25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

PROJEKT: Donašeči profesionálové

Legrace ale končí, když z dálného Bruselu přinesou poslové zprávu, že místopředsedkyně Komise a komisařka pro hodnoty a transparentnost připravila návrh Nařízení a Soubor opatření , jehož součástí bude dohled nad fungováním médií v jednotlivých zemích EU. A zprávy z Prahy sdělují, že na Úřadu vlády ČR vniká Akční plán pro boj s dezinformacemi a kde úmyslné šíření dezinformací je definováno jako trestný čin.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Sládeček 5.1.2023 21:09

Zlatý šedý mor, rybářská stráž a jiné tehdejší organizace oproti současnosti.

M. Pivoda 4.1.2023 19:45

"... dohled nad fungováním médií v jednotlivých zemích EU...."

Trvalý dohled, nebo dohled v současném válečném stavu?

V. Němec 4.1.2023 19:28

Za Mao Ce Tunga udělali kampaň otevřenosti a pak asi milion těch, co ventilovali nesprávný názor, pozavírali nebo přímo zlikvidovali.

U nás to byla akce "Strana hovoří s mládeží" (1965). Zažil jsem to jako středoškolák, málem jsem tehdy ze školy vyletěl za větu, že svoboda slova není. U nás má (naštěstí) vše malé české rozměry.

Ale naneštěstí se taky historie, v jakési obměně, opakuje.

[>-]

V. Pavelka 4.1.2023 19:13

Dobrá polovina je nevolila !A bez manipulací Rychetského by nevyhráli ? Jako proti Trampovi v USA ?Takoví jsou ti vaši demokrati ! A budoucnost ukáže i ten neuvěřitelný podraz západu na Rusko , který přiznala i Merkelová ? A nikdo ji k tomu nenutil !!

V. Pavelka 4.1.2023 18:54

Filmovým umělcům to nevadí ? Protože mají potřebu kvákat hlouposti na pražský Hrad !Proč nejdou pod vnitro ? Demokrati !!!

M. Smutný 4.1.2023 18:37

Všechno je to ještě horší: Ministerstvo vnitra už de facto buduje politickou policii, jejíž hlavním úkolem bude sledovat loajalitu zaměstnanců státní správy, aby třeba souhlasili bezvýhradně se zelenou ideologií apod. Tady jsou fakta: https://www.mvcr.cz/clanek/krizovy-informacni-tym-ministerstva-vnitra.aspx?q=Y2hudW09Mg%3d%3d

R. Polášek 4.1.2023 17:53

Nojo. V každém oboru se občas dostane k té moci dané úřadem nějaký blbec.

Ale zrovna u těch rybářů, kdyby nebylo porybných či dneska rybářské stráže, tak by nakonec každý druhý chytal u řeky nebo rybníka a neplatil nikomu za to . A kdoví kolik lidí by si někde v lomu našetřilo nějaký perunit nebo u vojáků semtex a lovili by potom ryby trhavinou. Nebo by ti s platnými rybářskými lístky aspoň lovili nepovolenými způsoby. Nebyly by problémy s kormorány a vydrami, protože ti by pochcípali hlady, protože lidi by všechny vody vylovili do mrtě.

A úplně stejné to je s mysliveckou stráží, akorát tam je k pytlačení třeba trochu silnější nátury, takže to lidi nedělají tak masově.

A to ani nemluvím o organizovaných skupinách, kteří to dělají na kšeft a jsou schopni v noci nalovit celé nákladní auto kaprů nebo střelit větší počet kusů srnčího a jeleního.

Z. Lapil 4.1.2023 17:48

Jste si tím jist? Hitler rozhodně přímo likvidoval Židy a pár dalších etnik a pár ještě dalších se chystal vystěhovat z Evropy. A Stalin lidmi definovanými dle národnosti šíboval ve velkém.

Z. Lapil 4.1.2023 17:36

Mně osobně byl několikrát zrušen diskusní příspěvek, přičemž zdůvodnění se odkazovalo na zcela obecný text.

