25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Disidenti komunismus nezbourali, sesypal se sám

Opravdu jsem odjížděl z rakouského Lince, kde jsem mluvil na místní univerzitě. Přijel jsem do Prahy večer rychlíkem. Nebyly žádné mobilní telefony ani podobné přístroje, takže seděl-li člověk ve vlaku, tak netušil, co se děje v Praze.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Pavelka 7.11.2019 20:15

Klaus nás varoval před Lisabonem . Kdyby to nepodepsal ,tak by ho linčovali .Marná snaha , Klaus byl vždycky napřed,i já na něj nadával.8-o[>-]EU sorry p, Premiere a Presidente!!

J. Kanioková 7.11.2019 21:10

Vy jste pošahaný .. Rv

D. Stirsky 7.11.2019 14:12

Samozřejmě, že i (tj. nejen oni) disidenti zbourali komunismus. Jedním z prvních byl N. S. Chruščov. Ano, on by se disidentem nikdy nenazval, ale svým projevem načal pomalé tání. A ti naši alespoň něco činili. Ať již byli doleva či doprava. V. K. má proto pravdu jen napůl. Myslím, že on by nikdy drsnější výslech na STB či neustálé sledování nezvládl a tak neustále náš disent popichuje, relativizuje, kritizuje. Ekonomickou transformaci zvládl on a jeho spolupracovníci dobře, avšak zarážející je jeho neschopnost a zatvrzelé nechuť přiznat chyby, ke kterým určitě došlo. Bylo jich dost, ale po bitvě je generál každý. Již v prvních svobodných volbách kandidovalo více stran a první zákon o politických stranách má č. 15/1990 Sb., čili není to páně Klausův výmysl. Politická pluralita byla - nemýlím-li se, základním požadavkem již v listopadu 1989. To, že někdo chtěl změny jen mírné (obdobu Dubčeka), jiný hlubší, jiný zásadní, je věc logická.

O. Uživatel 7.11.2019 14:53

Uživatel požádal o vymazání
V. Petr 7.11.2019 15:22

"Disident (lat., česky odpůrce, odštěpenec či odpadlík) je v politickém slova smyslu člověk odlišně smýšlející, odmítající oficiální vládnoucí ideologii, aktivní odpůrce establishmentu (zpravidla nenásilnou formou). " Wikipedia

Chruščov byl totalitní politik, stojící v čele supervelmoci, který se rozhodl z různých důdodů, částečně modifikovat vnitřní politiku.

Š. Hašek 7.11.2019 17:29

Perfektní! Dobrá poznámka.

Disidenti antihusákovští (dubčekovští) organizovaní neodmítali všechny možné varianty bolševismu - oni odmítali jen variantu/typ "Husák-Brežněv". Docela hrádečkově tvrdošíjně.

Chlubili se tím ještě před rokem, než jim (po třiceti letech) docvaklo, že jaksi informačně zaspali dobu a podcenili obyvatele králíkáren. Možná by i kdys pověsili svého politškolitele - zpravodaje do TV. Dnes to nejde.

F. Houžňák 7.11.2019 21:16

Technická: děláte "německé" čárky, to je teď v češtině zvykem? Po česku by bylo "který se rozhodl z různých důvodů částečně modifikovat vnitřní politiku", nebo "který se rozhodl, z různých důvodů, částečně modifikovat vnitřní politiku". Němci by to očárkovali tak jako vy.

J. Krynický 7.11.2019 16:06

Pokud k tomu, abyste mohl prohlásit, že disidenti zbourali komunismus, musíte za disidenta prohlásit Chruščova, tak to ti naši milí disidenti asi fakt nic nedokázali.

Ano, někteří projevili osobní odvahu, ovšem většina jen někdy před tím prohrála boj o moc ve Straně a tak skončila v opozici k těm zrovna vládnoucím komunistům.

J. Kanioková 7.11.2019 21:17

Disidenti - bylo jich ke konci přes 1800 - a jen pár z nich (zvláště ti počáteční) byli dřív komunisty. Takže žádný "boj o moc" !

V. Klepetko 7.11.2019 18:54

Chtěl bych podpořit výše prezentováný názor, že to Vaše vyjádření je matoucí...

