20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Elity vrší chyby a malý člověk platí účet

V Americe vyhrál Donald Trump, v Bulharsku proruský generál Radev. V Česku premiér z vlády odvolal ministra pro lidská práva a významný člen téže strany Jeroným Tejc navrhuje rychlejší vyhošťování uprchlíků. Co se děje se světem obecně a Českou republikou zvlášť?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Nový 4.12.2016 16:21

módní výrazy

Elita je totiž nyní stejný, módní výraz,:

Autor: J. Václavíková Datum: 3.12.2016 13:39

Ze stejného ranku je i nadužívaná nálepka neomarxista. Ráda bych, aby mi tento termín někdo z nálepkujících konečně konkrétně definoval, abych věděla, co si pod ním mám v politice přesně představit. Tedy kromě toho, že jde o nadávku.

Já bych přidal další módní výrazy, jako např.fašista, neonacista, xenofob, populista, rusofil atd.

:-)

J. Václavíková 4.12.2016 22:40

Re: módní výrazy

Asi Vám uniklo, že já tu nekritizuji užívání výrazu ,,neomarxismus", ale to, že nemá žádný obsah.

A. Nový 4.12.2016 22:47

Re: módní výrazy

Vám zase nejspíše uniká, že nálepkování výrazy, které jsem vypsal já, mají stejnou hodnotu jako nálepka neomarxismus. Tety, jen význam nálepky/nadávky.

J. Václavíková 4.12.2016 22:52

Re: módní výrazy

Nikoliv. Vámi jmenované výrazy mají svůj obecně sdílený obsah. Jestli máte problém, když je použit neprávem, řešte to konkrétní argumentací na místě. Výraz neomarxismus je nadávka, jež konkrétní obsah nemá.

A. Nový 4.12.2016 23:28

Re: módní výrazy

https://cs.wikipedia.org/wiki/Neomarxismus

J. Václavíková 5.12.2016 0:18

Re: módní výrazy

A kde vidíte v případech, na něž je tato nálepka užita, jakýkoliv rys definovaný v odkazu?

P. Maleček 4.12.2016 5:58

Zeman je vůl-ííí lidu zvolen, dí ostrostřelec Robejšek.

No je to takové min. zvláštní, když ten, s nímž je rozhovor veden, ho zveřejní pod svým jménem. Smrdí to min. echt narcismem, což zrovna není vlastnost delegující k správě věcí veřejných. To nemluvě o pocitu, že ten rozhovor vedl a otázky sám sobě kladl Robejšek a přítomná redaktorka to jen zaznamenala. U diktátorů nic neobvyklého, že Robejšku.

Text nic nového nepřinesl, byly zopakovány Robejškovy teze, bezesporu znějící lépe než multikulti a lidskoprávní třeštění současného EU korporátně (byznyso) socialistického panstva. Velký prostor v rozhovoru nejspíš sebe se sebou Robejšek věnoval osobě toho času ve funkci ČR prezidenta, M. Zemanovi. To, že je to Robejškova splátka za medaili je ta lepší varianta. Ono to však vypadá na variantu horší - Robejšek se se stylem Zemanova hradního panování (až na nějaké ty "drobnosti") ztotožňuje.

Každý kdo aspoň trochu Zemana blíže sleduje a nemá zrovna "vymeteno" nemůže nevidět jak tento prý lidový (fakticky spíš lihový) prezident ve skutečnosti lidem pohrdá a jen zneužívá jeho převažujícího "omezeného rozhledu" k posilování své moci nad ním. Což Robejšek ještě povýšil, šíříc teorii o moudrosti lidu, jež zvláště v dějinném rozhodování na hlavu poráží moudrost těch co vymeteno nemají. Což lid (jak už Robejšek cudně mlčí) dokázal třeba v Německu zbožštěním Hitlera, či o pár let později v ČR láskou ke komunismu.

