Neviditelný pes

PROJEV: Malé upřesnění

28.12.2022

Je to nejspíš tradice, která se chýlí ke svému konci, ale i ve svém posledním vánočním projevu se prezident Miloš Zeman dopustil nepřesnosti. To když hovořil o udělení nejvyššího izraelského vyznamenání.

Jde o Prezidentskou medaili cti, kterou Miloš Zeman obdržel letos v červenci. Ve vánoční promluvě k tomu řekl (zdroj: web Hrad.cz):

I když jsem dostal řadu zahraničních vyznamenání, s pokorou a úctou jsem z rukou izraelského prezidenta nedávno přijal nejvyšší izraelské vyznamenání Řád cti, které jsem údajně dostal jako první zahraniční politik.

Toto ocenění český prezident skutečně obdržel, ovšem nikoli jako první zahraniční politik. Izraelská Prezidentská medaile se uděluje od roku 2012 a mezi oceněnými je zahraničních politiků několik. Namátkou:

Henry Kissinger (2012)

Barack Obama a Bill Clinton (2013)

Angela Merkelová a Giorgio Napolitano (2014)

Ani v roce 2022 nebyl Miloš Zeman jediným politikem, který tuto medaili obdržel. Spolu s ním byli dekorování také Joe Biden a Nicos Anastasiades. Možná Miloš Zeman měl na mysli, že byl jediným politikem z bývalého komunistického bloku – ale zapomněl to dodat. Budiž mu odpuštěno. Během deseti let prezidentství se dopustil mnohem závažnějších „nepřesností“.



zpět na článek