19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

PREZIDENT: Důchodová reforma

TL/DR – systém vyplácení důchodů je „letadlo“, je to Ponziho schéma, které sází na ustálený růst nebo alespoň udržitelnost hospodářství a populace.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Novák 22.3.2023 20:33

Bez inflace by nebylo třeba valorizace důchodů. Ve Švýcarsku je inflace 3.3%. Jaký je rozdíl ve správě této země oproti Unii, ve které je inflace oproti Švýcarsku trojnásobná a oproti České republice, ve které je inflace oproti Švýcarsku dokonce šestinásobná? Já osobně vidím jediný rozdíl v tom, že tam stát řídí občané prostřednictvím referend a u nás je stát řízen neschopnými, ale na druhé straně všeho schopnými politiky, kterým jde pouze o jejich prospěch. No a ti naši politici jsou navíc obyčejnými slouhy či protektorátními úředníky Brusele, což bude příčinou rozdílu mezi námi a původními unijními zeměmi.

J. Vintr 22.3.2023 10:03

Na Seznamu je článek o snížení valorizace důchodů. Vláda ho prý zdůvodnila nutností zabránit HROZBĚ ZNAČNÝCH HOSPODÁŘSKÝCH ŠKOD. Takže nám to soudruzi politici řekli pěkně na plnou hubu. My důchodci jsme škůdci našeho hospodářství....

J. Durda 22.3.2023 10:16

To říkáte vy. Za mě jsou škůdci státu ti, co si honí politické body soustředěním pouze na důchodce a neřeší budoucnout.

Včera zrovna ve zprávách říkali, že se v ČR narodilo nejméně dětí za posledních skoro 20 let. Už teď je mi jich líto, když budou muset živit několikrát více důchodců, kteří volili takové politiky, co na ty budoucí děti akorát tak navalili dluhy, aby bylo na důchody teď. Prostě styl po nás potopa. Zaděláváme si na střet generací.

J. Vintr 22.3.2023 10:52

Asi vám ušlo, že to neříkám já, ale naši politici....

M. Těhanová 22.3.2023 15:14

A není chyba spíš v těch mladých lidech, že nechtějí děti, čili nechtějí aby na jejich důchod někdo odváděl peníze. nemají podmínky horší, než jsme je měli my za totáče. Naopak.

D. Rakous 22.3.2023 11:15

Vláda systematicky NEPODPORUJE a nezvýhodňuje PRACUJÍCÍ mladá manželství, nepodporuje udržitelnou porodnost dětí - na ženu nejméně 2 děti. Děti, u kterých je naděje, že budou pracovat a ne si jen chodit pro dávky = čerpači.

K tomu je Česká republika[>-] pro Ukrajince a Ukrajinu svojí, zdánlivě nepochopitelnou štědrostí Švýcarsko, bohužel pro většinu českých důchodců a mytky s dětma chudobinec. Proč?

Vlhký sen některých o nové Chazarii? Ten má však zaplatit česká[>-] ovce?

P.S. Kolik tolerovaných desetitisíců bojeschopných a verbálně bojechtivých mladých chazarských Ukrajinců je rozptýleno po celé Evropě? A Zelensky doma odvádí .....

D. Rakous 22.3.2023 16:28

Asi by nebylo dost na a pro Ukrainu. A mít dost pro Ukrainu - to je příkaz doby, tedy kolabujícího FEDu. A toho se Fiala a spol. bojí jako čert kříže.

Také proto si netroufne na ČEZ a jeho ceny, kvůli 15ti% minoritních akcionářů, spojených s FEDem, případně s Londýnem. Vede nás do fin.krize jako kolonii Západu, tedy FEDu.

J. Novák 22.3.2023 20:42

Tato vláda bídy a totálního zmaru kriminalizuje prodejní řetězce za jejich přirážky od desítek po stovky procent, ale sama si prostřednictvím ČEZ přiráží za elektřinu při výrobních nákladech mírně převyšujících 30hal/kWh přirážku převyšující tisíc procent.

