Neviditelný pes

PROTESTY: Budíček! Levice – vstávej!

14.3.2023

Ve sladké Francii o tomto víkendu proběhlo již sedmé (!) kolo stávek a demonstrací proti důchodové reformě. Po celé zemi proběhlo více než dvě stě protestních pochodů a demonstrací, kterých zúčastnilo okolo milionu nespokojených lidí!

Hrdým Francouzům a Francouzkám se zejména nelíbí nárůst věku odchodu do penze na 64 let. Ano český čtenáři, skutečně na 64 let, ne jako u nás na uvažovaných 68 let.

Střih. V tutéž dobu sobotu se sešly tisíce lidí na Václavském náměstí v Praze na demonstraci Česko proti bídě. Hlavním svolavatel této protestní akce byl právník Jindřich Rajchl, který je předsedou strany Právo Respekt Odbornost (PRO). Účast, dle odhadů, okolo dvaceti až třicet tisíc lidí, což je daleko za francouzskými protesty, avšak na okrajovou mimoparlamentní straničku, pěkná účast.

Nicméně asi nejen komentátora napadá, proč takové protivládní akce se sociálním nábojem v Česku nepořádá sociální demokracie nebo odbory? Vždyť, co jiného by měla být jejich agenda? Ptáme se - kde je ČSSD a kde zůstaly naše odbory?

Rozhodně netřeba vyčítat, že nepořádali protest dohromady s „Rajchlovci“, ale proč pro pět ran do Středuly, nepořádají vlastní protestní akce, nejlépe po celé republice.

Jak dobře vím (nejen) ze svého okolí, řada lidí je krajně nespokojena s asociálními kroky dnešní pravicové pěti-koaliční vlády. Avšak současně nechtějí být na akci s extremisty – řešící nejen sociální a penzijní otázky, ale i řadu agend mj. ohledně „banderovců“, iluminátů a Putina.

Snad se naše demokratická levice a odboráři konečně probudí a vyjdou po vzoru francouzských kolegů do ulic. Vždyť, kdy jindy než nyní? A kdo jiný než odboráři a sociální demokraté.

Proč vlastně přenechávají svoji agendu populistům anebo dokonce polo-extremistům?

Autor je právník

(publikováno, 13.3.2023 v deníku Právo)



zpět na článek