Neviditelný pes

ROZHOVOR: Havlův polibek smrti opět brutálně zafungoval

22.6.2010

Vladimír Železný míní, že Miloš Zeman nevydržel tempo kampaně a nakonec ji rozmělnil. Kritizoval Machovy Svobodné, kteří měli katastrofální kampaň, která nezaujala širší veřejnost.

Chystáte se ještě vrátit do politiky se svými tématy, které varovaly před EU a přijetím eura? Nevím. Nevím, jestli si voliči ještě vůbec vzpomenou, že jsem to byl já, kdo je varoval. Je to otázka zázemí politické strany a také financování. Radek John vyhrál volby, a přitom nikdo neví, co politicky Věci veřejné jsou. Je to pravice? Je to levice? Na billboardech se objevovalo „ano" i „ne" jako odpověď na tutéž otázku bez jakéhokoli uzardění. Obrovitá kampaň, blondýna, známá tvář Radek John, žádný politický postoj. Všemu se vyhnuli. Jedině křičeli na téma korupce. Ale bylo úplně jedno, na čem to hráli. Hráli pravá, levá, ano i ne, takové makové, kampaň obrovitá a ukázalo se, že to fungovalo.

Čili nevylučujete svůj návrat?

To závisí právě na vývoji mých kauz. Tyto volby do Senátu a ještě další za dva roky, to je tak pro mě poslední šance na návrat.

Když jste mluvil o Věcí veřejných, jaké máte vzpomínky na Radka Johna z doby svého působení na Nově jako jeho bývalý šéf?

Tomu já bych se vyhnul. Bylo by nekorektní míchat moje vzpomínky na podřízeného s impozantním výsledkem, kterého dosáhl svou kampaní. To by nebylo fér.

Zkusím aspoň nevinnou otázečku. Měl politické ambice již v době, kdy působil na Nově?

Nikdy je neprojevoval a nikdy je neměl, pokud si tedy dobře vzpomínám.

Co říkáte obecně výsledku sněmovních voleb?

Jsem zklamán z toho, že Miloš Zeman, který měl dobře našlápnuto na začátku, měl tu kampaň čím dál tím víc stejnou. Ona neměla z čeho žít. V určité fázi začala být nečitelná. „Chcete další CzechTech?" bylo na billboardech, tak člověk nevěděl, jestli to bylo pro zastánce či odpůrce technařů či o ostřejším zásahu policie. Stál tam takový docela prázdný manekýnový obličej, myslím, že se jmenoval Hönig, či tak nějak. Neříkalo to vůbec nic. Tam měla podle mě pořád být velká tvář Zemana a ten to měl pořád mlátit, tak jak začal.Pak se kampaň úplně rozplynula a z toho jsem byl trochu zklamaný, protože jsem si myslel, že by to bylo legitimní naředění toho, kam se dostala sociální demokracie.

Co ODS?

Odsunutí Topolánka, ať již to byl krok řízený či nahodilý, nakonec dopadlo dobře. Nečasova nová tvář na billboardech se ukázala jako dobrý tah. Výsledek není špatný. Nečas to zvládnul dobře. Jeho práce během kampaně byla dobrá. On působil nehystericky na rozdíl od Paroubka, který se stále více propadal do určitého typu mocenské hysterie. U lidovců se dalo očekávat, že jim zvoní hrana v okamžiku, kdy je založena TOP 09. Živější jádro se přesunulo tam. Otázka je, jak dlouho Karel Schwarzenberg setrvá v této straně. On vytvořil 80 procent toho úspěchu. Je to subjekt, který nahrazuje ztrátu lidovců, je to pravice. V tom smyslu je to dobrá zpráva. Lidovci byli méně pravicoví, než je TOP 09, alespoň dle toho, co slibovali ve volební kampani. Je to změna od nespolehlivého partnera, kdy lidovci hráli cyrilosvobodovskou sociální politiku, nebo naopak konzervativní křesťanské hodnoty a přikláněli se pak k pravicové či levicové koalici, k pravicovému spojenci.

Co říkáte konci Jiřího Paroubka?

Překvapilo mě překotné uznání porážky a odchod Jiřího Paroubka. Myslím, že ta změna není pro ČSSD dobrá, protože současné vedení je bez chuti, bez barvy, bez zápachu, absolutně necharismatické. Paroubek měl aspoň impresivní drive. To se v politice počítá. Nikdo takový tam momentálně není. To jsou trošku leklé ryby, co tam teď nastoupilo.

Zelení se do parlamentu nedostali...

Pro mě to znamená několik drobných satisfakcí. (smích) Já jsem totiž velmi velmi antizelený. Ti lidé jak se chovají, nepůsobí jako extrémisté, ale to, co hlásají, je extremismus. Po celém šílenství kolem globálního oteplování, po Kodani a tak dále, je to moc dobře, že se tam nedostali. Ukázalo to, jak byl opět smrtící Havlův polibek. To je tak standardní jev, že jakmile se někomu podaří získat podporu Havla a jeho pravdoláskové skupiny, tak jde neomylně pod led. To se zatím opakovalo vždy brutálně. Propadla Hybášková, což je pro ni asi, jak jsem měl možnost pozorovat, drtivá rána, protože ona je opravdu chodící ctižádost.

Souhlasíte u lidovců s postřehem, že umístěním Hybáškové a snahou zalíbit se městským liberálním voličům strana přišla o voliče konzervativní, zatímco liberální jim nedůvěřovali a stejně je považovali za „černoprdelníky"?

Ano. Najednou to byla úplně jiná strana. Já si vzpomínám na Kasalův neuvěřitelné komický billboard, kde tam je jako kuchař a bylo to celé pojaté v crazy duchu. Snaha oslovit mladého městského voliče, který jim to stejně nezbaští, protože jim nevěří, a když to současně viděla tetka Bětka z Valašska, která vždycky volila lidovce, tak si řekla: „Co se to proboha děje? Koho já teď budu volit? Tak to já budu volit Knížete." Kníže to celé zastřešil, protože umí zastřešit konzervativně katolickou stránku i pravicový volnotržní liberalismus. Ty volby tedy v souhrnu dopadly lépe, než to vypadalo řekněme šest měsíců před tím a ty zrušené volby by dopadly úplně jinak. Tohle ukázalo, kdo má výdrž. Kampaň běžela nepřiměřeně dlouho a na tom dojel Zeman. On už pak neměl co říci.

Když se vrátíme k Petru Nečasovi a teď ne co se týče politického marketingu, ale co se týče ideového směřování strany...

Je to politik, který věcným způsobem znamená návrat ke kořenům. Je to návrat ke straně, která bude mít nějakou hodnotovou politiku. Je to návrat k hodnotám. Nemusí jít nutně k návratu k hodnotám Václava Klause, ale řekl bych na druhou stranu, že směřování k základním hodnotám je směřování tímto směrem, protože základní hodnoty ODS určil Václav Klaus. ODS za Topolánka žádný background neměla. To byla účelová politika a jeho věta, že politika stejně dávno skončila, je signifikantní. Nečas je návratem zpátky. Dobrým návratem zpátky.

Prozradíte, koho jste volil?

Volil jsem ODS na jižní Moravě u Mikulova v Bavorech. Nakonec to bylo řešení. Nebylo ideální, bylo poškozené předchozím vývojem. Byla to ta jistota. Nečas jistotu upevnil.

Co dělá Strana svobodných občanů špatně, že se jí nedaří?

To je zoufalé. Naprostá zoufalost. Kampaň naprosto katastrofální. Kampaň pro čtvrt procenta jejich internetových fanoušků. Absolutní neschopnost definovat problém tak, že se netýká pouze 20 tisíc lidí. Je to tak elitářské, je to tak úzké, je to tak nenápadité, že to nemůže mít absolutně šanci.

Suverenita Jany Bobošíkové relativně uspěla...

Ta relativně uspěla. Získala peníze, což byl cíl v každém případě. Má tím pádem finanční zázemí do budoucna a o tom to hodně je. Buď mít zázračného Bakalu nebo Janouška atd., to je jedno řešení a pak je úplně jedno, co jste. Nebo musíte mít peníze z voleb a to je případ Bobošíkové. Bobošíková znovu prokázala, že umí jednoduše definovat. Vyhnu se slovu „populisticky", protože ve volbách jsou všechny strany z definice populistické, protože chtějí hlasy lidí.

Bobošíková umí média velmi dobře. Na billboardech se objevuje v téměř maturitním fotu. Když někam přijede, tak je první problém, aby ji poznali, že to je ta dáma z těch billboardů. Ale to patří ke kampani. Kampaň zvládla velmi dobře. Některé její definice a výroky byly relativně velmi přesné. Byla to kampaň, jak má být. Kdyby platilo, že se vzdorosíly spojují, tak nelze vyloučit, že by spojenectví Bobošíkové, Svobodných a nás udělalo nějaký výsledek. Neznamená, že by se to muselo sejít, protože zase někoho by odradil ten či onen či jiný, ale na druhou stranu pro mnohé by působilo dobře, že vznikla dohoda. Mrzí mě, že jsme se do voleb do Evropského parlamentu nedohodli. To je škoda. Tam ta šance nesporně byla a tam jsme to promrhali. To byla chyba.

Viděl jsem vás na představení knihy Petra Hájka Smrt ve středu. Jak se vám líbila?

Mně se líbila moc. Líbila se mi víc než velmi a také jsem mu to řekl. Způsob, jakým byla kniha prezentována v médiích, byl exemplárním příkladem vlivu a manipulace a toho, co média v této zemi dokáží. Přitom to nikdo z nich nečetl. Ale předem měli hotový názor. Předem měli hotovou nálepku. Je to stejné, jako když český žurnalista nakládá se slovem „kontroverzní". Pokud chce někoho předem odsunout, tak i když je interview korektní, tak do perexu hodí: „dělali jsme rozhovor s kontroverzní osobností". Tak podobně na začátku odstřelili tu knihu.

Tak jsem zvědav, jestli vás naši editoři v perexu označí za kontroverzní osobnost...

Editoři si mohou dělat, co chtějí. Třeba to tam napíší. (smích)

EUportal.cz



zpět na článek