A tak nám začíná jak krvechtivé vši z demokratického kožichu vylézat totalitní podobnost Robejška se Zemanem. Hlavně v tom, jak se snaží ovládnout lid tím, že mu podkuřují a probouzejí jeho temné vášně, aby s ním ve svůj prospěch manipulovali. I tím jak zveličují údajnou moudrost obyčejného lidu ohrožovaného nesmysly, vznikajícími v hlavách vzdělanců (samozřejmě s výjimkou jich dvou). Čímž masu štvou proti společenským elitám, což je jedna ze základních pouček v "diktátorských příručkách - Jak nejsnáze dosáhnout absolutní moci".

Slovy klasika - no a vo vo vo votom to je.

M. Bílý 4.12.2016 14:32

Dobrý den, pane Malečku (5:58)! Nemusíte s panem Robejškem

Nemusíte s panem Robejškem souhlasit, ale měl byste se (stejně jako on) vyjadřovat slušně. Chtěl jsem původně s Vašimi názory polemizovat, ale bylo by to asi zbytečné. Přeju hezký den!

K. Janyška 3.12.2016 16:41

Nevěřím vám a vašim představám, Robejšku.

Vůbec nevidím ve vašem programu termín spontánní řád lidského světa a lidské interakce, tedy raalitu realit, vy slavní Realisté. A co mně úplně šokuje, není tam produkt civilizace divochů obchodem, svobodný samostatný občan. To je známka vašeho zájmu o řízení světa. Dokonce prostřednictvím návrhů fašistického guru, Pareta... Dzp.

P. Lenc 3.12.2016 14:58

Dík

pane Robejšku za váš "populismus" a hodně štěstí při tvorbě nové strany.Máte můj hlas.

Š. Hašek 3.12.2016 21:36

Re: Dík

Začínám váhat.

Pro voliče, rozuměj tím: xenofoby, vlastence, do prava, občany, nelidskoprávní, ale dbalé zákonů, ....... nehalíkovské čtenáře Bible, ........ jest to nabídka (nemám rád "moderní" termín - výzva).

Uvidíme.

J. Kanioková 4.12.2016 0:26

A koho jiného ?

Š. Hašek 4.12.2016 15:17

Re: A koho jiného ?

Máte pravdu.

T. Kohout 3.12.2016 14:54

ne za vším je Clinton

Hm, Clinton.... - NAFTA např dohodli pravičáci/konzervativci Reagan a Mulroney.

D. Stirský 3.12.2016 12:33

Elita je totiž nyní stejný, módní výraz,

jako kdysi mezinárodní židovstvo či imperialisté z Valštrýtu. Původ je samozřejmě z angličtiny a toto slovo řadím mezi takové, jako projekt, mise, výzva, vize, příběh atd., atd., obyčejná nicneříkající floskule, umělý nepřítel. Přízemní Zeman se ovšem vzmohl jen na pražskou kavárnu.

J. Václavíková 3.12.2016 13:39

Re: Elita je totiž nyní stejný, módní výraz,

Ze stejného ranku je i nadužívaná nálepka neomarxista. Ráda bych, aby mi tento termín někdo z nálepkujících konečně konkrétně definoval, abych věděla, co si pod ním mám v politice přesně představit. Tedy kromě toho, že jde o nadávku.

S. Netzer 3.12.2016 14:52

Re: Elita je totiž nyní stejný, módní výraz,

Neomarxisti a elity jsou "in".

V němčině existuje pro floskule krásný výraz "Worthülse". Doslovný překlad je slovní pouzdro. Lze něj nacpat cokoliv, podle osobních preferencí.

T. Kohout 3.12.2016 14:57

Re: Elita je totiž nyní stejný, módní výraz,

též mě překvapue co vše se svaluje na "neo-marxismus". Někdo vymyslel mrtvé dítě, ale mnohým se to hodí, protože nepřijdou na nic jiného. Tak si vymysleli ten pojem "neo-marxismus", když nevědí kdo za to může.

J. Václavíková 3.12.2016 17:29

Re: Elita je totiž nyní stejný, módní výraz,

Kromě toho, že mu přiřazují i naprosto nesouvisející kategorie, jako třeba ten nenáviděný multikulturalismus, pamatují si autoři této nadávky zjevně pouze to, že komunisté se hlásili k marx-leninismu. Aneb, hodinky, holínky.

