25.4.2024 | Svátek má Marek


RADAR: Demagog starostou

2.4.2007

Jan Neoral, starosta vísky o 101 obyvatelích známé pod jménem Trokavec, se v sobotních Lidovkách široce rozhovořil o svých názorech na radarovou stanici, která je plánována v blízkém vojenském újezdu a která pro něj a další jeho spoluobčany údajně představuje smrtelné nebezpečí. A jelikož radar všechny ohrožuje, je prý odhodlán proti němu bojovat "do posledního dechu". Pokud se ale jeho úsilí setká s nezdarem, je pan Neoral rozhodnut hned první den po uvedení radaru do provozu svou ves opustit a víc se nevrátit.

Pan starosta se v rozhovoru ohání odbornými výrazy, šermuje gigahertzy a megawatty, používá termíny jako parazitní záření, zadní vyzařování či vyzařovací diagram antén a tvrdí, že zařízení pracuje na principu mikrovlnné trouby. Říkali to prý Američané. Kteří, to už neuvádí.

Nyní pětašedesátiletý Neoral se chlubí svým vzděláním - v roce 1970 vystudoval večerně elektrotechnickou průmyslovku a své tehdejší znalosti prý prohloubil studiem pramenů z internetu. Nikdo mu samozřejmě neupírá touhu po vzdělání, ale o tom, že by někdo během pár týdnů dokázal nastudovat látku obsáhlou nejméně jako čtyři ročníky technické vysoké školy, lze s úspěchem pochybovat. Už vůbec pak není možno brát vážně, že by za tak krátkou dobu dokázal někdo absorbovat a pochopit pokrok, který za téměř čtyřicet let urazily Spojené státy ve vojenské technice a technologii - zejména když ani neví, na jakém stupni poznání se tehdy Američané vlastně nacházeli, byv vyškolen na technice Sovětského svazu a Československé lidové armády. Navíc, jak sám říká, nikdy s radarem nepracoval, pouze jej opravoval. Takže tehdy věděl, jaký kabel patří do jaké zdířky a kam se má který drátek přiletovat, což u člověka, který se o čtyřicet let později prohlašuje za specialistu na nejmodernější (tajnou!) americkou vojenskou radiolokační techniku, určitě není známkou důvěryhodnosti, natož odbornosti.

Snad proto v jeho myšlenkách žádné matematické či fyzikální důkazy o škodlivosti zařízení nenajdeme - pomineme-li výše uvedené termíny, které se ovšem objevují v - rovněž "přesvědčivých a navýsost odborných" - e-mailech, se kterými se na českém internetu v poslední době roztrhl pytel.

O své znalosti cizích jazyků, tolik nezbytné pro studium odborných pramenů v dané problematice, se pan starosta nezmiňuje a možná právě i díky tomu nám dnes říká, že vše živé v okruhu čtyř kilometrů okolo radarové stanice bude smrtelně ohroženo. Už se ale nezabývá jednou podivnou skutečností, a to že Američané chtějí poslat do ještě větší blízkosti onoho "smrtícího" radaru dvě stovky vlastních vojáků. Jsou to snad převlečení odsouzenci na smrt, že je vláda USA chce vystavit takovému nebezpečí? Nebo jsou armádní velitelé sadističtí šílenci, kteří se budou z dálky kochat utrpením svých vojáků? Jak je vidět, tvrzení trokaveckého radarobijce dostává vážnou trhlinu. Ostatně třeba i jeho myšlenka o zákazu přeletů letadel v okruhu padesáti kilometrů je naprostým nesmyslem, nad Brdy se létá zcela běžně, byť až po povolení letového operátora.

Takových polopravd i vyslovených lží pronáší pan starosta během rozhovoru spoustu a předložením důkazů se neobtěžuje. Redaktorka Kalenská, která rozhovor vedla, po panu Neoralovi bohužel žádné zdůvodnění nevyžadovala, takže na důvěřivé a nepřemýšlející čtenáře mohl starosta Trokavce skutečně zapůsobit jako odborník na slovo vzatý a dál vesele žvatlat o tom, jakou lež kdo v jeho přítomnosti pronesl a jak pan starosta dotyčného hravě uzemnil svými "argumenty" a přemohl svou "erudicí".

Co jiného než lži a polopravdy bychom ale od bývalého komunisty mohli očekávat? Jestliže pan Neoral dnes sebevědomě říká, že v KSČ coby technik přes buničinu být musel, a dodává, že na tom není nic divného, protože ve straně bylo osmdesát procent národa, pak lže dvojnásob. Osmdesát procent národa v KSČ nebylo nikdy - a nikdo do komunistické strany vstupovat povinně nemusel. To může spolu s autorem těchto řádek dosvědčit dalších několik milionů obyvatel České i Slovenské republiky, kteří v KSČ nikdy nebyli, ač je tam bolševici mnohdy lákali. Takže kdo lže v jedné věci, o tom se dá předpokládat, že bude lhát i ve věcech jiných, a tedy není radno takovému člověku věřit v čemkoli. A že mu důvěřuje většina obyvatel Trokavce? Není divu, vždyť jsou to z velké části voliči KSČM a ČSSD!

Trokavecký pan starosta si dnes hrdinně otvírá hubu na Američany, protože ví, že ho za to nikdo nezavře. Kupodivu mu ale nevadí nedaleký radar ve vojenském výcvikovém prostoru Jince a když měl takřka za humny ruskou raketovou základnu se třemi komplexy po šesti malých rampách a třemi velkými rampami, to byl zticha jako myška! Proč se tehdy neodvážil ani špitnout? Protože ruské rakety se smrtonosným nákladem znamenaly nebezpečí pro obyvatele "imperialistické ciziny", zatímco americký radar má chránit nás a naše spojence? Ono spíš tehdy bylo pohodlnější držet hubu a plnit socialistické závazky, než se vystavit nebezpečí trestního stíhání a dlouholetého pobytu ve vězení, že?

V demokracii může každý kázat pitomosti, povídat si o nich s ruskými a čínskými novináři a kamarádit s levičáky. Na tom není nic trestného, nicméně od člověka, který je ke všemu ještě lhář a demagog, se rozumní lidé přinejmenším znechuceně odvracejí.

(Rozhovor se starostou Trokavce zde)