20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

PRÁVO: Zbytečné utrácení, zbytečný soud

Právní stát zažívá nejhorší chvíle v těch okamžicích, kdy jedna z jeho složek začne podléhat volání ulice nebo s ní dokonce souzní. V okamžiku, kdy se chová nikoliv podle zákona a potřeb základních pravidel státu, ale ve stylu nadbíhání populismu a utvrzování se ve vlastní moci, je ten, kdy dochází k přechodu k totalitním formám.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Koutný 20.3.2014 18:45

S těmi technaři

je to složitější. Nepochybuji, že si policajti bouchli s chutí a víc, než bylo nezbytně nutné, a nijak to neomlouvám. Nicméně na začátku toho byla banda lidí, která několik nocí dělala nesnesitelný randál, devastovala soukromý pozemek bez souhlasu majitele a především: odmítala jakoukoli rozumnou dohodu.

Pokud vím, byla technařům nabídnuta možnost uspořádat si své mecheche kdesi ve vojenském prostoru, kde budou někoho obtěžovat jen minimálně; to odmítli, neboť bez prudění okolí by to prostě nebylo ono...

M. Mýval 20.3.2014 23:32

Re: S těmi technaři

Ti technaři to dělali se souhlasem majitele a od obce za kopcem. Výsledek? Jeden mrtvý, který byl po zásahu policie desorientovaný a vběhl na dálnici pod auto. Na druhou stranu policie shovívavě přihlíží když některé skupiny dělají bordel na sídlišti a tluče naopak protestující občany

B. Holubec 20.3.2014 18:11

Ještě že se "páter" Ištván objevil

Autor článku, advokát, asi přiletěl z 25 leté dovolené z Marsu. Co tady po 25 letech vládnutí polistopadové politické reprezentace máme, a co se vůbec neřešilo: totálně zdevastovaný, kmotry řízený systém veřejných zakázek - v průměru pro to předražených o 30% - systematická krádež řízená kmotry politických stran - pan Drobil z ODS tomu říká "mimorozpočtové financování politických stran - ODS" - jak to narovnat?, když to vybudovali politici ODS - expředsedové vlády - řízení svými kmotry: Topolánek Dalíkem, a Nečas Rittigem přes Nagyovoua exprimátor Bém Janouškem. A přitom 650 000 nezaměstnaných, kolik by se jich zaměstnalo, kdyby těch 30% předražení byly další zakázky, tudíž práce pro ně?

- 750 miliard nesplacených privatizačních úvěrů privatizátorů ODS a ti znich, které se podařilo trestně stíhat dostali od Klause v roce 2013 velmi podivnou milost;

- devastační exekuční zákony a devastační exekuční praxe;

- uplacené Gripeny, uplacené PANDURY, uplacené letouny CASA, uplacená privatizace MUS, Opencard, tunel Blanka, devastační fotovoltaika;

Tohle si myslí pan advokát, že je zájem tohoto národa, aby to běželo dál, do úplného rozkradení státu?

P. Vaňura 20.3.2014 21:03

Milý pane, člověk by si myslel, že to co jste popsal a

ZCELA NEOPRÁVNĚNĚ hodil jen na jednu stranu už horší být nemůže, ale MŮŽE. Za situace, kdy nás zkorumpovanými politiky zřízený fotovoltaický megatunel stojí 45 MILIARD ROČNĚ, řeší 100 špičkových policistů celý rok "trafiky" pro tři poslance za 35000 měsíčně, přičemž jeden z nich ani žádnou trafiku nedostal!

Kolem Opencard se řeší případy podřízených úředníčků a ne třeba "právní služby" za neuvěřitelnou čtvrť MILIARDY, přičemž všechny smlouvy kolem Opencard jsou pro město krajně nevýhodné. Toto je jasné jako facka ale dělá se, jako by to neexistovalo.

A naprosto neuvěřitelný je případ tunelu Blanka, kde se bude 5 let čekat na "kvalitní soudní rozhodnutí," které bude fakticky stejně K NIČEMU a ztráty, které neuvedení tunelu do provozu způsobí, budou za tu dobu v řádu miliard !!! 

Situace nazrála na to, aby se objevil "Vůdce," vyvolený "Prozřeteností," který slíbí, že ten "neuvěřitelný demokratický svinčík vymete železným koštětem." Jenže předání moci Vůdci bývá na dlouhou dobu nevratné...

