18.4.2024 | Svátek má Valérie


PRÁVO: Zemanova abolice pro Babiše

21.9.2019

Velké zděšení mezi českým lidem způsobilo prohlášení prezidenta Miloše Zemana, že v případě, kdy by nejvyšší státní zástupce rozhodl o pokračování stíhání Andreje Babiše, udělil by mu milost.

Prezident Miloš Zeman řekl ve své oblíbené TV Barrandov, že pokud by trestní stíhání Andreje Babiše bylo obnoveno, zastaví ho. 

„Když se do toho už nebude vrtat, tak bude klid a budu rád. Kdyby se do toho vrtalo, tak prezident má ústavou dané právo abolice,“ řekl v pořadu prezident. „Pokud by to bylo nutné, a já věřím, že to nutné nebude, pak bych k tomuto ústavnímu kroku sáhl,“ uvedl. „Dva státní zástupci jasně řekli, že se žádný trestný čin nestal a trestní stíhání zastavili,“ napsal o Zemanově rozhodnutí pro iDNES.cz Andrej Babiš.
MSZ rozhodnutí předloží společně se spisovým materiálem nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi, který může rozhodnutí potvrdit i zrušit. Na přezkoumání má lhůtu tří měsíců.

Zeman v TV Barrandov opět dokázal, že umí určovat směr politické diskuse dle svého gusta. Svým prohlášením zřetelně ovlivňuje pozici nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. K tomu se sluší dodat, že po oficiálním prohlášení Městského státního zastupitelství v Praze o zastavení trestní kauzy Čapí hnízdo se v ČT ozval dosluhující předseda TOP 09 Jiří Pospíšil a prohlásil, že je třeba vyčkat na rozhodnutí nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Připomněl, že to byl právě on, kdo ho jmenoval do funkce. I tento výrok lze interpretovat jako nátlak na nejvyššího státního zástupce, tentokrát z pozice předsedy parlamentní strany, která jak s prezidentem, tak s premiérem vede prostřednictvím předsedy poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska nesmiřitelnou slovní válku.

Zemanův výrok je zcela jistě hrubým nátlakem na jeho jmenovce ve funkci nejvyššího státního zástupce. Studuj si, co chceš, ale nech to „v klidu“. Pokud do toho „budeš vrtat“, předem ti oznamuji, že využiji svého práva a stíhání Babiše zastavím.

Nicméně je potřeba dodat, že kauza Čapí hnízdo má zcela jasné dvě účelové roviny. V době, kdy byl Babiš mimo politiku a rozšiřoval svém impérium, získala farma Čapí hnízdo dotaci tím, že využila právního stavu té doby. Agrofert převedl jednu ze svých firem v holdingu na akciovou společnost s akciemi na doručitele, firma tak byla touto operací vyjmuta z holdingu a získala status malého podniku. Potom tato formálně nezávislá malá společnost požádala dle tehdy platných pravidel o dotaci a získala ji. Jde jasně o účelové jednání jak dosáhnout na dotaci určenou jen pro malé firmy. Je otázkou, kolik takových akciových společností s anonymními akcionáři vzniklo proto, aby se mohly o dotace pro malé firmy ucházet. V tom právě spočívala zásadní námitka obhájců Babiše a ostatních obviněných. Jak můžete odsoudit Babiše a další za dotační podvod, když tak tehdy postupovala řada firem. V tom případě požadujeme, aby byly prověřeny dotace pro všechny akciové společnosti, které tehdy žádaly o dotace a získaly je a byly ve stejném právním postavení jako Čapí hnízdo. Nelze odsoudit Babiše jenom proto, že je aktuálně předseda nejsilnější politické strany.

A to je ona druhá rovina účelového jednání. Jakmile Babiš začal válcovat tradiční strany, bylo nutné vymyslet něco, co bude na voliče působit a co Babiše z politiky vyžene. Proto bylo podáno anonymní udání o spáchání dotačního podvodu v případě Čapí hnízdo. Bylo to již v době, kdy se v českém právu objevil paragraf o dotačním podvodu, a to na základě procesu, který se nazývá „implementace práva EU do českého zákonodárství“. Policie tak vyšetřovala Babiše v podmínkách platnosti jiných právních norem než v letech 2007/8, kdy Čapí hnízdo o dotaci žádalo. To jediné vytýkám státním zástupcům, protože jejich rozhodnutí, které se odvolává na právní stav v roce podání žádosti o dotaci pro Čapí hnízdo, je v souladu s realitou té doby. Mohli tak stíhání zastavit už na samém počátku, ale neučinili tak, protože zde existovala silná politická poptávka po potrestání Babiše za dotační podvod. A byla to právě ČSSD v éře Bohuslava Sobotky, která tuto politickou linku na Babiše tvrdě hrála a donutila ho k rezignaci z pozice ministra financí před volbami v roce 2017.

Závěr: Kauza Čapí hnízdo mohla být a měla být státními zástupci ukončena na jejím počátku. Žalobcům byl znám stav práva v době podání žádosti o dotaci pro Čapí hnízdo. Z politických důvodů (silnou podporou ze strany ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD, aby policie případ šetřila) k tomu žalobci nenašli odvahu. I přes tuto kauzu vyhrál Babiš volby v roce 2017 a politická mapa Česka získala úplně jiné kontury. Ze silné ČSSD zbyla malá strana, která nakonec ráda do vlády s trestně stíhaným Babišem naskočila. Zastavení stíhání Jaroslava Faltýnka a dalších tří obviněných v této kauze v roce 2018 bylo prvním signálem, že kauza nemá dostatečnou oporu v zákoně. Ukončení stíhání Babiše a dalších obviněných pak přišlo po více než jednom roce od osvobození Faltýnka a Babišovo hnutí ANO v tomto období absolvovalo další volby, tentokrát komunální a senátní. Stále v situaci, kdy opozice na Babiše chrlila špínu o jeho jasné vině. Miloš Zeman má pravdu v tom, že Čapí hnízdo byla kauza veskrze politická a trestní stíhání mělo kritikům Babiše přihrát hlasy navíc. Nepřihrálo, naopak strany ostře se vymezující vůči Babišovi totálně propadly. Zemanovo prohlášení, že je rozhodnut využít svého práva a v případě obnovení stíhání Babiše mu udělit milost, je opět pomalu hlavní zprávou dne. Má demonstrovat sílu jeho postavení na současné politické mapě Česka. Z hlediska fungování státu - a justice zvláště - je to prohlášení, které postavení nejvýše postavených představitelů žalobců v Praze, Olomouci a Brně staví do role statistů.

Důsledkem kauzy Čapí hnízdo je pokles prestiže nejen justice, ale i dalších složek orgánů činných v trestních věcech, tj. policie i žalobců. Zeman se na úpadku prestiže těchto složek svými výroky podílí, nicméně využívá i toho, že tyto tři složky státní moci již dlouho nefungují tak, abychom měli obecnou jistotu, že v našem státě spravedlnost funguje tak, jak má.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz