20.4.2024 | Svátek má Marcela


PREZIDENT: První urážka – a první omyl

1.2.2018

Z důvodu pracovního zaneprázdnění jsem nemohl sledovat závěr druhého kola volby prezidenta ČR v sobotu (27/1) odpoledne a večer živě, ale k něterým momentům jsem se musel vrátit a seznámit se s nimi „ze záznamu“.

Patří k nim i urážka novináře Vladimíra Keblúška z veřejnoprávní České televize. Miloš Zeman na prvním setkání se zástupci médií v Top Hotelu Praha po svém zvolení na otázku zmíněného redaktora odpověděl:

Pane Keblúšku, vy sice máte hlas, který trošku připomíná mutanta. Já bych poprosil, aby váš hlas byl poněkud hlubší. Zejména bych vás poprosil, aby byl hlasitější. A vás ostatní bych naopak poprosil, abyste byli zticha, protože jinak panu Keblúškovi není rozumět.

Minimálně od tohoto okamžiku bylo jasné, jak rozumět následující větě z téže TK:

Slibuji jim i vám, že budu pracovat tak, jako jsem pracoval dosud.

Tedy i chovat se tak, troufnu si tvrdit. Že jsem zaujatý? Nikoli, pracuji pouze s fakty.

Nedovedu si představit, že by například nově zvolený spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier řekl po svém prvním kontaktu s novináři podobná slova reportérovi televize ARD. Ale to jenom na okraj.

Všechna slova, která Miloš Zeman pronesl v jeho spřátelené televizi Barrandov, obrácena jsou v prach. Slova o tom, že jak stárne, bude poněkud mírnější, poněkud méně sebevědomý a poněkud vstřícnější vůči názorům lidí, kteří mají jiné názory než on. A také méně arogantní.

Tady máme výsledek.

Pokud by si většina voličů zvolila o víkendu prezidenta kultivovaného, musela by jeho poznámka na adresu Keblúška vypadat poněkud jinak. Jistěže byla na místě prosba, aby mluvil hlasitěji – kvůli hluku v sále. Jistěže byl na místě požadavek, aby se přítomní utišili a on mohl lépe slyšet kladené otázky.

Ovšem urážet někoho způsobem, jakým to udělala hlava státu, je za autovou čárou toho, čemu se říká obyčejná lidská slušnost. Prezidentovi se může tisíckrát zdát, že hlas onoho novináře „trošku připomíná mutanta“, ovšem je to pouze jeho subjektivní pohled, který by, byl-li by kultivovaným jedincem, nikdy neměl veřejně použít. Nehledě k tomu, že slovo mutant může mít hodně pejorativní význam – např. v angličtině mu také odpovídá český termín „zrůda“.

Připomíná mu snad Keblúšek zrůdu – jenom proto, že pracuje ve veřejnoprávní televizi? A co hlas jeho „dvorního moderátora“ Jaromíra Soukupa? Ten je v pořádku, není-liž pravda?

Dlužno dodat, že i po technické stránce se Miloš Zeman mýlí. Jeho požadavek, aby byl Keblúškův hlas poněkud hlubší, je nesmyslný. Vysvětlím proč. Kdysi v jednom krajském městě zavedli ve vozidlech veřejné dopravy zvukové ohlašování stanic (podobné, jako je např. v pražském metru). Na první pokus se tato novinka nepovedla, protože si k tomu vybrali jako speakera muže s poměrně hlubokým hlasem. Ten ovšem v řevu motoru a hluku ve vozidle prakticky zanikal.

Napsal jsem tehdy do regionálních novin článek, že pokud dopravní podnik chce, aby hlášení cestující v daném prostředí rozuměli, měli by názvy stanic natočit ženským hlasem. Což se také stalo – a dnes jsou všechna hlášení namluvena mladou ženou, která tehdy působila v jednom tamním soukromém rádiu.

Tedy – čím vyšší tón lidského hlasu v hlučném prostředí, které je obvykle tvořeno zvuky spíše nižších frekvencí, tím lépe vynikne. Stačí udělat pokus v hospodě typu „včelí úl“. Koho budeme lépe slyšet, uječenou servírku, nebo vrchního s hlasem herce Miroslava Moravce (blahé paměti)?

Stejskal.estranky.cz