J. Plzák 22.3.2023 9:55

Místo portrétu je připojena, zdá se, ukrajinská vlajka. Proč to?

J. Černý 21.3.2023 19:53

Náš důchodový systém je zcela nespravedlivý vůči zaměstnancům a maximálně nezásluhový . Čím platíte do něho míň, tím víc na tom vyděláte.

V. Petr 21.3.2023 21:21

ANO!

P. Diviš 21.3.2023 22:46

Co s tím? Snížit nízké důchody a zvýšit ty vyšší? Osobně bych proti tomu nic neměl.

J. Durda 22.3.2023 10:19

Nejspravedlivější by bylo vůbec zrušit průběžný systém. Ať si každý vychová své děti, co se o něj ve stáří postarají; a těm, co děti nezplodí, zbyde více peněz na spoření na stáří.

J. Kratochvíl 22.3.2023 11:15

To tady již bylo a bylo nahrazeno před cca 130 lety a vznikal postupně prúběžný důchodový systém do současné podoby, který se od té doby osvědčil, protože je spravedlivý ke všem. Chce to pouze měnit parametry podle okamžitých podmínek a to systém umožňuje.

V. Novak 21.3.2023 18:23

Ta pětikolná vláda dělá vše pro ozdravení společnosti - studium se nebude započítávat do odpracovaných let (stejně jsou ze študentů nějací podezřelí intelektuálové) a u stavebního spoření se bude snižovat státní příspěvek na polovinu a u nových smluv nebude žádný.

Prostě podpora mladých rodin, demografického růstu a vzdělanostní společnosti!

J. Černý 21.3.2023 19:55

Že by humanitární vysoké školy vzdělávaly společnost, o tom se dá pochybovat. Pouze vychovají parazity do neziskovek a pirátské aktivisty !

V. Novak 22.3.2023 7:23

Možná vás to překvapí ale jsou i přírodovědné a technické vysoké školy...

A. Schneefelderová 21.3.2023 17:55

Jaký stav legislativní nouze? Jaké "značné hospodářské škody" hrozí od plné valorizace důchodů?

Zrovna dnes si Rakušan se Síkelou pochvalovali, jak se vydařila zima, ušetřilo se, šéf ČEZu si lebedil, jaký je to jazz, když státu odvedou cca 117 miliard.

Nakonec ještě v lednu Jurečka vykládal, jak do valorizací nesáhne.

Tak ať vláda zapne mozky a vymyslí skutečnou reformu, která je potřebná.

V. Novak 21.3.2023 18:24

https://www.facebook.com/patrikpecenkapravda/videos/521711679908137/

P. Urban 21.3.2023 17:47

Autor tvrdí, že velkou změnou právních předpisů a vlastně systému práva sociálního zabezpečení se problém nedostatku zdrojů na důchody dá vyřešit. V případě zájmu o tom slibuje článek. Tak to se hlásím, ten článek by mě opravdu zajímal.

F. Kusák 21.3.2023 17:16

Řeknete si, spořit na důchod, ale když vidíte na vlastní oči kolaps ekonomiky, extrémní inflaci a válku na krku, pak nevím, nevím, jak by chtěl stát, tedy jakákoliv vláda, přesvědčit lidi, aby si spořili na penzi. A pak, někdo přispívá do systému hodně, jiný skoro nic, ale rozdíl v penzích je malý. Není divu, že pak si řeknete jestli má smysl vůbec něco odvádět a podporovat třeba ty, kteří se jen vezli a nechat si vykládat něco o solidaritě. A tak přemýšlíte, dávno před tím než jdete na penzi, jak to udělat, abyste platil co nejméně. A možností je dost. Stát by měl být velmi opatrný a nepřehánět rovnostářství, a hlavně měl by být důvěryhodný. A to není. Protože úspora výdajů státu musí být komplexní, dobře promyšlená a občanům představena a vysvětlena. Hlavně by se měla říkat pravda.

