19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Co vám elity neřeknou

Není divu. Lidi jsou nejspokojenější, když mohou ovlivnit své záležitosti. Tam, kde jim do toho „kecá“ několik milionů dalších, toho moc ovlivnit nemůžou. Navíc je asi podstatou médií vytvářet „neklid“, hledat problémy, psát o nich.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 10.1.2018 23:15

Perfektní, díky

"Stát se vším tím přerozdělováním a sociální politikou stává pro lidi partnerem číslo jedna v sociální oblasti. Když má někdo nějaký problém, nehledá pomoc na konci vlastní ruky, nehledá pomoc u své rodiny, u známých... hledá úředníka, požaduje po státu, aby mu pomohl."

Naprosto přesně ! Dnes se nevychovává od malinka k VLASTNÍ ODPOVĚDNOSTI za vlastní život, vlastní budoucnost !!!

M. Mikulec 11.1.2018 9:46

Re: Perfektní, díky

Kdepak, i malí živnostníci jsou pro stát až moc nezávislí, že? V tomhle je na tom lépe vesnice: tam mají takové základní starosti, že si nemohou dovolit přestat používat zdravý rozum. Musí se spoléhat víc na sebe než na instituce.

Krásný příklad odevzdanosti a nemohoucnosti lidí je naše medicína:vychovala si lidi na to, že na každý zdravotní problém má prášek: tak teď pacienti chodí a požadují prášky. Medicína ovšem nestíhá a nezvládá.

Z. Frys 10.1.2018 20:51

Jako libertarián nemohu nesouhlasit

ostatně něco podobného jsem tady psal už několikrát. Jako anarchokapitalista bych byl v něčem ještě radikálnější.

M. Mikulec 10.1.2018 18:34

Jasně.Co vám elity neřeknou.

Vybavil se mi trefný (jako vždy) článek V.Klause ml., nazvaný "Zoufalci" . "Představíte si třeba Winstona Churchilla, že by byl po náletech na Londýn především „otřesen“? A mektal by něco ve smyslu: „Kvůli pár agresivním pilotům nemůžeme soudit celý německý národ. Většina Němců je slušná ... Je věcí Němců, jestli vyznávají nacismus, nebo ne, to my nemůžeme soudit...“

A další by se přidávali: „Největší nebezpečí je teď nárůst xenofobie a protiněmeckých nálad mezi prostými Brity...“ Rektor Oxfordu by varoval: „Hlavně teď nezneužít studentské shromáždění na nějaké patriotické projevy a tupé národovectví...“

Státníky ale nemáme od toho, aby byli otřeseni, ale aby něco dělali."

"Ale teď nám budou radit, že se máme uklidnit a jako se tak nějak „semknout“. Ale okolo čeho a koho? Okolo Merkelové, Schulze, Hollanda, Junkera a jejich českých pomahačů? Tedy architektů rozvratu Evropy, zániku demokracie v evropském superstátu a lidí, kteří vidí v masách islámských běženců své nové voliče, protože na staré už není spoleh?

NE! Tuhle eurogarnituru je nutno poslat k čertu, protože přináší ryzí brachiální zlo."

J. Kanioková 10.1.2018 23:18

Nejen tutu eurogarnituru, ale celou EU

s jejím zoufalým systémem !

P. Vaňura 10.1.2018 14:55

"Žádné náklady na sociální smír nejsou příliš vysoké,

pokud sjednotí národ." (c) Adolf Hitler

Jiná alternativa jsou komisaři, NKVD a Smerš, tedy teror. Nebo nesmíte mít ztráty moc velké, ALE to už pak záleží na tom, jakou válku vedete.

Hitler potřeboval, samozřejmě, sjednocený národ pro válku. A jestliže ji prohrál, nebylo to proto, že by až skoro do konce neměl podporu Němců!

Tím chci jen říci, že libertariáni budou mít problém s tím jak postavit armádu! Není náhoda, že se liberalismus vyvinul v zemích jako GB a USA, které před vnějším nepřítelem chránilo moře.

J. Krásenský 10.1.2018 20:05

Re: "Žádné náklady na sociální smír nejsou příliš vysoké,

V EU máme komisaře a nový "Smerš" už formují. Máme se na co těšit.

I. Schlägel 10.1.2018 13:47

Do kamene tesat.

1. Stát je špatný sluha a zlý pán. Pokud slouží, dělá to blbě nebo draze. Nebo blbě i draze. Podotýkám že určitě ne dobře a levně. 2. Ve špatném systému se i slušní lidé chovají neslušně. Tím spíše, že pokud je někde plné koryto, je pravděpodobnější, že se k němu procpe svině spíš nežli anděl. A stát je v bezbřehé demokracii velmi plné koryto. Plné moci a peněz. Očekávat, že se k němu prodere někdo, kdo o moc a peníze nestojí, je asi dost naivní. Stručný popis socialismu všech barev a směrů.