I. Kudrnová 20.3.2014 16:17

Jeden úředník to vymyslí, poslanci to schválí aní nevědí co

Sejdou se výbory, poklábosí a řeknou: v tomto paragrafu se písmeno  "a"  mění na  písmeno "b".  Výbory to doporučí, poslanci to schválí, ani jedni ani druzí nevědí co  a  zákon je na světě. Normální lidé za prvé o tom zákoně ani neví a nemohou vědět, kdo by jim to taky řekl.  Zákony,  zákony,  zákony,   nedokonalé  jak na běžícím páse. To je špatné. A pak to takhle dopadá.

P. Švejnoch 20.3.2014 14:15

No to je ale sranda

Autor pravil: "Je to strašně příjemné stíhat členy zastupitelstva, jsou všem na očích, nemohou se bránit. Zastupují zájmy voličů a rozhodně se nebudou chovat jako profesionální zločinci. Nic od nich nehrozí." To je, doufám, jen mnou špatně pochopená ironie...? Nebo to snad autor myslí vážně?

Pokud by naši "volení zástupci" nekradli jak utržení ze řetězu, jistě by se hypotetického stíhání (a hlavně PŘÍPADNÉHO následného soudního řízení) nemuseli bát. Výroky o tom, že už dnes se slušný člověk bojí kandidovat, aby nebyl později trestně stíhán, jsou naprosto směšné.

Slušný člověk váhá vstoupit do politiky, protože ví, že by ve smečce těch ostatních, méně slušných (eufemisticky řečeno), musel dělat kompromisy se svou slušností. Neb jak známo - kdo chce s vlky píti, musí s nimi (alespoň občas a potichoučku) výti.

Vykládat o nebezpečí rostoucí moci policie a SZ ve státě, kde obrovským problémem je, že "volení zástupci" a jejich nikým nevolení úředníci ztrácejí poslední špetky zábran ve svévoli a zneužívání svých pravomocí, to je jako vyprávět člověku, jemuž hoří dům nad hlavou, že se má bát utopení ve vodě, kterou na jeho dům nalijí hasiči. Ano, hypotetické nebezpečí tam jistě je, ale.....

Jediná otázka, která mě po přečtení článku napadla, je: Cui bono?

J. Novak 20.3.2014 12:17

Otázkou je,...

...kdo na ty obecní zastupitele to trestní oznámení podal. O tom, že by to byl státní zástupce se dá myslím s úspěchem pochybovat. Čili to byl asi někdo, kdo možná to obecní zastupitelstvo na jejich jednání v rozporu se zákonem nebo na jednání v rozporu s hospodařením obce i upozornil a byl ignorován.

J. Vavruška 20.3.2014 11:48

POZOR

"Současně je to závažné téma pro politickou reprezentaci,"

BABIŠ se touto cestou dostal k moci, on a jeho nohsledi to rozhodně nebudou, kdo by se nad tímto "zamýšlel". Oni se tady snaží vytvořit totalitní stát, za pomoci policie a souhlasně mručícího davu (nesouhlasně mručící dav je v médiích zcenzurován).

Je to únor 1948 s použitím inovované technologie. Podstatné prvky zůstaly:  politická síla, zákulisní síla, policie a v neposlední řadě tupé stádo nadšeně tleskající vytváření totalitní moci.

M. Moravcová 20.3.2014 11:36

Začalo to kriminalizováním

prezidenta Klause, žádáním dobroserů o jeho psychiatrický posudek, potom podáváním nesmyslných žalob, a dobroserum vzrostla chuť, státním zástupcům vzrostla  chuť se zviditelnit a rozjela se spirála. Každý kdo končí ve funkci se musí nutně klepat strachy, že ho bývalá opozice zažaluje. Dokonce i ta čůza Gajdůšková s mufem Dienstbierem  možná jednou budou balit zubní kartáček do vazby.

J. Fleiszner 20.3.2014 10:42

Nezná se autor s "Íčkem"

Možná někdy sáhne policie hlouběji než je jí dovoleno (nedokážu odborně posoudit), ale velkou opatrnost bych věnoval jejímu omezování. Langer (Íčko) už předvedl jako to vypadá, když se nepohodlní policisté (celé útvary) likvidují, když se přiblíží k politické mafii.

Může to začínat právě takovými články, jako je tento.

M. Moravcová 20.3.2014 12:26

Re: Nezná se autor s "Íčkem"

Proboha co to "Íčko" udělalo, než jen to, že vám není sympatické a fandíte jinému družstvu.  Věřte tomu, že by si ho rádi podali, kdyby měli za co.