"Disidenti" se prvně objevili u Sovětů během známého politického procesu se spisovatelem Andrejem Siňavským a jeho kolegou Juliem Danielem v roce 1965. Byly obviněni z protivládní agitace a propagandy a odsouzeni na 7 a 5 let natvrdo: dovolili si totiž v groteskních a sci-fi textech vykreslit režim v nepříznivém světle, a publikovat to pod pseudonymy na Západě. Z toho se zrodilo celé to disidentské hnutí tam i u nás: prvně v dějinách v politickém procesu obvinění NEPŘIZNALI VINU! Nešlo o to, že by "bojovali proti komunismu" - oni si jen vybojovali to, že je nikdo nepřinutil u soudu lhát. To byl obrovský pokrok, který ve finále rozložil a zničil režim, který se sám oslabil svou nesmyslnou ekonomickou politikou. U nás možná byl ten podíl disentu jen velmi skromný, proto ta Klausova poznámka, ale z "globálního pohledu" bych disidentům zásluhy neupíral: pravda je velmi mocná zbraň!

To třeba ten zmíněný Chruščov skutečnou pravdu říkat nemohl, umožnil sice poodrhnout závěs nad některými zločiny, ale o své roli v nich lhal až do smrti.

J. Kaniokova 7.11.2019 13:00

"Odborník se od diletanta liší tím, že rozumí jen něčemu".........Vašek Klausů si zřejmě myslí, že pro něj to neplatí.;-)

V. Klepetko 7.11.2019 13:17

Jmenujete se skutečně "Kaniokova" s krátkým "a" na konci? Co je pravdy na tom, že prý zlovolně imitujete svým nickem zdejší diskutérku, paní Kaniokovou? Pokud je to ale jen shoda příjmení, nebylo by dobré uvádět ve svém nicku celé jméno, aby se to nepletlo?

Pokud neodpovíte, budu to považovat z Vaší strany za zlou vůli genderově nevyhraněného trolla :-) A poštvu na Vás nějakého zmutovaného elfa, třeba se navzájem pobijete :-)

F. Houžňák 7.11.2019 13:26

Ale ne, to je troll, co si přivlastnil jméno původní účastnice. Akorát to nejde úplně, troll má - v odpovědi na komentář, kterou dostanete mailem - jiné "křestní" jméno, původní je "J.", troll je (tedy nyní) "Jaroslava".

F. Houžňák 7.11.2019 13:28

Troll byl před pár dny ještě "Kanioková", teď je "Kaniokova". Asi to hoši pořád mění. Poznáte to nejlépe podle obsahu komentáře. Takovýchhle trollů sedících na cizích niccích je tady několik. Starý trick.

M. Prokop 7.11.2019 14:17

Troll, se zárukou.

D. Müller 7.11.2019 11:46

Václav Klaus určitě udělal hodně pro zavedení parlamentní demokracie u nás, ale následně opoziční smlouvou i hodně pro její diskreditaci.

Zdá se mi však, že jeho oblíbeným poukazováním na disidenty a jejich nevýznamnou roli, si tak nějak chce ospravedlnit, že v době, kdy disidenti vzdorovali on seděl v Jakešově věštírně (komunistický Prognostický ústav). Je to stejné, jako se Miloš Zeman snaží dehonestovat demonstranty na Národní třídě. Každý dělal, co mohl. Jedni komunistům sloužili a druzí je prudili, třetí je ignorovali. A každý se s tím musí vyrovnat sám. Jenom nechápu, že ti sloužící, to musí pořád rozpatlávat a nasazovat psí hlavu těm ostatním. Asi pro ně to vyrovnání samotných se sebou není tak snadné.

M. Prokop 7.11.2019 12:22

Opoziční smlouva bylo poměrně elegantní vyřešení patu, který pan Klaus nezavinil. Mimo to se nijak nevymykalo z demokratických postupů, prostě menšinová vláda, třeba v takovém Dánsku dost obvyklá, nedávno i ve Švédsku.

M. Moravcová 7.11.2019 14:20

Vy jste taky žvanil nebi lhář. jak Zeman dehonestuje demonstranty na Národní třídě? Vždyť tam byl taky? Jsou tady pamětníci a ne jako vy internetoví bojovníci za 17. listopad.

D. Müller 7.11.2019 14:55

Proč mne nazýváte lhářem? Toto je můj pohled na úlohu dvou "přátel", kteří si před námi hráli na soupeře. Čas ukáže zda jejich přínos byl větší než jejich selhání. Z mého pohledu to vypadá, že u VK přece jen převáží to dobré a u MZ to dopadne právě naopak. Proč sama nenapíšete svůj pohled na tu dobu a jejich úlohu? Třeba rozšíříte mé obzory, ale místo toho jste přešla od problému k osobě... to nás asi nikam v diskusi neposune.

