23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

PRÁVO: Uhelný incest

K rozhodujícím chybám při privatizaci mosteckých dolů došlo na samém počátku české privatizační historie. Stát si totiž ponechal v Mostecké uhelné společnosti (MUS) minoritní 46procentní podíl. Další část akcií rozdělil městům a obcím v severočeském regionu, zbytek vložil do druhé vlny kuponové privatizace v letech 1995 až 1996.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 7.1.2012 3:55

pokus ǂ

ǂ

M. Rastislav 5.1.2012 9:09

Díky za článek

Je to hodně složité pro někoho, kdo se tím přímo nezabývá. Budu se těšit na další článek                o Appian × plzeňská ŠKODA.

V. Hajková 5.1.2012 10:28

Re: Díky za článek

Velký  souhlas!   Je  užasné,  že  k  dnešnímu  dnu  je  100%   vlastníkem   MUS-  P.Tykač .  Snažila  jsem  si    zjistit  o této  zlodějině  -  co se  dalo!   Jednou  z   výsledných  možností   soudu  ve  Švýcarsku   je  i  to,  že  by   tento  -  člověk  o   zlodějským  zpusobem  nabytý    majetek  mohl  i  přijít! 

O. Zuckerová 5.1.2012 14:20

Re: Ano, správně jste

mezi slova "tento"  a "člověk" dala to pomlčkové zaváhání. Tito "byznysmeni" snad vůbec k lidskému druhu nepatří a měli by být vypleveleni. Katastrofa ovšem je, že jich je u nás přinejmenším nadpoloviční většina, jak se dá odhadovat z naší nepřetržitě krvácející  ekonomiky (krvácení tepenné). Republika by měla vyhlásit globální oteplákování těchto hovad.

J. Hejna 5.1.2012 8:58

Takže je zřejmé,

že šlo o podvod kombinovaný s krádeží.

A to není postižitelné?

Totéž jsou sluneční elktrárny a taky nic!

V. Novák 5.1.2012 10:44

A jste si jistý, že to bylo trestné

i v té době úprku Páně Profesorových ekonomů před právníky? Protože je-li něco nelegální dnes, nemuselo to být nelegální i tenkrát.

Odkup akcií od vlastníků byl legální, získání majority taky, přehlasování minoritního vlastníka jakbysmet - "jenom" to protočení peněz, které měly ležet na účtě je divné. Ale bylo to v té době i nelegální?

J. Hejna 5.1.2012 14:40

Re: A jste si jistý, že to bylo trestné

Zlodějina a podvod jsou zlodějinou a podvodem, i když to zrovna není ošetřeno zákonem.

J. Schwarz 6.1.2012 7:36

Re: A jste si jistý, že to bylo trestné

No nevím, ale pokud by mělo být "legální" spravovat svěřenou firmu tak, abych si ji za její vlastní peníze levně  koupil a poté je již ve své firmě uložil zpět na původní účet i s "navýšením"  o úrok - znamenalo by to, že takovéto zadání dostali manažeři od vlastníka. I kdyby manažeři dostali od vlastníka zadání firmu prodat, vzniklo by důvodné podezření z konfliktu zájmů a "insider trading" pokud by si ji koupili sami, obzvlášť pokud by ji koupili skrytě.

T. Pansky 5.1.2012 1:16

Mam jen jednu vytku ke clanku: zkuseny novinar jako pan Paral by nemel ...

... pouzivat slovniho nesmyslu "urednicka vlada". Zadna urednicka vlada neexistuje v ceske ustave nebo pravni terminologii vubec !!! Urednicka vlada byla pouzivana nekolika politiky, kteri se pokusili zakryt politicke cachry. A ono to fungovalo a funguje i nadale. Ze to basti obcane je naivni, ale prirozene. Ze to basti novinari je ukazkou profesni nedospelosti. Prave doba techto "urednickych vlad" byla dobou politickeho vakua a nezodpovednosti. top0625top@live.com

A. Kofroň 5.1.2012 1:43

Re: Mam jen jednu vytku ke clanku: zkuseny novinar jako pan Paral by nemel ...

A jak byste tedy nazval vládu Tošovského, nebo Fischera, jednoznačně a bez použití sprostých slov?

T. Pansky 5.1.2012 5:08

Re: Mam jen jednu vytku ke clanku: zkuseny novinar jako pan Paral by nemel ...

Velke koalice ... nikde neni receno, ze clenove vlady musi byt poslanci nebo jini politicti cinitele. Nicmene, nekdo je do vlady nominuje. Zminovane vlady byly slozeny z lidi nominovanych obema nasimi nejvetsimi stranami levice a pravice - vlady byly velko-koalicni. Ekonomicke skupiny hraly o cas a tak pred lidi predstrcily par politickych uzitecnych idiotu, kteri lidem predzvykovali, ze mame "opozicni smlouvu" nebo "urednickou vladu". To byla pouze kourova clona vytvorena k utiseni situace a odvedeni pozornosti. Ted vyplouvaji nasledky na povrch.

J. Boleslav 5.1.2012 10:26

Re: Mam jen jednu vytku ke clanku: zkuseny novinar jako pan Paral by nemel ...

Pojem "úřednická vláda" možná není v ústavě, ale v praxi byl jak pro Tošovského, tak i Fišerovu vládu běžně používán a akceptován. Jednalo se o vlády, které měly pomoci překlenout období do dalších předčasných voleb, v nichž potitické vlády nebylo možné na bázi "starého" parlamentu sestavit.

Jinak se ale spíše jedná o nepříliš významný terminologický spor, který na smyslu dle mého názoru velmi dobrého článku nic nemění

V. Novák 5.1.2012 10:40

To není terminologický spor.

Úřednická vláda, pokud je podle ústavy, nepotřebuje podporu Parlamentu a tedy je nepolitická s omezenými pravomocemi. Takovou naše ústava nezná.

Vlády Tošovského i Fišerova byly politické vlády, které získaly (musely získat) podporu v PS PČR a jejich pravomoce byly zcela stejné jako jakékoli jiné vlády. Byly to vlády široké koalice.

J. Šejnoha 5.1.2012 16:35

Re: Mam jen jednu vytku ke clanku: zkuseny novinar jako pan Paral by nemel ...

Prozatímní vláda  ustavená po dohodě  Havla, ČSSD a  pučistů z  ODS.

Ale když se řekne  úřednická, tak všichni vědí  o co jde.