20.4.2024 | Svátek má Marcela


ROZHOVOR: Na ČT jsem definitivně zanevřel

4.10.2017

Jak si zatím vede Česká televize, kterou často kritizujete, s předvolebními debatami?

Vůbec to nesleduji, jen jsem o to zavadil. Jde o téměř zbytečnou záležitost, takže se na ně nedívám. Vnímám to jen z toho pohledu, že si u mne jeden z účastníků objednal školení, jak vystupovat, co říkat a podobně. Do té míry mne to zasáhlo, ale jinak je nesleduji.

Takže jste na Českou televizi jako na informační zdroj definitivně zanevřel?

Pokud se zajímáte o věci veřejné, nejde jí utéci. ČT24 je jediný zpravodajský program, který je k dispozici. U lidí, jako jsem já, běží přes den v pozadí. Z těchto důvodů jsem informovaný, jak a co Česká televize provozuje a musím konstatovat, že stav je setrvalý a Česká televize je služtička jednoho ideového politického směru, to je všechno, co se dá říci. Podívejte, jak se popasovali s americkými volbami, s francouzskými, nyní s německými. Vždy z toho trčí, že někomu fandí a někomu nefandí. Teď naposledy bezvadná Merkelová a AfD všechno špatně. Co s takovou televizí, která vše předem nálepkuje?

Zrovna jsem se chtěla zeptat, v čem by se měla Česká televize zlepšit a co vám v ní před volbami chybí…

Česká televize se už nemůže zlepšit, je nereformovatelná, pokud se bavíme o zpravodajství a publicistice. Měla by existovat veřejnoprávní televize splňující kritéria, která stanoví zákon. Musela by vzniknout na zelené louce s novými lidmi a ve svých základech musí mít uloženo, že všem politickým směrům musí dávat prostor a nesmí mít své milce – ať už politické nebo komentátorské, které si zve. K německým volbám pozvala Šonku, jako by nikdo jiný neexistoval. Jaroslav Šonka je beznadějný pravdoláskař, vítač a já nikomu jeho názory neberu. Ale existuje spousta lidí a i mezi koncesionáři České televize bude většina lidí, kteří mají na řadu věcí jiný názor než Šonka. Proč tam nemůže sedět k německým volbám člověk, který má jiné názory? Nemůže, protože to je Česká televize.

Takže stav České televize je podle vašeho mínění stále stejný?

Setrvalý, pořád stejný a je to absolutní tragédie. V bleděmodrém jako za komunistů. Znovu žijeme v informační totalitě, jen je jiná než za Jakeše či Husáka. Ale jde o jakousi soft totalitu. Nikoho nezavírají, ale vlastně nemohou zamezit, že na internetu míra svobody existuje. V kamenných médiích jsou upřednostňovány názory eurohujerské, vítačské a multikultifilní.

Babiš si pro poslední předvolební debatu vybral Novu místo České televize, proč, podle vás? Co tím sleduje? Dostal více prostoru?

Nova je stejně zoufalá, jako Česká televize. Mne to nijak nepřekvapuje a Babiš také ne, protože jestliže je někdo schopen volit bývalého komunistu, který má StB skvrnu v životopise a upínat k němu naděje, že to je spasitel, uvažuje nesmyslně. Není spasitel, Babiš je stejným produktem jako ostatní z tradičních stran, proti kterým protestuje se slovy: vy jste mě stvořili. Ne, on je pokračovatel. Babišův výmysl sejít se se socanem v separé debatě je podivný. Babiš plus socani nás připravili o nebývalou míru svobody. Je běs, že si to rozdávají jako favoriti voleb.

Necháváme se zblbnout koblihami?

Ano, ale negeneralizujme. Část lidí se nenechává zblbnout koblihami.

Babiš bude se Zaorálkem v debatě jeden na jednoho, bude stát za to? Bude taková debata zajímavá?

Vůbec nebude zajímavá. Pro inteligentního voliče je zajímavé to, co kdo má v programu. Z naší politiky se ideový náboj vytratil úplně, jde o to, kdo na koho nalezne s prominutím více sraček, kdo koho obviní z větší korupce. Samotná podstata jako výše daní, sociální a zdravotní systém, zahraniční politika, se vytratila. Nejdůležitější otázky jako bezpečnost, naše setrvání, nebo odchod z Evropské unie, se vůbec neřeší, to nemá v programu téměř nikdo. Tyto volby jsou jen šidítka pro voliče, hlavní strany tohle vůbec neřeší. Svým způsobem vyjde na stejno, jestli bude vládnout Babiš, nebo Zaorálek, protože až v Bruselu nebo v Berlíně zavelí, srazí kufry a stáhnou ocas. Rétoricky bude možná Babiš protestovat, ale skutek utek, o tom nepochybuji. Je největší pobírač evropských dotací, takže nikdy nebude proti Bruselu či Berlínu.

