Neviditelný pes

PRÁVO: Třikrát a dost?

5.10.2018

Střety zájmů premiéra Babiše

Stížnost Transparency International (TI) na střet zájmů premiéra Babiše, opět při čerpání evropských dotací, by nám neměla dovolit zapomenout, že náš premiér se nachází ještě ve dvou dalších typově odlišných střetech zájmů, které nejsou o nic méně závažné.

Zaprvé, premiér se podílí na přijímání politických rozhodnutí, z nichž jako soukromý podnikatel ekonomicky těží. Zdvojnásobení Babišova majetku ještě v roli ministra financí v Sobotkově vládě je toho jasným důkazem. Sem – při dosud neuzavřené kauze Čapí hnízdo – směřuje i ona další stížnost TI.

Zadruhé, Babiš je ve střetu zájmů politika a vlastníka médií. Upozorňovat zde na význam médií pro demokracii by bylo nošením dříví do lesa. Zákon zakazující takový střet zájmů (tzv. Lex Babiš) premiér obešel svěřenským fondem. Babiš se tak vysmál veřejnosti do tváře. Existenci tohoto střetu zájmů přitom jasně dokazuje kauza Přibil z Mladé fronty a nejnovější kauza Lidových novin, o které reportérka Petra Procházková řekla, že Lidové noviny zveřejnily text údajné zástupkyně humanitární organizace, který podporoval premiérovo stanovisko v otázce syrských uprchlíků. Do redakce Lidových novin jej ale podle Procházkové poslala přímo asistentka premiéra. Tyto dvě kauzy jsou důkazem toho, že premiér přímo ovlivňuje obsah svých médií.

Zatřetí, premiér kvůli svému soukromému zájmu, zápisu v seznamu estébáků, zažaloval náš nejbližší spojenecký stát (a svoji domovinu!) – Slovensko. Premiér tak dal přednost soukromé záležitosti před státním zájmem na co nejlepších vztazích.

Málem jsme byli svědky i čtvrtého typu střetu zájmů, když při sestavování vlády Babiš chvíli uvažoval, že se ujme postu ministra spravedlnosti, z něhož by mohl ovlivňovat vyšetřování a případné stíhání své osoby v kauze Čapí hnízdo. Krátká kauza ministerské plagiátorky Malé proti tomu nebyla ničím.

Myslím, že toto všechno nemáme zapotřebí. Jsme vzdělaný a prosperující národ. Nemáme zapotřebí nechat si vládnout od lidí, kteří si neváží svých voličů, ani demokratických hodnot. Nemáme zapotřebí, aby náš parlament musel přijímat usnesení o tom, že premiér parlamentu lhal a že prezident má dodržovat ústavu. Stačilo by se zamyslet nad slovem republika: znamená to věc společná. Naše republika by si ke svým stým narozeninám návrat ke společnému dobru a základní slušnosti zasloužila. Takové lepší Česko by si zasloužila i naše Evropa. A každé volby jsou k tomu velmi dobrou příležitostí.

Převzato z autorova blogu s jeho souhlasem

Autor je českým europoslancem (KDU-ČSL) a předsedou výboru pro právní záležitosti (JURI) v Evropském parlamentu.



zpět na článek