S. Donát 7.11.2019 15:11

Já vynechám toho lháře, abyste se mohl soustředit na otázku: Jak Miloš Zeman dehonestuje demonstranty na Národní třídě?

D. Müller 7.11.2019 17:46

Již si nepamatujete výroky MZ, že na národní třídě k žádnému sevření kordony policistů a brutálnímu napadení nedošlo? Že každý kdo mohl odejít, tak bez problémů mohl? Že tam byl (i když ho nikdo neviděl)? Tím naznačuje, že si účast mohli vymyslet všichni a že ten průběh byl vlastně příjemnou procházkou. Vám to přijde jako provolávání úcty k tehdejším studentům? Účastníkům to přijde jako "znectění" a tudíž slovo "dehonestace" je na místě. A také se ozvali. Proč VK a MZ relativizují podíl disidentů, studentů a jiných demonstrantů té doby? Mají to zapotřebí? Asi ano... Zřejmě pocit, že budoucí elity se více zasloužili o změnu režimu než prostý lid v podzámčí, potřebuji k lepšímu spaní.

F. Houžňák 7.11.2019 21:18

Nepamatuju, kde že to měl prohlásit a kde si to můžu důvěryhodně přečíst?

M. Moravcová 7.11.2019 17:02

Ale můj pohled na tu dobu už je v několika dnešních příspěvcích. Já jsem tu dobu naštěstí zažila a prožila. A Miloš Zeman je jedním z aktivních účastníků listopadových událostí a lidi za ním šli. Protože uměl mluvit, dokázal je nadchnout a dokázal pojmenovat problém. Nesuďte ho z dnešního pohledu.

D. Müller 7.11.2019 18:18

Skromně se zeptám k čemu je dokázal nadchnout? Můj pohled na něj se od počátku moc nezměnil. Už při jeho vystupování v Semaforu mne strašně zaráželo jak se o mnohých vyjadřoval s pohrdáním, nazýval je idioty apod. Proč tomu říkával "bon mot" - v překladu "dobré slovo"? To jsem nikdy nepochopil. Vrcholných met své kariéry nedosáhl konstruktivními nápady jak dělat věci lépe nebo skvěle, ale vykřikováním o neschopnosti, pomlouváním a urážením druhých. Je to takový starý trik, starý jako lidstvo samo... když o někom prohlásíte že je idiot, říkáte posluchači, že jste lepší než jmenovaný. Je to stejné, jako jste mne od boku nazvala lhářem. Říkáte tím, že vy jste nositelkou pravdy. Je to tak prosté ... průhledné, ale pořád to funguje. Závěrem mi nezbývá než konstatovat, že dnes sklízíme plody, které spolu MZ a VK zaseli. A ne vždy jsou ty plody sladké.

V. Pavelka 7.11.2019 20:39

Chvilkaři mají dav který nemá rád Babiše a Zemana Rv to je všecho. Nic rozumného soudného z toho nekouká ,protože Zeman se snaží si do budoucna naklonit východ což hlupáci nechápou (Beneš to taky hrál na všechny strany )Eu bude oslabovat sama sebe idealistickými tanečky všech hodných lidí kteří budou nastavovat tvář.Babiš pojede ekonomiku která je jeho hobby,workoholik jeho typu musí trpět, žvásty v parlamentních lavicích kašle na politiku[>-]!!

J. Krynický 7.11.2019 16:07

Opoziční smlouva je naprosto normální záležitost, na Západě zcela běžná. Diskreditaci demokracie z toho udělalo bratrstvo Pravdy a Lásky a jemu poplatná média.

L. Písařík 7.11.2019 11:18

Václave, nelze nesouhlasit, ale proč tak pozdě?

V. Petr 7.11.2019 11:17

Československý husákovský komunismus stál téměř výhradně na sovětských bodácích a zhroutil se téměř okamžitě v momentu, kdy bylo jasné, že Moskva v jeho prospěch vojensky nezasáhne!

Disidenti pouze představovali skupinu, schopnou převzít moc, ale stát řídit neuměli, proto přišel Klaus a ODS!

Stejně, debakl Občanského hnutí ve volbách roku 1992 je jistou záhadou.

M. Prokop 7.11.2019 12:23

Debakl není žádnou záhadou, v OH byli lidé, kteří se neuměli chovat jako politici, vědomí si toho, že chtějí být znovu zvoleni.

J. Krynický 7.11.2019 16:09

Po šedesátém osmém na ničem jiném stát ani nemohl.