P. Vaňura 10.1.2018 15:00

Toto se ovšem vyvinulo v Evropě, v USA až někdy od

60 let 20 století (počátky lze ovšem nalézt už u F. D. Roosevelta)

Předtím, když většina Američanů byli farmáři, měli zájem na tom neplatit velké daně a když už, tak na místní účely!

Ještě president Coolidge (1923 – 1929) hlásal, že se stát do ekonomiky nemá míchat.

M. Pesat 10.1.2018 12:43

tipuju, soudruzi, ze ti libertariani

tipuju, soudruzi, ze ti libertariani, to bude nejaka sekta od modrobolsanu a ten jejich institut bude filialka modreho koutku/VUML'u. Uprimne receno, asi by bylo zajimave vedet, kdo/odkud se berou penize na takove "instituty". V kazdem pripade, po teoreticke strance to soudruzi libertariani maji "pefektne" zmaknute, asi podobne jako ta parta od soudruha Kunkala Macha, jen, pravda, chtelo by to vymenit volice, neb ti soucasni voli vzdy ty nespravne partaje/politiky. Cest :-)

I. Schlägel 10.1.2018 14:10

Re: tipuju, soudruzi, ze ti libertariani

Netipuji, ale jsem si naprosto jist, že Vy o libertarianismu víte naprosté kulové. Dobře Vám tak!

J. Kanioková 10.1.2018 23:20

:))))))))))))))

D. Polanský 10.1.2018 12:07

Redukce státu, ale nikdo nikdy

neřekne, které úřady a o kolik a proč, takže fráze. Kontrolní hlášení sice otravuje, ale je to výborná věc, to vám řekne každá účetní, lze tím alespoň částečně zabránit virtuální fakturaci, viz 90. léta, desítky miliard fuč. Zrušení EET budiž, ale vždy je potřeba uvést kvalifikovaně proč, ne pouze v rovině ideologické. Jinak je to hezky líbivé až levné intelektuální povídání, jimž méně znalé a kritické autor potěší.

R. Tichý 10.1.2018 17:14

Vycitate nesmyslne. Libertariani jiste maji mraky propoctu u sebe, sem by se to neveslo. Zkuste se jich zeptat.

Z. Frys 10.1.2018 21:00

Re: Redukce státu, ale nikdo nikdy

https://www.svobodni.cz/volby-2017/zrusime-36-zbytecnych-uradu/

J. Pražák 10.1.2018 11:06

Výborné 100% souhlas

M. Prokop 10.1.2018 10:06

Ty dvě třetiny sebevědomých schopných a zodpovědných lidí

bych strašně rád viděl. Viděl v akci, třeba u těch voleb.

P. Lenc 10.1.2018 10:10

Re: Ty dvě třetiny sebevědomých schopných a zodpovědných lidí

A to je ten problém, na kterém ten článek je postavený.Nevíru přeměnit ve víru.

Z. Frys 10.1.2018 20:54

Re: Ty dvě třetiny sebevědomých schopných a zodpovědných lidí

Ty dvě třetiny sebevědomých schopných a zodpovědných lidí mě taky přijde opravdu moc. A opravdových libertariánů je v populaci odhadem tak 1-2% (viz volební výsledek Svobodných). A limitních libertariánů/anarchokapitalistů sotva pár stovek...

P. Maleček 10.1.2018 9:15

Libertariánství a socialismus. Dvě strany téhož průseru.

Libertariánství je spolu se socialismem krajně extrémní, tedy chybnou představou o fungování společnosti. Přičemž byť každá jinak, obě stojí na chybné představě toho, co to je člověk. A tak jako zedníkovi co nerespektuje vlastnosti základního prvku stavby- cihly, u společnosti člověka, se jim jejich konstrukce zákonitě zřítí.

Oba tyhle směry, si, byť každý po svém, člověka chybně idealizují do podoby jakési ušlechtilé, "temnými pudy" nezatížené esence. A proto ani jedno ani druhé nefunguje. Protože i člověk je ovládán přírodně principiálními "temnými" pudy, které mu velí dosáhnout s co nejmenší námahou co největšího výnosu. A to teď hned, bez ohledu na druhé i budoucnost.

A kdo tyhle "temné", ve skutečnosti principiální, protože přežití zajišťující pudy nerespektuje, přivede sebe i společnost do záhuby. A tak tomu, kdo chce skutečně funkční lidskou společnost, což je spojeno s tím dát i těm "dole" jakési jistoty a perspektivu, nezbyde než s těmito "temnými" pudy kalkulovat a regulovat je.

Přičemž socialisté to přehánějí a libertiáni dělají málo. A malér to přinese i v demokracii. A to když se stane příliš sociální, spíš socialistickou či naopak liberální, spíš lidsko rovno právní. Však nám to posledních sto let historie Evropy i její aktuální sebeničení jasně ukazuje.