J. Fleiszner 20.3.2014 12:44

Re: Nezná se autor s "Íčkem"

Nefandím jinému družstvu, pokud tím družstvem nemyslíte hledání pravdy, ale to nepředpokládám.

Co "Íčko" udělalo si prosím najděte sám.

Langer byl na takové pozici (a v takové době), že se k němu spravedlnost nemohla dostat. To by mělo každého motivovat k tomu, aby se něco podstatného změnilo.

M. Moravcová 20.3.2014 19:14

Re: Nezná se autor s "Íčkem"

na té pozici už ovšem pět let není, stíhali jiné, tak proč ne jeho. Pravdu koho máte na mysli? Každý zřejmě má jinou.

M. Moravcová 20.3.2014 19:16

Re: Nezná se autor s "Íčkem"

A ještě jednu věc, když nepoznáte, že Moravcová je ženská, jak můžete poznat pravdu.

J. Fleiszner 20.3.2014 19:50

Re: Nezná se autor s "Íčkem"

Nevím přesně o co vám jde. Indicií, které mě vedou k tomu, abych Langera považoval za mafiána mám dost i z veřejných zdrojů. Chcete se hádat nebo mi nějak věcně oponovat?

M. Moravcová 20.3.2014 20:11

Re: Nezná se autor s "Íčkem"

tak jo, když máte ty indicie, tak si to užijte.

M. Mýval 20.3.2014 23:37

Re: Nezná se autor s "Íčkem"

Mrázek mluvil o Íčku z Holomóca. Pokud vím, Langer začíná na L, ne na Í jako Ištván. Oba z Holomóca

K. Janyška 20.3.2014 9:10

Ano, to co předvádí policie a prokurátoři je fašistoidní

činnost. To, zda zastupitelstvo, či vláda, prodají jimi spravovaný majetek za nulovou cenu, musí zůstat v jejich kompetenci. Nedá se nic dělat... Dzp.

M. Malovec 20.3.2014 8:47

Myslím, že

stále označovat účastníky té konkrétní technoparty za chudáky oběti státní zvůle je mimo realitu. Technoparty byla na cizím pozemku (ctíte pane advokáte nedotknutelnost soukromého majetku?), její produkce otravovala nezúčastněné lidi žijící i v dalekém okolí, její účastníci byli nebezpeční svým chováním sobě i okolí, což bylo prokázáno i na jiných takových akcích. Máme-li, pane advokáte žít relativně svobodně, musíme si i my ostatní svobodu bránit. Ta je nejen pro technaře. obhajujete technaře stejně jako pan Kocáb práva Romů, a bydlet byste vedle nich nechtěl.

J. Skála 20.3.2014 13:56

Re: Myslím, že

:-)

I. Schlägel 20.3.2014 7:59

Jo todlecto.

A kdo z politické reprezentace za posledních 25 let udělal něco pro to, aby se policie občas nechovala jako utržená ze řetězu? Myslím ve smyslu kultivace policejní práce směrem k dodržování práva, morálních zásad a nepsaných zákonů, kterých zase není tak mnoho, jako těch psaných. To samé platí o soudcích a státních zástupcích. A jak se za posledních 25 let zkultivovala samotná naše politická reprezentace na všech úrovních, která rozhoduje o tom, kde se "proinvestují" stovky miliard z našich daní každý rok? Zdalipak to nějak nesouvisí s kultivací českého občanstva jako celku? Jste mimo mísu, autore. Těžko můžete čekat, že v nekultivovaném státu plném nekultivovaných občanů bude kultivovaná policie sofistikovaně a kultivovaně pronásledovat těch pár nebohých politiků-černých ovcí, kteří sem tam odkloní pouhých pár tisícovek, a za to jsou po zásluze většinovými poctivými politiky ostrakizováni. Pardon, to jsem se spletl. Ono jich asi nebude pár, že? Ani politiků, ani tisícovek.

E. Vašátko 20.3.2014 7:13

Kdopak asi napsal následující verše:

Bože kýž jsem policajtem, to je vyražení, koho chce toho si chytne a dá do vězení. Každý si ho musí vážit, kdo naň zaškaredí, pro urážku policajta ve štokhauzu sedí…

a ví někdo, jak je to dlouho ? Myslím, že se od té doby nic nezměnilo

S autorem článku (a samozřejmě i s KHB) naprosto souhlasím.

