24.4.2024 | Svátek má Jiří


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
PETR 2.10.2007 9:29

Ten článek

postrádá smysl, protože je jednalo o úplně jinou politickou a vojenskou situaci. Dávat za příklad Kohla skoro 20 let po ukončení studené války je silně politicky nekorektní, řekl bych neumětelské.

Jakub Vosáhlo 2.10.2007 13:47

Re: Ten článek

Situace je sice jiná, ale faktem je, že pár osobností formátu Kohla, Reagana nebo Thatcherové by se nám dneska hodilo.

www racek 2.10.2007 9:10

no, já nevím, ale v době

instalace pershingů u nás žádné ss 20 nebyly. a i když se později instalovaly, nebylo jich víc jak 10.

no a kancléř kohl byl první, který prohlásil " dle mého soukromého názoru bych byl pro stažení pershingů ..." ...

asi jsem blbej. docela nedávno jsem četl od jednoho renomovaného komentátora, že vznik NATO bylo reakcí na agresivní cíle varšavské smlouvy.

ono bych nepochyboval, že kolem pershingů a ss 20  neproběhla složitá hra velmocí, které bychom asi dodnes nemohli rozumět. a o strachu západu ze stalina (a naopak) snad nepochybujeme nikdo, a konečně, ustanovení paktů asi přispělo k rovnováze strachu . a taky o tom, že i před varšavskou smlouvou, ustanovené asi 6 let po nato, existovaly přímá vojenská podřízenost rusku minimálně stejné úrovně než formální pakt ... ale přesnost je přesnost.

jirka.s. 2.10.2007 9:18

Re: "asi jsem blbej"....

....ale hlavně taky prolhanej!!! Když přesnost, tak přesnost, zwratku demagogickej!

http://209.85.135.104/search?q=cache:QMzrfvz-mMUJ:www.ct24.cz/vysilani/index_view.php%3Fid%3D212670+rozm%C3%ADst%C4%9Bn%C3%AD+ss+20&hl=cs&ct=clnk&cd=1&gl=cz

www racek 2.10.2007 9:42

Re: Re: Re: "asi jsem blbej"....

ss 20, miláčku, byly tehdy na ukrajině. na ruském území. rozhodně ne u nás. když tedy tu přesnost. a co se týče raket krátkého doletu, ty vlastně od padesátých let byly v evropě stále. nic divného. jen do roku 80 u nás žádné jaderné zbraně nebyly, od cca roku 65. mezi lety 60 a 65 byl český režim považován za tak spolehlivý, že jsme měli ve správě i jaderné hlavice. pak nám už nevěřili ...

Hanyz01 2.10.2007 11:06

Re: Re: Re: Re: "asi jsem blbej"....

Tak takovouhle snůšku lží jsem dlouho nečetl

Jaderné zbraně neměla ČSLA ve správě NIKDY!!! Vše bylo pod přímou kontrolou Sovětů v jimi obývaných prostorech a ani nejvyšší velení ČSLA nevědělo, co přesně tam mají. Kromě jaderných hlavic tam podle nepřímých důkazů byly i chemické a snad i biologické zbraně - viz kniha Československá lidová armáda na Rýnu.

Takže přestaňte konečně lhát vy ubožáku.

www racek 2.10.2007 11:16

Re: Re: Re: Re: Re: "asi jsem blbej"....

já nelžu, bratře. tohle je totiž docela dost známá věc.

čtenář 2.10.2007 11:25

Re: Re: Re: Re: Re: Re: "asi jsem blbej"....

Ale, no táááák..............

Pamětník I. 2.10.2007 11:35

Re: Re: Re: Re: Re: Re: "asi jsem blbej"....

Racku, neříkal vám to už před válkou váš informační guru Oskar Krejčí?

Jura 2.10.2007 8:39

Pár detailů díky kterým to srovnání nesedí

1) Topolánek v předvolební kampani o radaru mlčel, mnozí voliči ODS to berou jako zradu demokratických ideálů.

2) Za posledních 10-15 let Rusko jako právní nástupce SSSR opustilo základny na Kubě, NDR, Československu, Polsku, Bulharsku, Maďarsku, Rumunsku, Litvě, Estonsku, Lotyšsku, Bělorusku, Ukrajině, Gruzii, Afganistanu, ...  Naopak USA jen okolo Ruska se nově usadily v Bulharsku, Rumunsku, Jugoslávii, Afganistanu, Iráku + v pár dalších bývalých republikách SSSR. .  ..... nějak mi to jako ohrožení Evropy od Ruska nevychází .... (jedině pokud za "ohrožení" budeme považovat to, že nám dobrovolně nechtějí odevzdat svou ropu)

3) Režim, který dnes mučí své oponenty, špízuje své občany, jeho vojáci vraždí civilisty za  "zločin" zvednutí atrap zbraní se země, bombarduje cizí země radioaktivním materiálem (bomby z ochuzeného uranu), je ve v několika válkách na základě prokazatelně lživých údajů, na základě "spravedlivého" hněvu studentů propouští z práce profesory, ..... tak ten vládne na rozdíl od situace před 25 lety v USA.

ps 2.10.2007 9:21

Re: Pár detailů díky kterým to srovnání nesedí

Stejně jako mlčela ČSSD, tehdy vládní strana, která o probíhajících jednáních měla určitě víc informací než ODS.

