Neviditelný pes

PRÁVO: Vondrův promoprůšvih

28.4.2012

Ministr obrany a místopředseda ODS Alexandr Vondra má svým způsobem štěstí. Dlouho očekávaný verdikt policie v kauze ProMoPro přišel mezi koncem silné vládní krize, naštváním na Věci veřejné, zvýšením všemožných daní a verdiktem nad Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou. Ačkoli vyšetřovatelé odhalili, že se při ozvučení českého předsednictví EU ukradlo mnohem víc, než se dosud tušilo, a obvinili několik lidí, Vondra se tváří, jako by se nic nedělo.

Mezi obviněnými jsou přitom i tři přímí podřízení tehdejšího vicepremiéra pro EU. Vondra zhruba před rokem tvrdil, že "pokud by se ukázalo, že došlo k postupu v rozporu se zákonem a byly mým selháním způsobeny škody, umím z toho vyvodit odpovědnost". Teď si našel únikovou cestu. O "jeho selhání" totiž vyšetřovatelé nemluví. Jde "jen" o jeho podřízené. Vondra tomu ale nevěří a chce vyčkat až na rozhodnutí soudu. Rezignoval by prý až tehdy, kdyby byli podezřelí odsouzeni. Nic na tom nemění ani fakt, že podle policejního dokumentu, na který se odvolává deník Insider, byl Vondra o sporných fakturách podrobně informován.

Ministrovi nahrává, že premiér Petr Nečas jeho postoj zatím akceptuje a v koalici dosud není po Vondrově konci silná poptávka (kvůli jiným potížím). "On teď bude čekat, zda na něj bude sílit tlak. Pokud ne, nemá důvod odstupovat," řekl týdeníku Euro jeden z Vondrových spolupracovníků.

Když kdysi Kalousek použil v souvislosti s kauzou ProMoPro spojení "nestandardní zlodějna", mluvilo se o tom, že z více než půl miliardy korun zmizelo zhruba 240 milionů korun. Policie ale na základě stanoviska nezávislého znalce vyčíslila možnou škodu státu na 388 milionů. Ty byly podle vyšetřovatelů vyplaceny za fakturované činnosti, které vůbec neproběhly nebo se zakázkou kolem předsednictví EU nesouvisely.

Policie má podle informací týdeníku Euro v hledáčku zatím dvanáct lidí. Patří mezi ně někdejší náměstkyně Alexandra Vondry Jana Hendrichová a bývalí ředitelé odborů Radomír Karlík a David Mlíčko. Podle policejních zdrojů jsou podezřelí z pletich při veřejné soutěži, ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a z porušování povinností při správě cizího majetku.

Vyšetřovatelé také prověřují roli spolumajitele společnosti ProMoPro Jaroslava Veselého nebo Vlastimila Maxy z NWDC, jehož firmu si ProMoPro na služby najalo. Spadeno mají i na Libora Veverku, který je obchodně propojen Veselým. V okruhu podezřelých se ocitli také Vlastimil Čada z další dodavatelské firmy Damovo, Ivan Komárek z KOM – Forest, Pavel Girstl ze Hitron, Radek Müller ze Stavband, Marcel Příkopa z firem AZ Irstav a Boreno Consulting a Radek Pekarovič. Mezi obviněnými by měl naopak chybět bývalý šéf úřadu vlády Jan Novák, na jehož údajnou vinu a podpisy pod smlouvami (často tam musely být z formálních důvodů) Vondra od počátku poukazoval.

Z více než půlmiliardy korun skončilo 135 milionů v Rakousku na účtu Deeside Service Solutions a dalších účtech, ke kterým dispoziční právo bývalý Vondrův podřízený Veverka. Dalších 44,8 milionu korun skončilo na soukromých účtech manželů Veselých. Zisk jejich firmy ProMoPro v roce 2009 činil 61 milionů.

Na další tok peněz nepřišel finanční analytický útvar ministerstva financí, ale až policie při vyšetřování. Od března 2009 do ledna 2010 bylo vybráno z několika účtů u Komerční banky, ČSOB a České spořitelny na pobočkách v Kladně, Šumperku a dalších městech zhruba 116 milionů. Byly to peníze, které společnost NWDC přeposílala po platbách od firmy ProMoPro dalším společnostem. Peníze byly vybrány z účtů firem Pekstav, Aevin Group, Hitron a KOM-Forest. Výběrčími prý byli Roman a Ondřej Pekarovičovi (první dvě firmy), Pavel a Aleš Girstlovi z Hitronu a Ivan Komárek ze společnosti KOM-Forest. Policie prověřuje také výběry z účtů firem Stavband, HTML a už zmíněných Boreno Consulting a Hitron. Detektivové se zabývají i kontrakty s firmami Oxad, Meridiens Plus, S.T.S. a Commercia, které podle prvních zjištění mohly s předsednictvím souviset, ale nebyly podle všeho provedeny.

Týdeník EURO 16/2012, 16.4.2012



zpět na článek