A na centrum.cz mám dokonce natvrdo zakázáno diskutovat, a jediné co se dozvím, je - nekecám - Počet vymazaných příspěvků: nula; Počet příspěvků: nula.

To i ty zlé čarodějky v pohádkách musely zaklínat princezny v žáby tak, aby bylo odekletí možné.

Z. Lapil 4.1.2023 17:30

Tak tak, hygiena především. Je jistě dobré, že není zakázané, já nevím - hájit Putina, ale stejně jako nemusím jíst všechno, tak nemusím ani všechno číst. Jde-li o názor podstatnější než blábol štamgastů v jedné konkrétní hospodě, ono se to ke mně dostane.

Já vlastně ani nijak pečlivě nesleduju zpravodajství, protože si myslím, že co je podstatné, to v té například televizi vydrží den dva, než si to poslechnu.

L. Žaloudek 4.1.2023 17:26

Pane Anděli, máte správnou připomínku. Zákonem by muselo být určeno, za jak dlouho se může procesu referendování podrobit už jednou rozhodnutý názor.

L. Žaloudek 4.1.2023 17:23

Jestliže by bylo známo, které názory jsou zakázané, stačilo by to na začátku každého z nich napsat. Pak už by nemohlo jít o dezinformaci, protože by se vědělo, že je to dezinformace.

V. Petr 4.1.2023 17:22

No, říká se tomu groupthink. Zejména u politiků to může mít katstrofální následky.

K. Křivan 4.1.2023 17:21

Rybářská stráž, .... za mých mladých let se tomu říkalo porybnej, a oblíbení byli jako osina v (_!_). Já jednoho málem zlikvidoval. Bylo to na Sázavě, kde máme chatu. Na dálku bylo vidět jak buzeruje rybáře, tak jsem vzal prut, odepnul háček a navázal místo něj flašku piva. S tím se se posadil na náš břeh. Přišel a začal . "Rybářský lístek " Já, co ??? " rybářský lístek !!!! " Já, "Na co ? Nemám !, Nechal jsem ho řvát asi ještě čtvrt hodiny, rybáři postávali kolem a moc se bavili, .... viděli co jsem do řeky spustil, ... Nakonec jsem řekl, "mě to už nebaví jdu domů. A vytáhl jsem pivo. Chlapi kolem začli řvát smíchy a porybnej byl asi milimetr od infarktu.

Z. Lapil 4.1.2023 17:20

Podporovat svou vládu... Já vám nevím. Je jistě správné být loajální a tuplem je dobré uvědomovat si, že špinavé prádlo se pere doma, ale pokud se moje vláda chystá udělat nějaký nesmysl, tak se jako loajální občan cítím povinen jí to říct.

Vlastně je to variace na J. Londona: "Člověka, který ví, že dělám chybu, ale neřekne mi to, nemohu považovat za svého přítele".

J. Anděl 4.1.2023 17:17

No, ono kdyby se to měnilo každý týden, situace by byla podobná jako za Covidu, kdy po chvíli už taky nikdo nevěděl, co se zrovna smí a co se nesmí.

Vycházely by zase články s dodatkem PŘEHLEDNĚ v titulku. Ale po měsíci už by je stejně četli jen ti největší zoufalci, kteří to vědět potřebují třeba z profesních důvodů.

My ostatní bychom třeba zase míň kecali na webu a víc chodili do hospod, případně víc jezdili na chatu nebo na čundr.

Čistý svědomí je rozhodně dobrý proti strachu. Agresory, dravou zvěř a nebezpečný viry a bakterie však neodstraní. Takže je ještě dobrý mejt si ruce.

Z. Lapil 4.1.2023 17:13

Kdo nebo co je J.?

Z. Lapil 4.1.2023 17:10

Ne ne. Jen by mu tu diskusi vypli, a protože to není zákaz, natož trest, páč diskutovat se dá i jinde, nemusel by to řešit soud ani jiní právníci a na presumpci neviny by tak vůbec nepřišla řeč.

