19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

PRÁVO: Výborně, pane ministře!

Dlouhodobě mě zajímá, jak se moderní společnost chová k těm, bez nichž se neobejde: k lidem pracujícím na nočních směnách. Zatím se zdá, že dost macešsky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Morava 5.12.2016 13:38

V Německu to částečně řeší

S podstatou článku souhlasím. Špatný vliv 12hodinových a nočních služeb na zdraví mi připadá logický, proto bych výzkumy nezpochybňoval. Ale, pan ministr zdravotnictví by neměl myslet jen na sestřičky (jakkoliv dle pomluv můžou některým doktorům významně zpříjemnit noční služby). Protože hlavním cílem společnosti není co nejvíc levných výrobků, ale spokojenost obyvatel, k čemuž patří zdraví, měl by zákon myslet na všechny takto pracující.Řešením je dražší pojištění, nebo větší daně pro zaměstnavatele těchto zaměstnanců a třeba dřívější důchody... Pokud to platí zaměstnavatel, tak si pak může spočítat jestli nedochází k nadužívání přesčasů a dlouhých směn a pojišťovny nebudou ztrátové.

V Německu například za přesčasy platí zaměstnavatel pokuty zdravotní pojišťovně. Sice tu v diskusi bylo zmíněno, že někteří lidé rádi ponocují a žijí nezdravě ve svém volném case. Samozřejmě i pro takové lidi by měly být zavedeny dražší pojistky - například pro narkomany (ty už by si ale platili pojištěnci)...pokud se to ovšem dá prokazovat.