28.3.2024 | Svátek má Soňa


RADAR: Základna? Ne, stanice!

12.3.2007

V posledních několika měsících se nejfrekventovanějšími slovy v našich sdělovacích prostředcích staly výrazy radar, rakety a základna. Protože ale lidé jsou tvorové omylní a někteří novináři méně pečliví, nejčastěji se dnes skloňuje pojem radarová základna. Jen od začátku roku se toto sousloví objevilo v Hospodářských novinách šestkrát, v Právu sedmnáctkrát, v Lidovkách dvacetkrát a v Mladé frontě Dnes dokonce třiatřicetkrát! Kolikrát zaznělo v televizním a rozhlasovém vysílání, se dá těžko spočítat, a přestože jde o pojem zcela nesprávný, používá jej dokonce i náčelník generálního štábu Štefka a v jednom rozhovoru si jej novinářem nechal vsugerovat i prezident Klaus.

Běžnému člověku se při pomyšlení na jakousi vojenskou základnu vybaví malé město s letištěm, učebnami a výcvikovými centry, ubytovnami pro vojáky, domky pro důstojníky a jejich rodiny, nákupním střediskem a kostelem. Ve vzduchu bez ustání přelétávají stíhačky nebo těžké transportní letouny a po komunikacích se prohánějí džípy, opancéřované hummery i těžká technika. Ano, tak vypadají vojenské základny ve Spojených státech.

Protože asi většina lidí viděla nějaký americký film s vojenskou tematikou, jistě se jim při vyslovení slov "radarová základna" vybaví podobná vzpomínka a při pomyšlení, že něco takového by mělo stát ve Vojenském újezdu Brdy (nikoliv Jince, jak je často mylně označován celý prostor o rozloze 26 tisíc hektarů), určitě se dostaví negativní asociace.

"Tohle, že bychom měli mít kousek od Prahy? A ještě ke všemu s cizími vojáky? Nikdy!" Jestliže starosty okolních obcí jsou vesměs komunisté, velkou část jejich obyvatel tvoří bývalí důstojníci komunistické armády a když se do "protiimperialistické" agitace zapojí i nejrůznější levičácké a bolševické spolky, je nedorozumění hotovo. Když potom komunisté (zrovna ti praví!) začnou hlasitě lidem připomínat "dočasný" pobyt sovětských vojsk na našem území, zvedne se dozajista vlna odporu i mezi jinak inteligentními, střízlivě uvažujícícmi lidmi.

Přitom ale pro uvedení věcí na správnou míru a odstranění všech negativních konotací stačí málo, jen důsledné dodržování správných pojmů.

radarová staniceNa základně se sdružují prostředky stejného nebo podobného určení, sdružovat protiraketové radary je nesmysl, protože jediný radiolokátor stačí na všechny úlohy. A jsme u příčiny zmatení naší společnosti: na území Vojenského újezdu Brdy má totiž stát  radarová stanice! Tedy nic obrovitého, žádná rozsáhlá plocha pokrytá těžkou technikou se stovkami ozbrojenců, jenom malý baráček s bílou koulí, pod níž se skrývá anténa. K tomu několik přízemních ubikací a radarová stanice je tu.

Proto je na pováženou, že se naše sdělovací prostředky i neinformovaní politici nechali zmást levicovou propagandou, která záměnou jediného slova dokázala bezpracně vštípit takřka všem lidem podvědomý odpor k zařízení, jež bude sice umístěno kdesi v hloubi brdských lesů, ale jehož obdobu mohou bez obav sledovat na jakémkoli letišti za městem.


Autor by chtěl poděkovat za upozornění a pomoc inženýru elektrotechniky Janu Hamerníkovi, moderátorovi Radia Beat a pilotovi malých letadel v jedné osobě.