19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

PRÁVO: Znovu tu máme ideozločin

Tak nám pražská policie zřídila oddělení pro potírání terorismu a nenávisti. Řečeno slovy Deníku N, členové týmu budou mimo jiné vyhledávat nenávistné příspěvky na internetu. Zase jsme tedy o krok blíž utopické budoucnosti, kde se všichni mají rádi a na vzácné výjimky

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Pávek 4.5.2020 8:40

Sluníčkářská hydra už má chapadla v téměř všech talárech.

R. Tesařík 4.5.2020 8:40

Kdykoli o něm píšete, dodáváte sem nepravdivé informace, viz pružinský.

I. Spálený 4.5.2020 8:27

To je složité. Obecně svoboda slova končí, kde začíná věrohodná výzva ke zločinu a hlavně násilí. Na druhou stranu určení vnitřních a vnějších nepřátel je naprosto zásadní demokratická debata. Kdo to chce nechat pouze na politicích, měl by si připomenout Afghánistán, kde jsme bojovali s Talibanem s výsledkem vrátit zemi zpět Talibanu. Takže s omezením výzev k násilí ve svobodě slova si jaksi nevystačíme. Pravděpodobně se tedy svoboda slova neobejde ani bez povolení dost razantních projevů. Potom by nebyl ani problém s vyjádřením svobody náboženství.

Ale to nefunguje. Společnost musí mít pevné etické jádro. Jako sjednocující prvek, o kterém se nediskutuje. Tím je omezena jak svoboda slova, tak náboženství. Pokud je třeba shoda na nutnosti chránit život a tělesnou integritu jako nejvyšší hodnotu, náboženství nemůže žádat kamenování nebo sekání údů jako svoji hodnotu. Také politicky to znamená konec práva na neomezený potrat nebo euthanasii. Ale pokud takové etické omezení není, pak právo na potrat je politicky na úrovni práva na sekání končetin a silnější podpora rozhodne o jeho prosazení. Liberální demokracie se snaží některá práva prosadit jako základní a nezrušitelná. Ale protože nevycházejí z pevného etického základu, tvoří nesourodý politicky prosazený výtah ze všech možností, často vylučujících jedna druhou. Stačí potom posouvat jejich výklad a snadno z nich uděláte pravý opak. Pokud není etická shoda na zásadním přínosu biologické rodiny, může stát snadno vstupovat do rodin, z malicherných příčin děti odebírat, přidělovat je pedofilům a tuto svoji činnost po desítky let tajit jako ochranu soukromí dítěte. Což byla skutečná šňůra případů z Německa, kterou ukončila až smrt odpovědného úředníka. Snad už chápete, proč zakladatelé USA považovali existenci demokracie za nemožnou bez sdíleného etického základu, v jejich případě protestantských křesťanských tradic.

P. Victorin 4.5.2020 8:10

Machatý, je zřejmé, že zcela nechápete posloupnost policejního posuzování případné trestné činnosti. Primitivní agresí, směrovanou na mne, svou chabou orientaci o právním státu nevylepšíte...

P. Victorin 4.5.2020 8:05

Pane Jaroši! Odborný lékař dnes již ordinuje! Neodkládejte návštěvu! Pomůže vám. Uvidíte!

P. Victorin 4.5.2020 8:03

Pane Jirko, váš odborný lékař dnes již ordinuje! Neodkládejte návštěvu! Pomůže vám. Uvidíte!

P. Victorin 4.5.2020 8:01

Pane Jirko, váš odborný lékař dnes již ordinuje! Neodkládejte návštěvu! Pomůže vám. Uvidíte!

P. Victorin 4.5.2020 7:58

Ríšo Tesaříku, tak vy se též cítíte být odborným lékařem, kromě skutečnosti, že jste zpěváčkem specifických písní "Pojedem do Afriky, Karviná" a pod.? Můžete se svěřit, jak chápete pojem "posedlost"?

PS Zcela irelevantně vámi zmíněné "hrábě", raději nekomentuji...

J. Kouk 4.5.2020 7:52

Na zaklade mych prikladu to bohuzel je tak... Smutne, nastesti jeste muzem vsichni volit..

P. Victorin 4.5.2020 7:51

Kouku, zřejmě vám uniká posloupnost tzv. orgánů činných v trestním řízení, která je následující - 1) Policie, 2)Státní žalobce, 3) Soud... Pochopeno?

R. Tesařík 4.5.2020 7:48

Co vaše posedlost Klausem? Pozor na ty hrábě.