P. Maleček 20.3.2014 6:45

Pan Vlk touží po ukrajinském scénáři

No pane Vlku ono je to úplně obráceně. Stávající legislativa a "transformace" politických stran do mafií rozkrádajících veřejný sektor, které si tu legislativu přizpůsobili svým potřebám způsobily to, že až na čestné výjimky (zvláště mezi malými obcemi kde nejde o velké peníze) se na radnicích krade tak, že ani poledne nedrží.

A ta policie na to bezmocně kouká, protože to rozkrádání a kvůli tomu manipulování voleb nejde dle stávající legislativy označit za trestný čin. Při troše šikovnosti si z komunálních rozpočtů uloupnete svých 10 - 20% a občan si toho nemá šanci všimnout a když už na to upozorní nelze to stíhat.

Důkazem budiž zuřivý odpor většiny zákonodárců k zákonu o zveřejňování smluv, který v podobě schválené na Slovensku prokazatelně šetří až 30% nákladů ve veřejné správě. Ale většina českých zákonodárců za podpůrného ječení většiny radnic dělá co může, aby tu účinnou podobu slovenského zákona obalila vatou, které jeho účinnost zásadně omezí. Ostatně stejně jako zákon o veřejných zakázkách, o komunálních volbách a o obcích.

A tohle ti policisté a státní zástupci vidí a většina z nich podléhá frustraci. Někteří to zabalí, jiní se spolčí s komunálními, krajskými či celostátními mafiemi (když kradou nahoře proč ne my dole), jiní to v zoufalství začnou střihat hlava, nehlava a snaží se křečovitě chytit aspoň něco - a ano pak dělají i chyby.

Ale z tohoto nelze vinit je, ale politické strany a ty kteří je často z pozadí ovládají. Tam je zakopaný pes, který se dá vyřešit jen volbami - proto ta podpora nejspíš STBáka Babiše. Když selže on tak už zbývá jen divoká revoluce. A co z toho vznikne můžeme vidět na Ukrajině. A vy jak to vypadá si to p. Vlku přejete.

K. Frauknecht 20.3.2014 7:53

:-)))

Nevím, kde žijete a co děláte. Zveřejňování smluv, veřejných zakázek, internetová tržiště.... vše proti korupci, vše směšné. Nízké ceny zakázek se dohání vícenáklady, neprovedenými úkony apod. Podnikatel bez zisku končí, propouští ... začarovaný kruh. Míra korupce odpovídá objemu přerozdělovaných státních peněz. Tak je to všude, ČR není výjimka!!

Jestli policista stíhá "v zoufalství" je zralej na léčebnu!!!

Abych zmírnil Vaši budoucí frustraci, tak Babiš neselže. Všechno bude jako dřív - on a jeho boys trochu vydělaj, svede se to na nějakou píčovinu (třeba na bývalou vládu) a my si potáhnem tu svoji káru dál :-).

PS: Článek je super!

Z. Jaromír 20.3.2014 2:20

...

Možná by se hodilo, kdyby občané v komunálních volbách vedle zastupitelů mohli volit i místní či okrskové "šerify".

Za sebe řeknu, že počínání státních zástupců a policie, tak jak se v poslední době projevují, mi nahání husí kůži.

J. Vyhnalík 20.3.2014 1:17

Doporučuji včerejší IDD

Daniela Drtinová měla jako hosta Roberta Šlachtu. Stačí se zaposlouchat do toho, jak Robert Šlachta mluví. On není v podstatě schopen zformulovat gramaticky správnou větu, navíc nemluví česky, ale policisticky. Přitom nemám pochyby o jeho inteligenci, jenomže to ukazuje na to, že jeho osobnost je silně redukovaná na policejní prostředí a schází mu širší rozhled a vzdělání. On je nejspíš přesvědčen, že opravdu dělá přesně to, co dělat má a musí. Pokud by se jednalo o řadového policistu, tak prosím, ale on patří k nejvlivnějším policejním důstojníkům ve státě.

Podobně se chovají a mluví i Ištvan a Komár. Neměli by vysocí policejní důstojníci a SZ mít povinné psychotesty?

L. Krajíček 20.3.2014 2:42

Re: Doporučuji včerejší IDD

Jak před nástupem k Policii ČR, tak i při výběru do vyšších funkcí prodělávají všichni psychotesty. Ovšem nejen tady je to jako s počítačem. V podstatě jaké parametry zadáte, tomu odpovídající výsledek vám z něho vyleze. Jiný příklad: výběrové řízení na cokoliv můžete zadat tak, aby vám z něho vyšel jeden jediný odpovídající dodavatel, což je (samozřejmě zcela náhodou) eseróčko vašeho švagra.

