16.4.2024 | Svátek má Irena


ROZHOVOR: Do ulic, Milione chvilek!

17.5.2019

Už třetí týden, pokaždé v pondělí, zaplnili lidé náměstí v republice. Zásadně odmítají novou ministryni spravedlnosti a žádají její demisi. Změní tyto demonstrace něco?

Ministryně spravedlnosti je ve vládě tak krátce, že se ještě nestačila ničeho zlého či problémového dopustit. Demonstrovat kvůli tomu, že by něco někdy v budoucnu provést mohla, je velice zvláštní. Se stejným oprávněním by lidé mohli vyjít do ulic třeba na protest proti tomu, že prezident Zeman může vyhlásit válku Polsku. On to sice podle všeho nikdy neměl a ani nemá v úmyslu, ale co kdyby to někdy v budoucnu udělal? Doufám, že jsem tím iniciativě Milion chvilek pro demokracii nedal tip pro jejich další demonstraci.

Marie Benešová dopálila aktivisty svým komentářem, že na náměstí viděla mladé lidi a troufá si odhadnout, že kolikrát ani nerozeznají rozdíl mezi státním zástupcem a soudcem. Je to projev arogance moci Zemana a Babiše, jak to vnímá řada z těch, kteří protestují? V této souvislosti je citován výrok komunisty Miroslava Štěpána o tom, že děti nebudou rozhodovat.

Ponechme stranou, že Štěpán měl tehdy pravdu. V listopadu 89 skutečně nerozhodovaly děti. Rozhodovali ti, kteří vypravili agenta Zifčáka na Národní třídu dělat mrtvého. Jaký počet z dnešních demonstrantů proti Marii Benešové dokáže kompetenčně odlišit státního zástupce a soudce, to si netroufám tipovat. Mohl bych být nařčen z arogance. Shodou okolností jsem nedávno dočetl obsáhlou francouzskou studii o aroganci v jejích historických proměnách a nejsem si vůbec jist, kolik z mladších i starších demonstrantů by dokázalo aroganci definovat. Není to tak jednoduché, jak to na první pohled vypadá. Poradím jim. Sloveso „s´arroger“ znamenalo ve staré francouzštině „adoptovat nezletilou osobu“. Od poloviny 15. století znamená také „přivlastnit si něco, na co nemám právo“. Třeba tím drobným lingvistickým exkurzem dám některým mladým demonstrantům podnět k přemýšlení.

Osoba Marie Benešové je kontroverzní, kritici jí vyčítají spřízněnost s Milošem Zemanem, na druhou stranu ji oceňuje třeba Hana Marvanová, podle které Benešová například v kauze H-System postupovala naprosto korektně podle hesla „padni, komu padni“. Bude Benešová schopná nestranného rozhodování i dnes?

Tak tohle já na rozdíl od zasvěcených demonstrantů vůbec netuším. Asi se málo zajímám o politiku.

Hraje nyní Babiš takříkajíc o všechno? Preference hnutí ANO mírně klesají, ale stále se drží na 30 procentech.

Dokud jsou Babišovy preference vyšší než součet preferencí dvou stran, které se umístily hned za ním, lze jen stěží tvrdit, že hraje o všechno. O všechno hrají strany, jejichž preference se pohybují mezi třemi až sedmi procenty. To rozhodně není a podle všeho ještě dlouho nebude Babišův problém.

Premiér Andrej Babiš zhodnotil, že demonstrace na náměstí jsou načasované před evropskými volbami. Protesty nebere jako občanskou záležitost, ale jako kampaň do EP. Co si o tom myslíte?

Proti Babišovi se demonstruje od té doby, co jeho strana s velkým náskokem vyhrála parlamentní volby. Tak jako se proti Zemanovi demonstruje od doby, kdy byl v regulérní přímé volbě zvolen prezidentem. Takže mluvit o načasování před evropskými volbami je přehnané. Protesty proti němu byly předtím a budou i po nich. Je to Babišova vina, že parlamentní volby vyhrál. Jestliže by se svého demokratického práva kandidovat svobodně zřekl, mohl mít dneska pokoj, i kdyby si postavil tři Čapí hnízda v každém kraji. Jeho základní chybou bylo, že vstoupil do politiky, místo toho, aby si politiky koupil, zkorumpoval či zastrašil. Pokud by to udělal, nikdo by proti němu nešel bouřit na Staromák a všichni by měli pocit, že demokracie je taková, jak má být.

