25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

PRÁVO: Záblesk naděje na přelomu roku

Bývá mi smutno z toho, s jakou samozřejmostí nebo možná lhostejností přijímá i řada mých kolegů neustále bobtnající počet všemožných veřejnoprávních norem, regulací a jejich opakovaných novel, kterými se jejich iniciátoři snaží krotit všemožné skutečné i domnělé neduhy naší společnosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 4.1.2018 22:01

Taky velký souhlas s p. Baxou..

Je odporné, jak ty zákoníky tloustnou. A i když se tu nadává na naše politiky, a uznávám, že i v tom je kus pravdy, o to víc nenávidím EU, protože největší zásluhu na tom problému má ona. Tam probíhá to největší běsnění v tomto problému.. Odtamtud je neustálý přísun těch šílených nesmyslů..

J. Ševčík 5.1.2018 3:52

Re: Taky velký souhlas s p. Baxou..

Myslite ze mate pravdu pane Klausi?

M. Jandáková 4.1.2018 21:59

technicka pozn.

Ja si myslim, ze neschopnost je vecna a tato nadcasovost a permanentni pritomnost umoznuje jejim komentatorum castovat ji novejsimi, pokrokovejsimi, jmeny. Dnes napriklad "postmoderni vira". Ale je to jen obycejna neschopnost.

P. Zinga 4.1.2018 13:05

EET je nezbytná.

Důvody jejího zavedení poskytuje velká část podnikatelů sama. A neříkejte mi nic o neodůvodněném podezření. Na to je znám moc dobře.

R. Langer 4.1.2018 14:01

Re: EET je nezbytná.

Neznáte to nakonec dokonce z vlastní zkušenosti? To by pak docela odpovídalo. :-P

P. Zinga 4.1.2018 15:08

Re: EET je nezbytná.

Pane Langere, chcete říct, že jsem podvodník a zloděj?

Ano, podnikal jsem. Ale mí zaměstnanci brali 2x více než jejich kolegové z branže a sociální odvody jsme platili 100%.Daňové přiznání bylo jednoduché, protože jsem podnikal v branži, kde vše šlo přes faktury a mezibankovní styk.

Ale měl jsem co do činění i s "podnikateli", kvůli kterým je EET nezbytná.

M. Prokop 4.1.2018 15:17

Re: EET je nezbytná.

Když všichni, tak všichni. Anebo EET nezbytná není.

M. Zdobinský 4.1.2018 10:32

Moc je droga

Obávám se,že nepřehlednost a nadprodukce zákonů je jednoduše úmysl státu a jeho byrokracie. Každý z nás v běžném životě a podnikání nějaký zákon porušuje, prostě proto ,že o tom ani neví. Pak stačí se na takového podnikatele zaměřit (mluvou nového premiéra kleknout) a to by bylo,aby se něco nenašlo. Takže státní aparát může jednoduše "podle práva" zlikvidovat koho si zamane a nepotřebuje na to ani nějakou zvláštní a na první pohled patrnou "zvůli". Koneckonců politici tuto metodu proti sobě navzájem používají už léta. Na nás ostatní zatím jaksi možná jen nedošlo. Cesta ven z toho není,bohužel, protože moc je droga a popisovaný stav je pohodlný mocenský nástroj. V dolních patrech pak vzniká právní nihilismus, který lze vidět všude okolo nás.

M. Prokop 4.1.2018 15:18

Re: Moc je droga

Ano.

Blbý zákon, který musí porušovat prakticky všichni, je k té selektivní postižitelnosti (kleknout na toho, kdo se nelíbí) ideální.

M. Jandáková 4.1.2018 22:01

Re: Moc je droga

I to plati stale. "Cokoliv muze byt zneuzito, casem bude zneuzito."

J. Macků 4.1.2018 9:50

Zákonů jsme si na sebe upletli přehršel.

Právní řád je prioritně určen pro občany a to samozřejmě i právně nevzdělané, kterých je nejvíce. Měl by co nejjednodušším způsobem určovat pravidla, jak se mají chovat, měl by být jasný a jednoznačně vykladatelný, jinak nejsou schopni občané se ve smyslu zákona chovat. Stav, kdy se v právním řádu ztrácejí i ti, jímž je obživou je neúnosný a je potřebné tuto situaci začít napravovat a to velmi intenzivně. Otázka je spíše, jak to zařídit, všechno zrušit najednou úplně nejde, kdo by to měl udělat, nejspíše politici, kteří to způsobili, zatím to nikdo nemá ve volebním programu snad s výjimkou Svobodných, kteří mají ale skoro nulový politický vliv. Nebo ústavní soud, nedovedu si představit, jak by třídil zákony na potřebné a nepotřebné.

J. Farda 4.1.2018 17:11

Re: Zákonů jsme si na sebe upletli přehršel.

Přehršel? Nevěřte každému neslovíčku, přehršel znamená málo, ale těch zákonů je napleveleno více než hojně! https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99ehr%C5%A1le

I. Schlägel 4.1.2018 8:48

Politici a byrokracie

dělá pouze to, k čemu má motivaci. Určitě nemá motivaci k rušení nadbytečných zákonů a vyhlášek, protože je tato činnost dobře živí. Navíc stát se z principu není schopen racionálně rozhodovat v ničem, natož v tom, které zákony a vyhlášky jsou nepotřebné a které nikoliv. Pro stát je ideální stav "co není výslovně povoleno, je zakázáno". Lépe se vládne.

M. Těhanová 4.1.2018 7:50

Je smutné,

že ke každé hlouposti nebo banalitě se tady každý vyjadřuje, ale k článku, který by si to zasloužil nemá nikdo nic.

A přitom tohle je důležitá věc, týká se každého člověka, našich životů. Navíc velmi srozumitelně popsaná.

Nebo vám všem, co máte potřebu se ke všemu vyjadřovat naše legislativa vyhovuje?