Rusko opustilo základny v zemích, které dlouhé roky okupovalo, násilně tam vtrhlo a v mnoha případech způsobilo dokonce genocidu (viz Pobaltské země). USA své základny zřizuje na základě vyjednaných dohod s dotčenými zeměmi, které se jim navíc vyplatí. A dobrovolně svou ropu odevzdávají všechny ropné země, a to za pěknou kupu dolárků. Když nechtějí prodat nemusí.

S vražděním civilistů mají v současnosti největší zkušenosti rusáci a to v čečensu, případně i u sebe doma (viz Beslan). A jestli zbraně mají či ne je vůbec nezajímá, prostě srovnají obytnou čtvrť se zemí. 

Komentova komunistickou lež o tom, že ochuzený uran je radioaktivní raději vůbec nebudu.  

Václav 2.10.2007 9:59

Re: Pár detailů díky kterým to srovnání nesedí

Proboha Juro, když už chcete plácat pitomosti, tak alespoň trochu realné. Bomby z ochuzeného uranu?? K čemu by asi byly? Ochuzený uran se používá do střel, aby se díky jeho vysoké hustotě zvětšila jejich hmotnost a tím i průraznost. K podobnému účelu je teoreticky možné jej využít i v případě pumy se zvýšenou průrazností. To ano. Ale ten uran má v takovýchto případech pouze funkci zátěže. Rozhodně tam není kvůli své radioaktivitě, protože ta je velice nízká, a nebo jako výbušnina, protože v ochuzeném uranu nevyvoláte řetězovou reakci.

Dr. Ban 2.10.2007 10:55

Re: Re: Pár detailů díky kterým to srovnání nesedí

radioktivita je pochopitelne v tomto pripade vedlejsim a nezadoucim jevem, to ovsem neznamena ze na nasledky tohoto zareni neumiraji tisice civilistu. myslim ze byste na uzemi plnem techto vybuchlych mirovych strel asi zit nechtel. i kdyz jisty si tim byt nemohu, neb uz se prihlasilo hodne pitomcu, kteri tvrdi ze jim radar na zahumenku nijak uskodit nemuze ;-D

Machi 2.10.2007 13:07

Re: Re: Pár detailů díky kterým to srovnání nesedí

Co vím tak do bomb se DU nedává vůbec.

Používá se jen v průbojných střelách pro tanky (Abrams), BVP (Bradley), letadla (A10) a v protiraketových systémech Phalanx.

Protože povstalci nemají obrněné prostředky, předpokládám, že se už dnes

tyto střely běžně nepoužívají (pro jiné účely jsou drahé a neefektivní).

Machi 2.10.2007 13:09

Re: Re: Re: Pár detailů díky kterým to srovnání nesedí

Doplnění: povstalci v Iráku, v Afghánistánu se snad ještě nějaká T-55 v rukou Talibanu najde.

alamo 2.10.2007 8:03

pozívací list

keď v 68. rusi nadupali do československa nechali si napísať "pozývací list", aby mali aspoň zdanie legitimity.

američania tiež nie sú sprostý, ak už u vás majú vybudovať základňu, budú ju chcieť dlhšie ako na štyri roky. budú požadovať, konkrétnu výzvu od niekoho  kompetentného.

veď  ako sa veci stanú, tak sa zase môžu zase "odostať". dobre povedali ste že žiadne referendum nebude, tak ako teda? ak o výstavbe radaru rozhodne vláda "uznesením"- potom bude na zrušenie základne znovu stačiť - uznesenie novej vlády. pamätajte že ste v čechách a nie v nemecku.

keď sa pána ráta alebo paroubka spýtate na reformy, tý páni sa len veselo uškrnú a povedia "to je len vec matematiky, keď budeme mať väčšinu, jednoducho tie nezmysli zrušíme". povedať američanom "yanke go home" bude veľmi jednoduché

Öman 2.10.2007 9:14

Re: pozívací list

Vidíte to příliš jednoduše. Američanům netřeba psát zvací dopis. Z jejich strany přišla žádost. Žádnou analogii s rokem 1968 tady nevidím.