Můžeme polemizovat, zda nejen Šlachta, ale kterýkoliv policista nebo voják, "dělá přesně to, co dělat má a musí". Jsou to v podstatě žoldáci a nemůžou si dělat, co se jim zamane. V tomto případě na stanoveném úseku obstarávají důkazy pro i proti, ale závěrečné vyhodnocení není na nich. Pokud nehodlají plnit zadání (rozkazy), tak ať odejdou do soukromého sektoru a založí si vlastní firmu dle vlastního uvážení třeba na výrobu párátek nebo likvidaci betonového šrotu.

A ještě k vaší větě „jeho osobnost je silně redukovaná na policejní prostředí“. Jistě, máte pravdu. Ale jsou tři povolání, které maximálním možným způsobem profesionálně deformují člověka: lékař, učitel, policista. Možná to bude znít absurdně, ale svým způsobem je mi milejší profesionálně deformovaný „opravdový policajt“, než ty dnešní vláčné kvašky, které jsou do služebního poměru jenom proto, že už je nebaví fronta na úřadu práce a po x odsloužených letech je láká vidina doživotní renty.

P.S. Co myslíte, vrchní policejní rada Vacátko, Mrázek, Brůžek, Bouše, byli to „opravdoví policajti“ nebo prvorepublikové kvašky? :-))

J. Vyhnalík 20.3.2014 3:14

Re: Doporučuji včerejší IDD

Vacátko, Mrázek, Brůžek i Bouše jsou literárně filmové postavy, žádní policajti. To je dobré chápat ;-)

O psychotestech vím, pár klukům jsem radil s tréninkem na fyzické testy, ale měl jsem na mysli další stupeň testů pro policejní šéfy.

Shodou nešťastných okolností, jsem pár špičkových policistů poznal a ti lepší z nich uměli česky rozhodně lépe než Šlachta. Jejich povolání jim nekoukalo z každé věty. Případy řešili a ne "prováděli realizace".

U Šlachty mám pocit, že hluboko v duši skrývá mindrák a snaží se všem kolem dokázat, že on je ten správný, tvrdý a spravedlivý. Sice se možná vejde do širšího rámce předpisů, ale Vacátko si pro ozbrojeného vraha Pěničku zavolal drožku, zatímco Šlachta vodí lidi, kteří se ničemu nevzpěčují v "medvědovi", aby změkli a ani mu nepřijde, že tím něco porušuje. On jakoukoliv svoji kritiku považuje za nespravedlivou, protože on je subjektivně čistý, jenže on si nedokáže připustit, že může svým jednáním napáchat daleko větší škody, než by měli mít na svědomí ti, které pronásleduje.

V. Plocek 20.3.2014 1:17

PRÁVO: Zbytečné utrácení, zbytečný soud

Kdo dnes zjistí, kde je skutečně pravda. Na jedné straně zastupitelství, politici, kteří systematicky chybují (česky řečeno rozkrádající nebo jinak poškozují stát) a policii, která má tato zvěrstva monitorovat a předávat soudům k "odměňování".  Navenek to skutečně vypadá jako hon na veřejné činné osoby.  Tyto hony ale umožňují sami politici a úředníci svým nepředloženým jednáním.

T. Kubín 20.3.2014 0:26

tohle podepisuji

Tento text mi mluví z duše. Prakticky už dnes neexistuje starosta větší obce či města, který nemá na krku jedno a více trestních oznámení. Vymotat se z obžaloby potom stojí pár let života a celé úspory, jako skandalizovaného strostu Lipna. Nebo se na komunálního politika jakoby náhodou místní útvar policie zaměří vždy v době před volbami, jako na primátora Č.Budějovic Thomu, na kterého pouští hrůzu za něco, co bylo normálně a transparentně schváleno. Zcela jistě se mýlím, když si byť jen na omažik připouštím, že by policie měla co do činění s mocenským bojem a byla zkorumpovaná.

Dělat starostu malé obce je úkol vcelku odporný. Zaručeně si pár lidí znepřátelíte, jste všem na očích, za všechno špatné můžete vy a to dobré vám nikdo k dobru nepřičte. Teď se ještě musíte bát, aby vás nezapvřeli pro naprosto dobře míněnou a transparentní věc. Jsme už více policejním státem, než to bylo za komančů.