Pravdou je, že na náměstích vystoupila řada politiků, mezi nimi i poslanec ČSSD Petr Dolínek. Když vysvětloval, proč se protestu zúčastnil, řekl, že nešlo o protivládní protest. Jak jeho vystupování hodnotíte vy?

Kdybych byl Babišem a chtěl třeba ze škodolibosti oslabit ještě více svého koaličního partnera, pak první věcí, kterou bych určitě udělal, by bylo, že bych zašel za poslancem Dolínkem a uprosil ho, aby proti mně vystoupil na protivládní demonstraci. Ještě bych mu trpělivě vysvětlil, jak se pozná protivládní demonstrace, protože je zřejmé, že poslanec Dolínek to vůbec netuší.

Za dva týdny máme evropské volby. Je něco, co by vás v probíhající kampani více zaujalo? Nebo nějaký kandidát či jeho výrok?

Zaujal mne předvolební šot TOP 09. Tolik nevkusu na tak malé ploše, to snad muselo vymýšlet celé vedení nejmíň od Dušiček. Doporučuji všem zhlédnout, je to skutečně zážitek. Kam se na ně hrabou ostatní strany.

Václav Klaus mladší pracuje na vzniku nové politické strany. Podporu přislíbili někteří politici ODS, Soukromníků nebo TOP 09. Jistá je účast bývalé členky ODS Zuzany Majerové Zahradníkové a své angažmá nevyloučila senátorka Jitka Chalánková. Novou stranu představí Klaus 10. června. Je to vhodné načasování? Jaké místo na politické scéně zaujme? Bude to přínos pro demokracii?

Demokracie je postavena na konkurenci různých politických směrů a proudů. Takže už z definice to přínos pro demokracii je. Která strana tím oslabí, to se musíme nechat překvapit. Zatím lze předpokládat jen to, že v prvé vlně to povede k větší roztříštěnosti na pravici, aniž to nějak posílí levici. K čemu dojde v delší perspektivě, netroufám si předvídat. Důležité bude, v které chvíli se zhroutí Petr Fiala.

Miloš Zeman se zastal hokejisty Jaromíra Jágra, který se s ním vydal do Číny propagovat český sport. Jeho kritiky nazval internetovými blbečky, kteří si nevšimli, že kromě Jágra jel do Číny třeba také legendární Wayne Gretzky. „Možná, že jsou zakomplexovaní, protože jsou neúspěšní,“ odtušil Zeman. Co si o kritice Jaromíra Jágra myslíte vy, je opodstatněná? A má Miloš Zeman pravdu?

Když řeknete kdekoliv ve světě jméno Jaromír Jágr, lidé se zatváří uznale. Když proslovíte kdekoliv ve světě jména kteréhokoliv z politiků či žurnalistů, kteří dnes Jágra kritizují, lidé jen nechápavě pokrčí rameny. Já jsem hokej sledoval naposledy, když ještě hráli Golonka a Nedomanský, ale nemohu se ubránit dojmu, že se Miloš Zeman ve své diagnóze neplete.

Miloš Zeman rovněž zmínil, že Jaromíra Jágra 28. října poctí státním vyznamenáním. Jágra již jednou v minulosti vyznamenal Václav Klaus. Zaslouží si Jágr nové, vyšší vyznamenání?

Dokud se bude vyznamenávat za to, co člověk ve svém životě skutečně vykonal a dokázal, pak si jakékoliv vyznamenání Jaromír Jágr nepochybně zaslouží. Až se začne vyznamenávat za to, že člověk nebyl ani jednou v Číně, jistě se dočkají nejvyšších poct všichni ti, kteří dnes na Jágra plivou.

Ptala se Daniela Černá, PL, 15.5.2019