Neviditelný pes

PRÁVO: Vláda opět potvrdila covidový chaos

2.6.2021

Další nedostatečnou si zaslouží kabinet Andreje Babiše za současné chaotické rozvolňování. Je fakt, že vláda od pondělí tohoto týdne zrušila většinu omezení a otevřeny jsou už i vnitřní prostory v restauracích. Takže by to měl být důvod k radosti. Bohužel však není, a to vzhledem k zmatkům, které jej doprovázely. Naši ministři nejdříve prohlásili, že vnitřky pohostinství budou moci otevřít v pondělí 14. června, aby to v pátek 28. května změnili a uvedli, že hospody budou moci sloužit zákazníkům už o 14 dnů dříve.

Důvodem ale nebyla dobrá vůle vlády, ale nutnost vyhovět rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který zrušil výnosy resortu ministerstva zdravotnictví o některých omezeních. Tentokrát soudcům vadilo, že například zákazy o uzavření vnitřních prostor restaurací nebo krytých bazénů bazénů a solárií jsou protizákonné. A tak opět dosazený ministr zdravotnictví Adam Vojtěch potvrdil, že vládě nezbylo než se podřídit soudnímu verdiktu.

Jenomže to není poprvé, kdy ministerstvo zdravotnictví mělo takové problémy. Už dříve mu soudy zrušily některá jeho nařízení kvůli tomu, že je řádně nezdůvodnilo. To jsou jasné důkazy toho, že si koaliční Babišova vláda hnutí ANO a sociálních demokratů dělá z právního řádu České republiky akorát tak legraci, pohrdá jejími zákony a také občany této země.

Toto zmatené rozhodnutí také způsobilo velké komplikace restauratérům, kteří počítali s původním datem rozvolnění v polovině června a nyní dostali jen tři dny na přípravu k otevření. Přitom mnozí z nich své podniky ještě rekonstruují a někteří nemají najatý personál. Byl to také obrovský nápor nejen na ně, ale i na jejich dodavatele. Tak v pátek dostali pekaři, řezníci a další objednávky na maso, uzeniny, pečivo atd. od desetitisíců restauračních podniků v celém Česku. Není jednoduché takový tlak zvládnout, a mnohá pohostinství tak nemohou v prvním otevřeném týdnu nabízet služby, na které jsou jejich hosté zvyklí.

V současném uvolnění je ovšem mnoho dalších nesmyslů. Tak třeba restaurace mohou nabízet stravovací služby bez omezení, ale v divadlech a kinech je zákaz podávání jídel a nápojů. Nebo diskotéky mohou být otevřené, ale není v nich dovolen tanec. To je stejné, jako kdyby se povolilo otevření koupališť, ale lidé by se v nich nesměli koupat.

Myslím si, že podnikatelé by si neměli nechat líbit takové často protiprávní jednání, které je poškozuje, a měli by začít podávat na vládu žaloby.

Autor je středočeský krajský zastupitel za ODS



zpět na článek