Slušný člověk se přece nemá čeho bát, nebo se pletu?

:-/:-/:-/

J. Anděl 4.1.2023 16:58

Taková představa v mém případě moc nefunguje, protože veřejnoprávní ani jinou televizi prakticky vůbec už celé roky nesleduji. Takže nevím, jak moc je věrohodná nebo absurdní.

Ale jestli máte pravdu a ta představa je nepravděpodobná, stejně bych to spíš přisuzoval vlastnosti lidského světa, která způsobuje, že se podobně jednající a podobně uvažující lidé potkávají a synchronizují, díky čemuž jsou pak v jakékoliv instituci či jiné skupině lidí jedinci, kteří jsou si něčím podobní. Spíš, než že by to byl důsledek zákazu.

Kostky v šuplíku, jestli víte, co tím myslím :-).

V. Petr 4.1.2023 16:51

Nebyl jsem si tím tak jist. Představte si, že by něco takového řekl třeba redaktor "veřejnoprávní" televize.

V. Petr 4.1.2023 16:47

Fašista byl Mussolini. A ten rozhodně nemršil italskou ekonomiku takovým způsobem, jako Brusel tu Evropskou. Mussolini navíc do velké míry potlačil zločinnost, kriminálníci za něj rozhodně nebyli chráněným druhem jako v dnešní Evropě a USA.

Co do svobody slova oba systémy vyšly možná nastejno, to máte pravdu.

J. Anděl 4.1.2023 16:42

Pane Langere, pojďme se vsadit. O málo, třeba o dvě stovky. Tvrdím, že tvrzení, že za vysokou cenu elektřiny může EU a její energetická politika, nebude zakázáno (a porušení zákazu represivně postihováno).

Že mě za to (tvrzení) nikdo nepochválí, to taky podle mě není pravda.

K. Křivan 4.1.2023 16:40

Jo, to by mohlo bejt.

J. Anděl 4.1.2023 16:35

Ale co pak s tím dál? Vystopovali by podle IP každého, kdo ten zakázaný názor otevřeně, nebo třeba jen v náznaku, napíše v diskuzi na NP, na Facebooku, na Twitteru, v soukromé konverzaci na WhatsAppu atp., došli by si pro něj a zavřeli by ho do kriminálu? Fakt každýho jednoho bez rozdílu a bez výjimky?

J. Anděl 4.1.2023 16:33

Jasně.

Ovšem "EU" nebo "Brusel" je široký pojem. To je i ta ČR, to je Maďarsko, to je Polsko (abych uvedl největší rebely) atd.

A vzhledem k soudobým událostem (resp. v reakci na ně) se právě i pozice těchto zemí a struktura a vztahy uvnitř EU docela proměňují.

L. Žaloudek 4.1.2023 16:31

Když nad tím tak dumám, tak nejlepší by bylo, kdyby vždycky v neděli po losování Sportky, ten notář, co je v televizi jako dozor, vyhlásil nejnovější zakázaný názor.

Celý týden by se o tom mohlo diskutovat a v sobotu by bylo referendum. No a buďto by se ten názor stal zakázaným nebo ne.

Jen si nejsem jistý, jestli by to těm, co "prohráli" připadalo dost demokratické. Ale liberální to určitě není...

K. Křivan 4.1.2023 16:25

EU-komise buduje socialismus. Státní, korporativní socialismus. Což je politologická definice fašismu. Je možné k EU cítit něco jiného než opovržení ?

R. Langer 4.1.2023 15:59

Ano, úplně jako každá jiná. A hlavně, o žádnou PANDEMII se NIKDY NEJEDNALO! ;-€

R. Langer 4.1.2023 15:58

... ale ne o moc... ;-D

R. Langer 4.1.2023 15:56

ANO! A myslím, že brzy začnou lidé utíkat "na západ" k nám, do ČR. Ba dokonce bych řekl, že už to začalo. ;-)