Neviditelný pes

RADAR: Nic nám nehrozí ...

21.5.2009

Zrovna předevčírem (tj. 19.5.09) jsem četl velice podnětný článek nejmenované skupiny vědců o tom, jak špatný je raketový štít. A také o tom, že Rusové jsou prostě v pytli, do osmi let bude Írán před nimi. To proto, že americký štít bude proti íránským zbraním neúčinný, poměrně primitivními a jednoduchými klamnými hlavicemi jej ti mazaní Íránci zmatou natolik, že jejich rakety projdou a zničí USA. Zato Rusové to mají nahnuté – jejich nejmodernější rakety Topol-M budou jenom bezmocnou hračkou beze zbytku sestřelovanou americkými interceptory a nic už potom Rusko nezachrání od odvetného úderu. Nezbývá než Rusům doporučit, aby místo závratných investicí do nové raketové techniky oprášili staré SS-13 až SS-16 – proti nim je štít stoprocentně bezbranný.

Přesně takový závěr podle iDnes.cz učinila šestice technických expertů ze Spojených států a šestice z Ruska. Její výsledky posuzoval bývalý americký ministr obrany William Perry. Dokud jsem si to nedočetl až sem, pořád sem měl dojem, že je to nějaký žvást z NeZákladnám, ale asi je to nakažlivé. Nebudu podezřívat autora článku, že by byl členem protiradarové lobby, podle mne je jenom ...., no, „jím odvedená práce odpovídá výši jeho platu“ je asi politicky korektní vyjádření.

Však porovnejte sami:

Článek na iDnes: Protiraketový štít bude neúčinný, tvrdí vědci z USA a Ruska  

Článek na iHned: Radar v Brdech na íránské rakety nestačí, říká nová analýza

A nakonec originál: Groundbreaking U.S.-Russia joint threat assessment on Iran  

Si vis pacem para bellum, jak tvrdí latiník, nebo že by platilo napoleonovské Si vis bellum para pacem? Ať tak nebo tak – Írán podle neověřených zpráv právě vyzkoušel (prý úspěšně) raketu s doletem 2000km, před nedávnem vypustil svoji vlastní mikrodružici a nadále investuje obrovské množství prostředků do raketového vývoje. Kromě toho má na svém území celou řadu známých a zřejmě i neznámých zařízení pro atomový výzkum. I když jeho jediný reaktor v Búšheru, který je alespoň trochu pod dohledem Komise pro atomovou energii, není pro výrobu zbraňového plutonia nejvhodnější – i skeptici se shodují, že do 8 let má bombu na špičce rakety dlouhého doletu.

Lze polemizovat o tom, jak moc bude druhý stupeň protiraketové obrany, který má vytvořit radar u nás a interceptory v Polsku, účinný – nicméně jeho poslední ostrý test byl úspěšný, i když na cvičné střele selhalo vypuštění klamných cílů. Je tedy čas s tím něco dělat, za pár let už bude pozdě. Radar u nás bude kromě USA chránit především celou Evropu, a to díky jeho spojení s THAAD prostředky na lodích systému Aegis v evropských přístavech. Řekněme si to upřímně, pokud si zkusí někdo útok na USA nebo Rusko, oba státy jej zřejmě vybombardují na úroveň prekambria (primitivní život na úrovni bakterií). Zato Evropa – to bude jako když hodíte kámen do hejna slepic – trefená zůstane ležet a zbytek se s vyděšeným kdákáním rozletí na všechny strany.

Naštěstí je deštník úplně zbytečný, protože nám stejně nic nehrozí. To tvrdí kde kdo, kromě ajatolláhů i celá řada našich politických elit. Včetně Jyrky – ale toho už mlýny semlely. Takže i když Jyrka jako jediný spí s polštářem pod pistolí, přece jenom by měl zvážit investici do deštníku. Nemusí být rovnou protiraketový, stačí protivajíčkový.

eMag.cz



zpět na článek