A to, že by došlo případnou příští kryptokomunistickou vládou ke zrušení všeho, co se udělalo za současné vlády? O tom pochybuju. Jsou to jen takové tanečky pro voliče. Koneckonců na Slovensku se s příchodem nové, levicové vlády taky žádný dramatický obrat neudál, ačkoliv to, jestli se nepletu, pan Fico sliboval.

alamo 2.10.2007 9:36

ale na žiadosť musí niekto odpovedať

kto? vláda? prezident? parlament? niekto musí povedať "súhlasíme"

ak to ide aj bez toho, čo potom bráni rusom, vrátiť sa a postaviť základňu, hneď vedľa radaru?

alamo 2.10.2007 9:43

ozaj pán Fico, dostal ponuku "bomba kšeft"

od pána Putina: "slováci dovalia rusku zriadiť na slovensku základňu a za to dostanú ropu zdarma!"

rusácka základňa pár kilometov od vašich hraníc!

ropa zdarma! "NO NEKUP TO!"

Historik 2.10.2007 10:43

Re: pozívací list

Vy jste ten zvací list viděl??? S konkrétními jmény se až do konce roku 1989 NIKDE oficiálně neobjevil, pak se jaksi začalo mluvit že to podepsal ten či onen kolaborant.

Právní hodnota takovéhoto dokumentu byla nicméně nulová. Právní hodnota rozhodnutí parlamentu je něco jiného. Tuším však, že NEEXISTOVALO žádné rozhodnutí parlamentu, které by posvětilo srpnovou okupaci, Národní shromáždění pouze upravilo podmínky přítomnosti armády, která sem vpadla nelegálně.

čtenář 2.10.2007 7:55

V prostoru zvaném česká kotlina bude vždy některá velmoc vojensky přítomna.

Tečka.

:-)

Werner Weiss 2.10.2007 6:15

Máte smůlu

Češi zbabělci, který nevědět kam přiklonit. Das ist arshloch!

68 2.10.2007 6:43

Re: Máte smůlu

 Himlhergot,  já nebýt zbabělka, Wernere, já rád narukovat s ostatníma Wernerama a pod vedením kancléřové Merkelové pomáhat zbavit se u vás v Říši toho nadbytečného šuntu, poniváč jinak už ani žádné Peršingy nehelpnou.

68 2.10.2007 4:46

Všechno dobré – a konečně i takováhle věta:

…“Pershingy urychlily rozklad Sovětského svazu; už tehdy - a ne až v roce 1989, jak praví legenda - si Kohl odpracoval svůj podíl na bourání berlínské zdi.”… se dá pochopit.  USA jsou totiž přivyklé připouštět zásluhy jiných a dělit se o ně. Takže i v  tomto případě, jen tohle pouhé povolení samotné, nebo spíš jisté umění v prosazení toho povolení umístit tenkrát ty zatrolené Pershingy na německém území, byla vlastně pomalu větší  “rána pro SSSR”, než ony  rakety samotné, jejich obsluha a všechny náklady s tím spojené. Takže pozdější  “legendě”(?) o rozpadu  (porážce) SSSR vlastně dávno předcházely bojové úspěchy kancléře v získání povolení pro Amíky se tam vůbec nějak angažovat. Jistě to udělalo radost. Těch bouračů “Zdi” bylo vlastně nepočítaně. Doufám proto, že i my si vydobudem značné zásluhy na budoucích vítězstvích tím,  že ze sebe nějakým způsobem přece jen nakonec vytřískáme to povolení pro USA, aby si směli v Brdech ohradit kus lesa a udržovat to tam v provozu. Jistě nám tu dřinu s tím vším spojenou nikdo v budoucnu nezapomene.

jožin 2.10.2007 2:02

:-)

nojo, porát ten radar. ale hele, jak může mirek něco protlačit, získat lidi pro to, co mu leží na sérci, pokud mu to tam leží, když nejni schopnej vyjednávat s těma voličema. to je takovej frajer, že si musí najmout agentúru a ředitele klvanu, aby jako něco protlačili? to už tam ta vláda ani bejt nemusí, když nejni schopná prostě promluvit třeba v tv. naco politik, co za sebe nechá vyjednávat firmu? huhu, neumí mluvit? :-P

Nika 2.10.2007 1:43

No, Kohla tu asi opravdu nemáme

Ale taky možná o něm tenkrát němečtí novináři pořád nepsali, že je neschopný....

kapitan m/rdalek 2.10.2007 0:37

PROZENTE TO HLASOVANIM

ano prozente to lidovym hlasovanim - k tomu netreba nic dodavat - pan kohl by asi pershingy nenechal na vuli dvou prebehliku

šakal 2.10.2007 0:56

...Ano...prožeňte!...

...Rozhodně to prožeňte! Každého pořádně prožeňte - a to by bylo, kua, souzi, aby nám ten lid nevodhlasoval přimknutí k dubisku ;-P ;-D

kapitan m/rdalek 2.10.2007 1:14

MATE OBAVY?

pokud povazujete problem radaru za natolik podstatny tak preci vzdy budete moci odejit do spojenych statu kde muzete pozivat ochrany celeho nejvetsiho vojenskeho kolosu soucasneho sveta (tedy pokud tam uz nejste)