J. Schwarz 10.1.2018 13:28

Re: Libertariánství a socialismus. Dvě strany téhož průseru.

Minimálně by snad ale šlo zařídit, aby část "veřejných služeb" prezentovaných jako plnění z pojištění byla dobrovolná. A o charitu by se staraly příslušné charitativní spolky, nikoli stát. Povinná "solidarita" prospívá jen naprosto nezodpovědným blbcům a pak profesionálním dobrodějům, kteří ze zákona získávají peníze na svou činnost.

I. Schlägel 10.1.2018 13:57

Re: Libertariánství a socialismus. Dvě strany téhož průseru.

Problém je v tom, že toto může zařídit jen a pouze ten zparchantělý sociální stát, který na to má své nástroje v podobě ovcemi volených "osvícených a počestných" politiků a úředníků, jejichž primárním zájmem je udržet si svůj dobrý job, který si lze vcelku snadno posichrovat přerozdělováním stále rostoucí hromady CIZÍCH peněz ovcím, které chvilku před tím přerozdělovacím procesem ostříhali, aniž si toho většina blahem bečících ovcí vůbec všimla. Kvadratura kruhu.

J. Kanioková 10.1.2018 23:23

1*

J. Ticháček 10.1.2018 14:07

Re: Libertariánství a socialismus. Dvě strany téhož průseru.

To vaše přirovnání kulhá. S tím zedníkem je to v pořádku. Ovšem s těmi lidmi je to naopak. Vy byste je přisekával jako cihly, libertarianismus zastává přesně opačný názor. Můžete samozřejmě z pečlivě vybraných cihel postavit krásný barák, jenže vy nemáte k dispozici pečlivě vybrané občany. Můžete stejně hezký barák postavit z cihel posbíraných her kde ber, odřezaných a přisekaných tak, jak se vám to hodí, to jsou ti občané, které elity imrvére vychovávají, nebo prostě vezměte každý šutr kolem, a kupodivu, zejména v horských oblastech si můžete všimnout toho, že se tak dají postavit pevné i hezké domy. Aniž by ty občany někdo přizpůsoboval aktuálním trendům ve výstavbě předměstských vilek.

M. Drašner 10.1.2018 8:43

Jednou cestou by snad byla

postupná a pozvolná změna důchodového systému. Myslet si, že si člověk před r.1989 šetřil "bokem" na polepšení důchodu, je zcestná. Snad to někdo začal dělat později, ale osobně se domnívám, že jich zase až tolik nebude. Takže by s tím musel začít stát podle ročníků a postupně - a jasně deklarovaně přenášet tuhle sebezáchovnou povinnost na občany (třeba odečítání z daní?), až by se v horizontu třeba 30 let starali lidé sami o sobě, třeba i prostřednictvím vydělávajících dětí. Jenže dokud politici myslí v horizontu volebního období, moc tomu nevěřím. A po doživotních vůdcích také netoužím.

J. Schwarz 10.1.2018 9:34

Re: Jednou cestou by snad byla

Ono s tím asi nic dělat nepůjde - alespoň pokojným způsobem. Spíš se celý systém rozpadne v nějaké krizi, válce a pak bude možné začít jinak. Ono i v přírodě existuje nemálo příkladů, kdy se vývoj nějakého druhu vydal špatným směrem až na to /ten druh / doplatil. ostatně nejlíp se žilo v dobách, kdy bylo lidí málo a existovala rozsáhlá "pustá" území na která mohli nespokojenci odtáhnout a začít znova, po svém. To už dneska není možné. Konečně nebyli lidi nejbohatší před několika desítkami tisíc let? Vždyť na jednoho každého připadaly desetitisíce čtverečních kilometrů neporušené země, tisíce zvířat a miliony tun ryb...navíc žádné znečištění, žádné igelitové pytlíky...

P. Rudolf 10.1.2018 8:18

Pohádky z mechu a kapradí

"Lidi prostě musí chtít poslat stát zase do pozice poníženého, kontrolovaného sluhy. Musí si uvědomit, že ministr či poslanec je míň, než instalatér či prodavačka. Že jsou tu k tomu, aby jim sloužili, ne aby jezdili v limuzínách s modrým majáčkem, létali vládními speciály a spílali těm, co je živí, že platí málo na daních."

Takže libertariáni jsou vlastně marťané. Já to tušil!

R. Langer 10.1.2018 12:31

Re: Pohádky z mechu a kapradí

To těžko, to by s nima vládl Paroubek, soudruhu. :-D

P. Rudolf 10.1.2018 16:52

Re: Pohádky z mechu a kapradí

To by na tom i ten Paroubek musel být hodně špatně, aby s touto sortou mimozemšťanů spolupracoval.

R. Tichý 10.1.2018 17:11

Zato vsichni ostatni, kteri slibuji vsechno vsem, jsou naprosto pozemsti.