25.4.2024 | Svátek má Marek


PRŮZKUM: Piráti a STAN – Bartoš premiérem?

16.3.2021

Podle průzkumu agentury KANTAR pro ČT by ve volbách zvítězili s velkou převahou piráti a v koalici se STAN by podle průzkumu mohly získat přes 30 % hlasů. Je to vážné.

Nový volební model od společnosti Kantar CZ pro Českou televizi ukazuje, že pokud by se volby konaly v těchto dnech, vyhrála by je koalice Pirátů a STAN. Získala by 34 procent. Za nimi na druhém místě by skončilo hnutí ANO s 22 procenty. Koalice Spolu, tvořená ODS, TOP 09 a KDU-ČSL by podle volebního modelu obsadila třetí místo a získala 17,5 procenta.

Podle KANTAR klesla podpora hnutí ANO o téměř 5 % a údajně většina „odpadlíků“ přechází k pirátům a STAN. Pokud by tak dopadly skutečné volby, v Česku by nastalo úplné politické zemětřesení. Česká levice reprezentovaná komunisty a sociálními demokraty by byla zcela mimo hru, buď mimo poslaneckou sněmovnu nebo s malým vlivem, a do popředí by nastoupila levice nová a „progresivní“ – tj. piráti se STAN.

Model KANTAR lze brát vážněji zejména proto, že se poprvé dotazoval přímo na volbu možných koalic separátně od možnosti volit strany. Výsledky stran pak navíc ukazují, že by piráti vyhráli i samostatně nad hnutím ANO.

Že se současná covidová pandemie výrazně zapíše i do výsledků našich voleb se tak zdá být téměř jisté. Shodou okolností se právě 14.3.2021 konaly zemské volby ve dvou spolkových zemích Spolkové republiky Německo. I v Německu je patrný odklon voličů od CDU. Ve volbách v Bádensku-Würtenbersku obhájili podle odhadů vítězství zelení a CDU oproti volbám 2016 ztratila asi 4 %, ztratila i AfD a naopak posílila FDP (svobodní). V Porýní-Pfalzi dokonce podle odhadů ztratily SPD (sociální demokracie) i CDU, ta dokonce téměř 7 %. I v Německu tak mohou v celoněmeckých volbách na podzim tohoto roku jak SPD, tak CDU ztratit důležité hlasy, které by umožnily další pokračování dosud vládnoucí koalice CDU a SPD.

Měli bychom proto změnu volebních preferencí posledního měsíce vzít velmi vážně. Obě nově utvořené koalice by totiž mohly získat přes 50 % hlasů a nejsilnější opoziční stranou by se stalo ANO.

S politickou situací je podle KANTAR navíc spokojeno jen 11 % dotázaných, zatímco ještě loni po první vlně covidu to bylo přes šedesát procent. Pro hnutí ANO a Andreje Babiše zvláště to tedy nevypadá vůbec dobře. Do voleb zbývá půlrok a jistě se toho ještě stane dost a dost. Zatím to ale spíš vypadá na to, že hnutí ANO svou pozici volebního vítěze neobhájí a skončí v opozici.

Pokud by se novým premiérem stal lídr pirátů Ivan Bartoš, můžeme očekávat zejména prosazování „progresivních“ idejí ve stylu amerických demokratů. Prohloubení legalizace konopí by přitom bylo tím, čeho bych se obával nejméně. Piráti se dnes sice dušují, že i oni jsou proti ilegální migraci. V progresivní politice však žádná ilegální migrace neexistuje. Je to dokonce, podle schváleného paktu OSN, základní lidské právo. Máme se proto na premiéra Bartoše těšit nebo se vlády pirátů obávat? „Progresivní“ politika je importem z USA, a dokonce už i současná francouzská vláda považuje tuto politiku za nebezpečnou pro stabilitu Francie jako sekulární republiky. Mně osobně program pirátů neoslovuje a jsem k většině nápadů pirátů velmi skeptický.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz