29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

PRÁVO: Vydrancovaný sever

Existuje jedno jméno, které na ministerstvu financí slyší opravdu neradi, hlavně při diskusích o fondech z Evropské unie. Jeho nositelem je Lukáš Wagenknecht, šéf neziskovky Good Governance.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Jirka 12.6.2013 9:33

A jéje, zase se rodí jedna modla...

Myslím, že by bylo vhodné rozlišovat dvě věci. A to trestní kauzy spojené s ROP SZ, kde nikdo jejich závažnost nezpochybňuje a určitě je správné tyto věci odsoudit.

Bohužel jsem minimálně část auditu z ROP SZ zpracovanou panem Lukášem Wagenknechtem četl. Bylo to povrchní a z mého pohledu odfláknuté. Autoři auditu naprosto zřetelně hřešili na to, že proti auditu nelze v zásadě podat jakékoliv opravné prostředky. Prostě systém ať tam napíšeme cokoliv, stejně se proti tomu de-facto nikdo nemůže bránit.

Sám jsem vrcholovou státní kontrolou prošel a komentoval jsem celou věc tak, že by mě za tohle můj šéf rozhodně nepochválil. Takže já bych nad prací pana Wagenknechta zase až tak radostí nehýkal...

P. Lenc 12.6.2013 9:14

Je to názorná

ukázka dotační politiky a díky tomu vytvoření korupčního prostředí.Děje se to sice v celé Evropě, ovšem to není omluva.

F. Pavlis 12.6.2013 9:36

Re: Je to názorná

A v dohledné době tomu nebude jinak. Všechny politické strany, levicové častěji, tuto manipulaci  malé/velké/ domů, milují jak libido. Rozum nemá místo a volební období jsou krátká. Volič vesměs manipulovatelný, kmotři zavedení jako elektřina do každé obce. Slušnost, jako generátor slušných a věcných rozhodnutí, je překážkou přímo nepřekonatelnou. Tak co ???

V. Vojta 12.6.2013 9:06

Dotace = prohibice?

Dotace z veřejných fondů vč. EU mají u nás stejný dopad jako prohibice v USA ve dvacátých letech...

J. Chaloupka 12.6.2013 9:06

Ty trable byly mají svůj začátek v práci Radko Martínka,

který jako tehdejší ministr pro místní rozvoj umožnil vznik 24 operačních programů tak, aby si na peníze sáhly právě kraje. Každý si chtěl z těch peněz urvat a každý chtěl o nich rozhodovat. Radko Martínek ovšem dnes hejtmanuje v Pardubicích a o ničem jistě neví. Pamatujte na to, až budete chtít dát hlas sociální demokracii. To je jeden z příkladů rozhodování téhle partaje. On Sobotka také ze začátku jako ministr financí chtěl hospodařit (ostatně se svými penězi to umí moc dobře), ale Paroubek mu to zatrhnul. Kdyby byl Bohouš premiérem, bude mu nařizovat Brusel, tak ať se nevymlouváte, že jste nevěděli, co nás čeká.

V. Kain 12.6.2013 12:20

Re: Ty trable byly mají svůj začátek v práci Radko Martínka,

Amnezie je pro naše politiky velice modní záležitost.Martínek v Pardubicích hejtmanoval.Dneska je ulisný had v senátu.

I. Schlägel 12.6.2013 7:42

Trable zakódované v jakémkoliv podobném systému

mají základního společného jmenovatele. PŘEROZDĚLOVÁNÍ VEŘEJNÝCH PROSTŘEDKŮ! Když utrácet cizí peníze je tak snadné a lákavé a užitečné a...

K. Frauknecht 12.6.2013 8:51

Re: Trable zakódované v jakémkoliv podobném systému

.. a DEMOTIVUJÍCÍ. Natažená ruka. My jsme chudí. Dotace chceme (!!!), na zbytek projektu si půjčíme (proboha!!!).

Kupodivu už zase nemáme. Natažená ruka....

P. Maleček 12.6.2013 7:18

Ústeckému kraji pomůže jen padnutí na hubu

Jako obyvatel Ústeckého kraje ostře nesouhlasím se závěry autora článku, byť je faktem, že MF o místních zlodějnách vědělo a mlčelo. Nedivím se. Oproti tomu co děje na ministerstvech v Praze je to úplné nic. Z tohoto pohledu je lidskou verbeží nejvíc naplavena Praha.

Nesouhlasím proto, že jedinou šancí na rozbití či aspoň výrazné omezení mafiánského prostředí Ústeckého kraje je to, že kraj padne na hubu. Jakékoliv, odkudkoliv sem poslané peníze způsobí jen to, že místní mafie řídící politiky v čele krajské úřadu bude dál ovládat kraj.

V té místní bídě samozřejmě jedou i komunisté. Stávající rudý hejtman Bubeníček byl léta šéfem kontrolního výboru kraje. V této funkci mlčel k zvěrstvům nejen v ROPu. Za to byl mafií ovládající kraj odměňován platem cca 60 000 Kč měsíčně.

Své vazby na ty, kteří v politických funkcích v rámci řízeně děravých pravidel umožňovali rozkrádání kraje potvrdil, když se sice zbavil ODS, ale uzavřel koalici se stejně korupcí prožranou ČSSD a dokonce ve vrcholných funkcích ponechal nejvyšší vykonavatele krajských zlodějen v čele s bývalou hejtmankou Vaňhovou.

A že to odnesou obce a města i občané Ústeckého kraje? I oni potřebují přes zobák. Protože o těch zlodějnách věděl každý a přesto místní občanstvo poňoukané radnicemi tu zlodějskou verbež opakovaně volilo. Takže mají jen to, co sami chtěli.

S. Sedlák 12.6.2013 1:27

Zcestné

Za neplacení daní není zodpovědný finanční úřad stejně, jako není zodpovědný za přestupky policista, který neodchytne všechny, kteří jezdí kolem školy 100.

Ten blábol o podřízení rady komusi jinému než kraji je také dost výživný. Kdyby to tak bylo, tak by tam stěží mohli figurovat lokální šmejdi a stěží by to mohl kočírovat v pozadí náměstek hejtmana.

Povodně jsou tragédií. Ovšem již při posledních se prováděly rekonstrukce z povodňových peněz v místech, kde voda nebyla. To budou zase škody! Deset miliard, sto miliard. A až si zas nějaký starosta vydupe peníze na vybudování kdečeho a přijde se mu na to, tak bude zase obviňovat ty druhé, že mu na jeho podvod nepřišli včas.

V. Šťastný 12.6.2013 6:50

Re: Zcestné

..."Ministerstvo financí podle evropského nařízení audituje od roku 2007 systém nakládání s dotacemi ve všech ROP.....  jestliže MF něco auditovalo, tak přinejmenším spoluzodpovědné za správné fungování je.

S. Sedlák 12.6.2013 8:00

Re: Zcestné

Pokud auditorovi podstrčím falešné údaje, tak stejně nezodpovídá za škody.

Také jsme měli některé věci auditovány a auditor za případné škody nezodpovídá.

Existence auditu neznamená, že poskytovatel si nemůže udělat svůj další audit.

Potřebujete to napsat pomaleji a většími písmeny?