Neviditelný pes

ROZHOVOR: Nečas je nadějí pro ODS i pro tuto zemi

23.4.2010

Europoslance, člena výkonné rady a předsedu krajského sdružení ODS Vysočina Iva Strejčka označil nový volební lídr ODS Petr Nečas spolu s Hynkem Fajmonem a Martinem Římanem za své nejbližší lidi ve straně. Strejček to považuje za velkou poctu i zavázek. Nečase vidí jako velkou naději pro ODS i Českou republiku a pod jeho vedením se strana prý může vrátit k ideovým základům, které položil Václav Klaus.

EURO: Volební lídr ODS Petr Nečas se o vás vedle Hynka Fajmona a Martina Římana zmínil jako o svých nejbližších lidech v ODS. Co to pro vás znamená?
STREJČEK: Je to pro mě vyznamenání. Když to Petr Nečas řekl již několikrát a řekl to nepochybně velmi vědomě, tak to ve mně osobně upevňuje pocit zodpovědnosti a nutí mě to k intenzivní práci na co nejlepším volebním výsledku a pokud možno i na větší rekonstrukci ODS. S Petrem Nečasem patříme do podobného ideového formátu. Na problémy a jejich řešení se díváme podobně. Jsme v dobrém slova smyslu ódésáckými konzervativci, kteří si rozumí.

EURO: Co znamená Nečasův nástup pro celou stranu?
STREJČEK: Od Petra Nečase se jedná dva měsíce před volbami o velmi odvážný manévr. Já si toho velmi vážím, prorože Petr Nečas z mého pohledu přináší obrovskou naději jak pro ODS, tak pro naší zemi.

EURO: Proč si myslíte, že přináší naději?
STREJČEK: Petr Nečas je nesmírně pracovitý člověk. Po těch letech, co se s ním znám a co s ním spolupracuji, vím, že pracuje velmi tvrdě. Připravuje, píše ideové programy pro ODS. V ministerské funkci odvedl obrovský kus práce na ministerstvu práce, které je jedno z nejsložitějších. Petr Nečas je racionální člověk, který ví přesně odkud kam má vývoj v této zemi směřovat. Pro mě je nepochybné, že se naprosto hodí na křeslo ministerského předsedy. V této chvíli podle mého názoru Česká republika žádného jiného porovnatelného kandidáta z jakékoli politické strany nemá.

EURO: Vy jste ale znám jako ochránce Klausova odkazu v ODS a euroskeptik, který byl výrazně proti Lisabonské smlouvě. Vám nevadí, že se Nečas několikrát poměrně ostře opřel do prezidenta republiky a že hlasoval pro Lisabonskou smlouvu?
STREJČEK: Na to je komplikovaná odpověď, protože Petr Nečas byl v době, kdy se projednávala Lisabonská smlouva, ve vládě s účastí ODS. Významná část ODS Lisabonskou smlouvu odmítala, nicméně byli jsme v České republice osamoceni. Já realisticky chápu jeho pozici. Byl ve vládě, ve které nebyl premiérem a musel jí být loajální. Tohle já se snažím lidsky chápat. Jsem a nadále zůstávám ostrým odpůrcem a kritikem Lisabonské smlouvy a předávání naší suverenity do Bruselu. Názory Petra Nečase na evropskou integraci dobře znám a jsou blízké mým. Co se týká Václava Klause, tak se domnívám, že právě Petr Nečas je mostem či cestou k tomu, aby se ODS k ideovým základům, které položil Václav Klaus, znovu vrátila.

EURO: Nedávno proběhlo médii, že se ODS chystá opustit eurorealistickou frakci Evropských konzervativců a reformistů. Byla to informace, kterou vypustil generální tajemník evropských lidovců Antonio López-Istúriz. Vaše strana to oficiálně popřela, ale říká se, že na každém šprochu je pravdy trochu.
STREJČEK: Od A až do Z se jedná o provokaci Evropské lidové strany, kdy přání je otcem myšlenky. Evropští konzervativci a reformisté jsou v Evropském parlamentu slyšet. Já považuji za hanebné, že se tato účelová dezinformace objevila právě v době, kdy naši polští partneři Právo a spravedlnost, kteří jsou také členy naší frakce, oplakávají smrt svého zakladatele a polského prezidenta Lecha Kaczyńského. To je nepřijatelné lidsky i politicky. ODS zůstává pevnou součástí konzervativní frakce a volební lídr Petr Nečas také velmi ostře tyto dezinformace ze strany eurofederalistických lidovců dementoval.

EURO: Jaký byl váš vztah k polskému prezidentovi Lechu Kaczyńskému?
STREJČEK: Lech Kaczyński, se kterým jsem se několikrát setkal, byl nesmírně silnou politickou figurou. Polský prezident tvrdil, že zájmy Ruska a sjednocené Evropy pod dominancí německých zájmů znovu destabilizují středoevropský prostor, pokud tamní státy opustí cestu budování vlastní silné národní identity a suverenity. Proto byl prezident Kaczyński tak pevným vůdcem důsledně hájícím polské národní zájmy. I proto, a o to víc, je dnes smutno v České republice. Cítíme, že ztrácíme spolehlivého spojence. Prezidenti Kaczyński a Klaus si v uvědomování rizik ztráty národních suverenit rozuměli.

EURO, 16. 4. 2010



zpět na článek