25.4.2024 | Svátek má Marek


PRAŽSKÝ HRAD. ´Spací vůz´ pro prezidenta?

29.10.2011

Komu se to v život nestalo? Aby na přednášce, či veřejném shromáždění probíhajícím v sedě neklimbnul. Pamatuji se, že se mi to stalo dokonce i při hodině českého jazyka na základní škole v Lidnerově ulici v Praze Libni, když jsem před tím četl téměř celou noc pod peřinou s dvoušpalkovou baterkou v zubech úžasnou sci-fi s názvem Elektropolis.

Když mne spolužáci ve třídě probudili, tvářil jsem se jako blbec. Tak totiž vypadají všichni nečekaně probuzení. Je to jakási norma.

Naší milé paní učitelce Horlivé to však nijak nevadilo. Usmála se na mne a se znalostí situace se zeptala, co jsem v noci zajímavého četl. Když jsem tu knížku spolužákům v pěti minutách představil, dostal jsem od ní nakonec ještě do žákovské knížky jedničku.

Z toho vyplývá, že žák šesté třídy po nečekaném probuzení může klidně vypadat jako blbec a dokonce být poté ještě odměněn pěknou známkou.

Trochu jiná situace nastane, když na vyvýšeném pódiu v předsednictvu významného mezinárodního politického shromáždní nepřehlédnutelně usne jeden z jeho členů. V tomto případě však bohužel platí skutečnost, že jmenovaný vypadá jako blbec jak před, tak i po svém náhlém probuzení.

Stáří se totiž nedá obelhat. Každému z nás spolu s věkem přibývají nějaké problémy a usínání při nudné televizi či nezajímavém divadelním představení je z nich ten úplně nejmenší. Ne však u politika. Nedovedu a vlastně ani nechci si představit situaci, že by náš nový potenciální prezident Karel Schwarzenberg usnul na Pražském hradu třeba při slavnostní večeři uspořádané na počest návštěvy jejího veličenstva - britské královny Alžběty II.

Obávám se, že podobnou situaci by vzhledem k věku a zdravotnímu stavu našeho v současné době jediného oficiálního prezidentského kandidáta nebylo možné stoprocentně vyloučit. Navíc přemíru energetických drinků by zase potřeboval průběžně chodit "odkládat". Pražský hrad by se tak v přeneseném smyslu slova mohl stát spacím vozem pro našeho nového prezidenta.

Máme to zapotřebí? Máte to zapotřebí i Vy, pane Schwarzenbergu???