J. Kouk 4.5.2020 7:48

Proc? Vzdyt od zakazovanu neceho nepristojneho by mel byt jen soud, nikoli parta mladych budovatelu neceho a setrit by to mela policie... U nas by mela byt demokracie, nikoli vudcovstvi elit a samozvanych rado by vysetrovatelu a soudcu..

P. Victorin 4.5.2020 7:47

Jaroši, nuže, ať je po vašem. Necítíte-li se být cenzorem, pak ale nezapřete, že odborným lékařem ano - viz vaše agresivně primitivní, pseudolékařské paušální dehonestování mých příspěvků...

P. Victorin 4.5.2020 7:43

Pane Kouku, co zmiňujete, lze spíš přičíst obecně známému faktu, že jediná skutečná spravedlnost je pouze "nahoře" /rozuměj - v nebi/...

P. Jaroš 4.5.2020 7:42

Právě že ne, na rozdíl od Vás; já netoužím Vám zákonem zakázat či Vás dokonce stíhat za Vaše choré příspěvky...

J. Kouk 4.5.2020 7:40

Tak ze to maji jako u nas za totace. Jsi nepohodlny, tak te zavrem za neco jineho a vy s tim jeste souhlasite . .. strasne.

P. Victorin 4.5.2020 7:40

Pane Jirko, váš odborný lékař dnes již ordinuje! Neodkládejte návštěvu! Pomůže vám. Uvidíte!

J. Machatý 4.5.2020 7:39

Samozřejmě - jediná správná odpověď - "Neměl!"

Pochopitelně, že posouzení "závadnosti" projevu bude na nositelích jediné správné PRAVDY! Možná by jste mohl pane Victorine kandidovat na šéfa oddělení.

P. Victorin 4.5.2020 7:38

Jaroši, zatím jste ale ještě nebyl jmenován cenzorem, byť se tak ve své primitivní nadutosti zřejmě cítíte?

J. Kouk 4.5.2020 7:37

Jake obavy! Vzdyt vyzyvat k podrezani prezidenta neni trestne... :)) Ovsem prat si, aby shorely autobusy ktere vozi nezakonne imigranty trestne je.. tak nevim.. o rovnosti pred zakonem nemuze byt ani rec, to vim zcela jiste..

J. Jirka 4.5.2020 7:35

Všeholid si to tak prostřednictvím pana Victorina žádá, protože potřebuje klid na práci.

J. Dlouhy 4.5.2020 7:34

Takze censura...

To nikdy nedopadlo dobre...

P. Jaroš 4.5.2020 7:33

Jak si, pane Victorine, dovolujete jako ČTENÁŘ posuzovat svobodu slova?! To podle svých vlastních slov nemůžete!!! Nebo jste policajt?

J. Jirka 4.5.2020 7:32

Politik nikdy nelže, vždy je jen chybně informován, drobně se mýlí, nebo - v nejkrajnějším případě - je to roztomilý šibal.

J. Pankovic 4.5.2020 7:31

Jj, svoboda slova ano, ale pouze ta, kterou schválí vrchní cenzor! A taky můžeme svobodně souhlasit s linií strany, že???

J. Jirka 4.5.2020 7:28

Voláte po regulaci a omezování paranoidních zjevů? Vy?

To chcete spáchat digitální sebevraždu? :-))

P. Neubauer 4.5.2020 7:28

Všichni dobře víme, že některé názory a myšlenky jsou trestné a některé názory a myšlenky trestné nejsou i když obsah je stejný, nicméně směřují na jinou okolnost či skupinu obyvatel. Záleží, který člověk je posuzuje. Nyní mají navrch lepší lidé, aktivisté, dobrotrusi, LBGTQ atd.

P. Jaroš 4.5.2020 7:22

Vaše radikální názory, které cpete do každé diskuze, by měly být regulovány. To dá zdravý rozum...

P. Jaroš 4.5.2020 7:19

Pane Braune, kde berete jistou, že budete se svými názory vždy na té správné straně? Mně se třeba Vaše názory nelíbí, a to nejsem radikál. Pamatujete svobodu slova za komunistů a pak v devadesátých letech?

P. Victorin 4.5.2020 7:16

Pane Dlouhý, na vaši otázku - "Nemel by si vse tohle posuzovat kazdy ctenar sam?", existuje jediná správná odpověď - "Neměl!"

PS Je mi líto, pokud to nejste schopen pochopit, ale necítím chuť natož povinnost, méně chápavé kolegy - diskutéry zde poučovat...