J. Schwarz 3.12.2016 18:27

Re: Elita je totiž nyní stejný, módní výraz,

vezměte konkrétní osoby / Dienstbier, Valachová, Pelikán, Marxová, "filozof" Kohout, Šabatová... / abstrahujte jejich hlavní postoje a hodnoty a máte definici elitářského neomarxisty jako na dlani.

J. Václavíková 4.12.2016 22:48

Re: Elita je totiž nyní stejný, módní výraz,

Pěkný guláš vtom máte, opravdu! Prostě každý, kdo Vám čímkoli nekonvenuje, je ten kletý neomarxista. Proč si dělat násilí zkoumáním jejich ideových východisek, ne?

J. Krásenský 3.12.2016 18:52

Re: Elita je totiž nyní stejný, módní výraz,

http://www.obcinst.cz/jak-odstranit-system-strategie-dlouheho-pochodu-institucemi/

A pokud to ani po tomto nepochopíte, pak opravdu nevím co s Vámi.

J. Václavíková 4.12.2016 22:45

Re: Elita je totiž nyní stejný, módní výraz,

Takže mi chcete namluvit, že politici EU chtějí odstranit politický systém? Nezbláznil jste se náhodou? Anebo jen prostě bezduše papouškujete hovadiny od jiných?

Š. Hašek 3.12.2016 21:41

Re: Elita je totiž nyní stejný, módní výraz,

Neomarxista jest třeba Dienstbier, volně.

Co jest Vám, krucinál, paní Václavíková, furt nejasné?? Marný. Vy si třeba představte bruselského liberála/neznaboha. Neomarxista, jeden vedle druhého. Jest to nakonec fuk.

Zkráceno.

O. Uživatel 4.12.2016 8:05

Uživatel požádal o vymazání
P. Hlosta 3.12.2016 16:27

Re: Elita je totiž nyní stejný, módní výraz,

Pro vás přízemní Zeman, pro jiné vy elitář. To je jak s pingpongem. Jednou vy je, podruhé oni vás. Co je na tom tak nepochopitelného? Urážením vítězného prezidenta je jakýsi obecný znak jemu opozičních. Těm se nepodařilo svým oblíbeným kandidátem se provolit k vítězství a tak neustále vítěze častují hrubostí. Tvrdí dokonce, že on si začal. V důsledku je to jedno, kdo si začal. Pro vás je tedy přízemní Zeman a pro jeho voliče jste obhájce elitářství, tedy Pražkou Kavárnou, či Kulturní Frontou, což jsou jemné urážky proti těm, které slyšet(číst) o Zemanovi. Prostě pingpong. Já po tobě hounem a ty všiváku po mně taky tím samým?! ;-))

J. Laták 3.12.2016 17:33

Re: Elita je totiž nyní stejný, módní výraz,

Pane Hlosto, píšete samé nesmysly, ale Váš poslední odstavec o pingpongu je moudrost sama. Jako bych slyšel Miloše Zemana. On přece své funkce nikdy nechápal jako privilegia, ani jako trůn svého ega. Jeho technologie myšlení byla vždycky nadčasová a pokud to nekříží plány Kremlu, tak jedině ON a Brouk Pytlík mohou rozebrat vždycky všecko tak dokonale, že to harampádí už nedá nikdo dohromady.

O. Uživatel 4.12.2016 8:13

Uživatel požádal o vymazání
J. Laták 4.12.2016 9:41

Re: Elita je totiž nyní stejný, módní výraz,

Obávám se, že co by bylo skutečně nesmyslné se už delší dobu v zákulisí tvrdě připravuje. Co chybí k tomu, aby někdo nevyrukoval s hesly typu: "Všechna moc sovětům!"?

J. Kombercová 3.12.2016 19:42

Re: Elita je totiž nyní stejný, módní výraz,

No ale k elitě se hrdě hlásí mnozí, i někteří zdejší, kteří zase vidí v těch názorově odlišných lůzu.

S tou elitou u nás je to jako s celebritami... každá "hvězdička" je celebritou.