.o. nic nevysoudíte i kdyby soudy fungovaly a oni nefungují.

stará sova 4.9.2009 8:32

Re: Tak aktivní ani pan Janota být nemůže.

Jednoduché - žádné státní zakázky nebude provádět s.r.o. - jsou jiné formy vlastnictví nejdůvěryhodnějši je v.o.s . A kdo vyhraje konkurz musí práce z 50 % provádět sám a jen 50% si zadávat dalším firmám.

Vše se nechá právně ošetřit - ale to by nesměl těm nahoře bordel vyhovovat !!

Wlasta 4.9.2009 7:52

Re: Tak aktivní ani pan Janota být nemůže.

tak jak ty Janatovy kroky vidím já tak mu to šetření nejde. Snižování přídělu by mělo přinutit jednotlivá ministerstva šetřit, ale pokud se má skutečně šetřit tak to znamená provést hloubkovou analýzu nákladů a tu jak je vidět není vidět