Neviditelný pes

ROZHOVOR: Klaus je nejvýraznější postavou v dějinách ODS

1.4.2010

Volební lídr občanských demokratů Petr Nečas stojí o podporu zakladatele strany Václava Klause, který je podle něho nejvýraznější postavou v dějinách ODS. Klaus má podle něho v politice stále co říci. Nečas trvá na dodržení dohod, které stály za vznikem vlády Jana Fischera, kdy stranám bývalé vládní koalice náleželo oproti ČSSD jedno ministerské křeslo navíc.

EURO: Vypadá to, že dochází k určitému zlepšení vztahů mezi prezidentem Klausem, potažmo vámi a celou stranou. Jste zastáncem toho, aby se stal znovu čestným předsedou ODS?
NEČAS: To je rozhodnutí, které zcela závisí na panu prezidentovi. Jeho spojení s ODS nebo jeho podpora ODS je něco, čeho bychom si určitě vážili. Musím konstatovat, že přestože pan prezident odešel z pozice čestného předsedy Občanské demokratické strany, tak ODS nikdy neodešla od pana prezidenta.

EURO: Co stojí za současným zlepšením vztahů. Na posledním kongresu ODS jste ho vy i předseda Topolánek ve svých projevech přece dost kritizovali? NEČAS: Pan prezident má jistě celou řadu výhrad ke mně a naopak i já s některými věcmi, které učinil, nesouhlasím. Nikdo z nás přece není nekritizovatelný. Ale není rozpor v tom, že si ho i přes některé výhrady můžu vážit a můžeme se vzájemně respektovat a vyjít si vstříc.

EURO: Až Václav Klaus skončí ve funkci prezidenta republiky, měl by se podle vás vrátit do aktivní politiky v ODS? Měl by se vrátit do předsednického křesla strany?
NEČAS: Václav Klaus je nejvýraznější postavou v dějinách Občanské demokratické strany. Jakékoli jeho kroky jsou jeho osobním rozhodnutím. On je člověk, který má v politice stále co říci.

EURO: Premiér včera sdělil, že by se případně ujal uvolněného postu ve vládě po Michaelu Kocábovi. Europoslanec ODS Hynek Fajmon před tím zase vyzýval, aby občanští demokraté opustili vládu, pokud bude mít ČSSD převahu v počtu ministrů. Prezident vidí řešení v tom, že nyní by to bylo díky odchodu Kocába vyrovnané. Jaký je tedy postoj ODS?
NEČAS: My budeme jednat s předsedou vlády Janem Fischerem a chceme, aby byly dodrženy dohody z loňského jara. Čili chceme takové rozložení, které se bude nejvíce podobat těmto dohodám.

EURO: Jak se to může té dohodě podobat, když už tam nejsou zelení?
NEČAS: Dohoda byla taková, že strany tehdejší vládní koalice budou mít devět nominantů a ČSSD osm. V rámci této dohody se rozpočítaly mandáty mezi členy bývalé koalice, kteří se chtěli podílet na takzvané Fischerově vládě.

EURO: Nyní, když ve vládě nejsou zelení, tak to znamená, že by ODS jako jediná strana zastupující bývalou koalici měla míto jednoho ministra navíc?
NEČAS: Jsem přesvědčen, že nalezneme řešení, které bude uspokojivé a které bude respektovat již zmíněné dohody.

EURO: A už jste rozhodli, kdo bude na jednání s premiérem zastupovat ODS, nebo to sdělíte až v avizovaný čtvrtek?
NEČAS: Toto rozhodnutí potvrdí grémium a bude oznámeno ve čtvrtek.

Převzato z www.euro.cz



zpět na článek