Domníváte se, že se kvůli bezpečnosti připravujeme o svobodu?

Mám pocit, že to není, jak říkáte, ale že se připravujeme o bezpečnost i svobodu.

Demokracie u nás není, jaká by měla být?

Máme formální znaky demokracie, volby, existuje jakoby dělba moci na výkonnou, zákonodárnou a soudní, ale zároveň funguje trošku podivně. Spíše je to formální demokracie a nemyslím si, že jde o vládu lidu. Kdyby byla vláda lidu, tak vzhledem ke změnám poměrů v Evropské unii od doby, kdy jsme do ní vstupovali – Lisabonská smlouva to změnila – ale i přístup Evropské unie k multikulti, by se demokratičtí politici měli znovu zeptat lidí, jestli chtějí v Evropské unii zůstat.

Takže referendum o vystoupení?

Nenazýval bych to referendem o vystoupení, ale referendem o vystoupení, nebo setrvání. Ale ten, kdo to má rozhodnout, nemají být politici, ale lidé téhle země. Měli by se nás zeptat.

Zmínil jste Lisabonskou smlouvu, kterou tehdejší prezident Václav Klaus dlouhou dobu odmítal podepsat, ale nakonec tak učinil. Nechali jsme se nachytat?

Nejenom my. Já myslím, že Lisabonská smlouva je špatně v celé Evropě. Když se evropské společenství měnilo na unii, tehdy to bylo špatně. Kdyby evropské země pokračovaly jako evropské společenství suverénních zemí, které spolupracují především v ekonomické oblasti a nemají tu šílenou snahu evropských elit k unifikaci fiskální, politické a měnové, bylo by to v pořádku. Oni strašně tlačí na pilu, a když tlačíte, tak ať děláte cokoliv, je to blbě. Tlačení spolu s migrační krizí nakonec přivodí pád Evropské unie. Nevím, jak dlouho bude trvat, co se bude muset stát a kolik lidí musí zemřít kvůli pitomosti evropských politiků.

Proč chce Bohuslav Sobotka více integrovat Českou republiku do Evropské unie a připojit se k eurozóně? Chystá si tak místo v Bruselu?

Nevím, jestli Sobotka může do Bruselu se svojí jazykovou vybaveností, ale myslím si, že je tak blbej.

Abych tomu rozuměla, chcete říci, že je tak „blbej“, protože věří tomu, co prosazuje?

Ano.

Jaký je váš osobní tip pro letošní volby? Co bude největším překvapením?

Já myslím, že Babiš nakonec bude mít méně hlasů, než se předpokládá, a pak nastane počítání. Samozřejmě prosadit se do vlády a ze svých spolustraníků udělat tajemníky, náměstky a ředitele sekcí, je lákavé pro kdekoho. Lidovci jsou na startu připravení vždycky. Ale to sčítání, kdo s kým bude moci dát dohromady většinovou vládu, bude zajímavé.

Takže hlasy voličů budou hodně roztroušené?

Nejen roztroušené, ale zase vznikne nesourodý konglomerát. Podívejte se na vládu, která končí, socani s koblihářem se drží pod krkem a lidovci jim asistují. Přestože se nenávidí, sedí ve vládě až do trpkého konce a jsou připravení se do ní posadit znovu. Zodpovědnost je rozptýlená a bylo by lepší, kdyby někdo skutečně zodpovídal a nemohl se vymlouvat na koaliční partnery.

Prozradíte, koho budete volit?

Já bydlím v Pardubickém kraji, kde je lídrem Realistů Alexandr Tomský, kterého čtu a sleduji dlouhá léta. Jelikož naše Alternativa kandidovat nemůže – měla pozastavenou činnost, což sice už nemáme, ale byli jsme uznání bezinfekčními až v čase, kdy se měly podávat kandidátky – tak musím vybrat mému srdci někoho politicky blízkého. A budou to nejspíš právě Realisté s lídrem par excellence v našem kraji.

Ptala se Zuzana Koulová

PL, 30.9.2017

www.petrstepanek.cz