P. Čech 21.3.2023 16:54

Skutečná reforma (změna k lepšímu) důchodového systému je jen jedna. Vymyslet důchodový systém nový, zcela jiný a zavést jej. Tedy, pokud se podaří nějaký lepší vymyslet. Měnit ten současný nemá naprosto žádný smysl, protože to problém jen odsouvá, nikoliv mění k lepšímu.

R. Vacek 21.3.2023 13:29

Žádná důchodová reforma není potřeba. V každém případě totiž pracující generace bude živit penzisty. Průběžný systém toto automaticky zajišťuje a současně nepotřebuje řadu mezistupňů, které na budoucích penzistech parazitují.

I. Novák 21.3.2023 14:16

Není potřebná pouze v případě, že nárok na penzi ze systému budou mít jen ti, kteří vychovali plátce do tohoto systému. Ostatní, na jejichž důchod nemá kdo platit, snad jen na jeho základní část, zohledňující jejich příspěvek na vzdělání budoucích plátců.

O. Kaucký 21.3.2023 14:59

Žádná důchodová reforma nebude, protože na ní nejsou peníze. Zatím všechny vlády peníze včas prožraly, aby žádnou reformu nemusely dělat. Úvahy o reformě jsou jen takové povídačky z oblasti fantazie.

P. Čech 21.3.2023 16:57

Navrhované reformy (změny k lepšímu) jsou změnami k lepšímu pouze pro stát. Rozhodně ne pro důchodce, kteří celý život pracovali a odváděli peníze do důchodového systému.

P. Molík 21.3.2023 13:28

Pár dobrých postřehů je zohledněno v záměru vlády Fialy reformovat náš důchodový systém. Jurečka zaplaťbůh pochopil, že stát si nemůže hýčkat stále větší množinu důchodců-milionářů, kterým při valorizacích přidává částky v řádu tisíců a na druhé straně stát dál zubožuje a tlačí do postavení bezdomovce skupinu seniorů s nejnižšími starobními důchody, čímž se stále více rozevírají sociální nůžky mezi samotnými starobními důchodci. Kvazi-zásluhový důchodový systém nepřiměřeně zvýhodňuje zejména ty lidi, kteří po celý svůj produktivní věk bezohledně maximalizovali své zisky na úkor státní kasy a v tomto hluboce amorálním trendu chtějí pokračovat i po svém odchodu do "zaslouženého" důchodu, tedy i v postavení starobního důchodce maximalizovat své důchodové zisky na úkor státní kasy. Tito "zasloužilí" důchodci, kterým nadržuje především Ústavní soud, si před odchodem do důchodu nastavili parametry důchodového systému k obrazu svému, aby mohli co nejvíc drancovat státní kasu až do posledních dnů svého života. Nová důchodová reforma nepochybně bude mít k dokonalosti nekonečně daleko, ale snad bude sociálně citlivější a spravedlivější.

V. Novak 21.3.2023 14:54

Důchod se neodvozuje od zisků, ale od pojistného odvedeného do sociálního systému.

Ti, kteří po celý svůj produktivní věk bezohledně maximalizovali své zisky na úkor státní kasy, samozřejmě neplatili vysoké odvody, takže dostanou malý důchod.

Ti, kteří řádně odváděli pojistné z nadprůměrných příjmů, jsou důchodovým systémem okradeni, protože jejich odvody rostly přímo úměrně příjmům, zatímco při výpočtu důchodu jsou jim započítány bez krácení jen příjmy do 44% průměrné mzdy, příjmy nad to jsou započítány jen 26% a nad 400% průměrné mzdy už vůbec nijak.

M. Těhanová 21.3.2023 17:27

Tomu se říká solidarita a nemělo by to mít žádný vliv na valorizaci. Opět to zku.... ÚS, když ti, co měli možnost si šetřit si u něj stěžovali. No jo, chamtivci.

V. Novak 21.3.2023 18:26

Povinná solidarita... Známky solidarity ROH hadra!