25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Chybí důvěra mezi exekutivou a tajnými službami

Zákon ukládá tajným službám psát výroční zprávy v režimu utajeném ve stupni tajné, které se předkládají vládě a prezidentu republiky. Tyto zprávy v režimu tajné jsou, předpokládám, natolik konkrétní a odůvodňující sdělované fakty tak, že nevyvolávají jakékoliv pochybnosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Haraším 4.12.2020 10:56

citace...

•V současnosti principiálně neexistuje zřejmě žádné „nevinné“ téma, kde by spolupráce s Ruskem nebyla propletena s imperiálními ambicemi této revizionistické mocnosti. Energetiku nevyjímaje.

•Tvrdý nátlak na prosazení ruské dostavby Dukovan a pokud možno i Temelína je třeba vnímat v kontextu snah znovu ovládnout prostor střední a východní Evropy.

P. Haraším 4.12.2020 10:56

asi je to tajemství, ale dle mne šándor ve straně byl...a né v ledajaké...

P. Haraším 4.12.2020 10:54

vlčku, vaše názory jsou velmi zaostalé...smích

M. Valenta 4.12.2020 10:49

Mýlíte se pane Vlčku neboť BIS si vymýšlí asi tak jako nás Rus v 68. osvobodil. A proč Šándor píše pro rusky, to fakt nevím. Tak starý není, ve straně asi nebyl, je to záhada.

J. Vlček 4.12.2020 10:49

Vaše názory by mohly zajímat čtenáře u vás v Německu. Tady jsou dosti odtržené od reality a nezajímavé. Zkuste se ve větší míře soustředit na vaše souputníky ve vaší nové vlasti, pane Valento. :-)

P. Haraším 4.12.2020 10:34

citace...

V tomto smyslu je pro Rusy geopolitika teorií ruské světovlády, v níž zásadní role připadá ovládnutí Východní Evropy.

•Extrémní ruský zájem o geopolitiku, která po 2. světové válce dlouho stála spíše na okraji zájmu teoretiků mezinárodních vztahů, lze mj. vysvětlit jako prostředek, díky němuž lze i technologicky, ekonomicky a sociálně zaostávající, demograficky upadající impérium, ovšem disponující na bezkonkurenčně rozlehlém území ohromnými surovinovými zdroji, považovat za „faktický střed světa“. Z tohoto hlediska plní geopolitika podobnou roli pilíře ruských imperiálních ambicí, jako pravoslavná mytologie Třetího Říma.

M. Valenta 4.12.2020 10:20

Autorovy názory na ruskou obchodní politiku by byly relevantní, kdyby se jednalo o sardinky a to pouze v menším množství.

P. Haraším 4.12.2020 10:13

bolševikům pravda nikdy moc nevoněla, a pokud se ta pravda týkala jejich fašistického vedení, tak za ní rovnou stříleli či zavírali do gulagů, což vyšlo skoro nastejno...ale můžete oponovat, že rosatom není státní, že není pod vlivem masového vraha putina, že je placena státem a že tam nehledí až tak na zisk, ale na to, jak si dokáží podmanit stát, do kterého vnutí svou předraženou zastaralou technologii...prosím, nestyďte se a pište...děkuji.

J. Vlček 4.12.2020 10:02

Je vidět, že harašíte rád, hodně, a že vás harašení baví. To se pozná hned. ;-D

P. Haraším 4.12.2020 9:33

a třeba tady...

Ruská vláda používá obchod s energetickými surovinami a technologiemi jako integrální součást své geopolitické strategie. Jeho prostřednictvím posiluje svůj vliv v dotčených zemích, prohlubuje jejich závislost na Rusku, a v případě potřeby je dokáže změnou obchodních podmínek či krácením dodávek vydírat. V případě jaderné energetiky je tento aspekt přinejmenším stejně významný, jako v případě zemního plynu. Uzavřením smlouvy o stavbě nových ruských jaderných reaktorů v ČR by vláda umožnila výrazné posílení ruského vlivu v zemi. Podobný projekt je navíc spojen s rizikem nejen bezpečnostním, ale i ekonomickým.

P. Haraším 4.12.2020 9:31

citace...Myslím, že v téhle souvislosti je příhodné při každé příležitosti připomínat, že Rosatom nejen že je kompletně státním podnikem přímo kontrolovaným ruskou vládou, ale že je dokonce exkluzivním výrobcem jaderných zbraní pro ruskou armádu - jaderných zbraní, které v tuto chvíli míří na naše spojence a pravděpodobně i na nás. Nejde přitom a žádnou marginální přidruženou výrobu: z poslednívýroční zprávy Rosatomu vyplývá, že v jejich zbrojní divizi pracuje 91 tisíc lidí, více než třetina všech zaměstnanců celé firmy (viz zde https://rosatom.ru/upload/iblock/0c1/0c106b40899f365fd8c2a6be935b092b.pdf, str. 180 - 181).

P. Haraším 4.12.2020 9:25

andor šándor parlamentní blábol...tak doufám, že metro bude ok...rusko ani čína nesmí být účastny výběrového řízení. rusko rádo vydírá státy, které s ním uzavřely smlouvy...viz takové Maďarsko. a pokud si dobře vzpomínám, rusko neakceptuje žádné právní normy, krom těch, které jim vyhovují, takže mezinárodní právo je pro ně věc zcela neznámá.

J. Vlček 4.12.2020 9:10

Komentáře pana Šándora považuji dlouhodobě za velmi rozumné a důvěryhodné. Tímto mu za ně a za jeho názory děkuji. R^R^R^

P. Král 4.12.2020 9:09

Generálskou frčku Koudelka nepotřebuje, jak správně soudí Zeman. Rozhodující je pro něj hodnost, jakou mu udělí v Langley, u skutečného zaměstnavatele.

P. Král 4.12.2020 9:04

S BIS je problém ten, že je tak prolezlá aktivisty. Stejně jako zpravodajské agentury, ČTK, ČT atd. Nikdo z nich už nedělá svou práci, ale snaží se dělat politiku.

P. Götze 4.12.2020 8:43

BIS je tak zdiskreditovana, ze Koudelka uz tam davno nema co delat. Absurdni, ze tajna sluzba takto verejne pousti a komentuje informace. A tohle neni prvni pripad.

J. Nevrkla 4.12.2020 8:32

Prezident má evidentně oprávněný pocit, že si BIS vymýšlí, proto chtěl konkrétní jména. Myslím, že mu je neposkytnou, protože je nemají. Proto to protizakonne zveřejnili, chtějí se z toho vykroutit. To bych čekal.

S. Sedlák 4.12.2020 6:38

Hodnocení lidí Zemanovi nikdy moc nešlo. Teď už je to tragedie. Pokud si ve svém okolí drží Mynáře, Nejedlého a Ovčáčka, lze stěží jeho hodnocení kohokoliv brát vážně.

S. Sedlák 4.12.2020 6:34

Zeman je typický geront. Je už dost mimo a pravdu má zřídkakdy. I slepé kuře občas najde zrno.

P. Burda 4.12.2020 6:26

Bývalé státy SSSR obvykle ruské diplomaty nemohou ani cítit, tak jich mají minimum. U nás mají velký barák z doby, kdy jsme "chtěli" být součástí SSSR, jsme příhodné vystrčení do Německa, blízko Francie...

Na té ambasádě bude i uklízečka mít vojenskou hodnost GRU, nebo alespoň KGB.

P. Burda 4.12.2020 6:22

Zprávu tajné služby několikrát "vyslepičil" Zeman. Teď Zeman chce jména agentů v Rusku a rozpracované "živé" kauzy. Proč? Aby je mohl ZEMAN vyslepičit hezky "za tepla" ruské straně.

P. Burda 4.12.2020 6:17

Koudelka je hlavoun z BIS. Čučkaří se na Hradě.

P. Burda 4.12.2020 6:14

"Rozhovoru" jsem přečetl titulek, potom jména zúčastněných a pod nimi je diskuse. Čtu tedy diskusi.

Je ta diskuse rozhovor PL s Andorem Šándorem, a nebo Andor Šándor zpovidal PL? Podepsání jsou společně, tam kde má být psáno s kým se hovoří nic není.

Ale představa, že by v televizních zprávách mluvili nějací lidé, a na konci v titulcích byla jména v abecedním pořadí je zábavná, nebo ne, autore?

J. Pankovic 4.12.2020 5:24

Koudelka není čučkař proto, že to o něm řekl Zeman, Koudelka je čučkař proto, že je čučkař :-)

...a měl skončit po té ostudê s ricinem, ale neberte to za ty prachy ;-)

J. Urban 4.12.2020 4:27

ale h0 vn0. To by ji Milos nepotreboval "ukolovat". Milose prave § ere, ze BIS maka a on to nema pod kontrolou - nastesti, bo maka proti zajmum jeho rusofilni agenturni site. A rusactvo je tu nehorazne rozlezle, jejich nejvetsi ambasada z evropskych zemi je v Korunovacni;-€

M. Krátký 4.12.2020 3:42

proč se ta "tajná služba" jmenuje tajná, když všechno vyslepičí. Miloš má zase pravdu !!!!!!

P. Hatina 4.12.2020 2:56

Pan Šandór má v tomto naprostou pravdu, tyhle informace totiž náčalník tajné služby obvykle civilům nesděluje. Jsou tu jistě vyjímky - co kdyby tím špionem byl nějaký vysoký politik nebo vysoký státní úředník, náš diplomat kterého by bylo potřeba co nejdříve odvolat, zbavit jeho pravomocí? To by přece těm politikům ve vládě říct musel, od toho tady ta tajná služba je..Nikoliv aby "jenom" sledovala špiony a nic víc.

Ovšem, jestli potom píše o důvěře, tak konečně pochopíme o co go, a co naši politici, ani novináři (dost nepochopitelné) najednou úplně zapomněli. Totiž že ta Zemanova žádost je z doby po z medializovaném průšvihu BIS s "agentem s ricinem". Že potom je ta důvěra politiků na nule a chtěli by vědět , koho to ta tajná služba vlastně sleduje, že se dá takto napálit, je poměrně logické...