23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


PRÁVO: Tlustému se omluvit nehodlám

13.9.2008

Každý se může ptát, zda je poslanec Tlustý čestný, nebo zda jej lze obecně spojovat s jednáním na hranici zákona.

Český rybník se dělí pouze na ty, kteří pod tlakem poměrů zacházejí tak daleko, že tyto činnosti považují za součást vysokého politického postavení, a na ty, kteří je považují za každopádně nepřípustné. K těm druhým patří dnes i část "slušné ODS". Ptám se, kde byli "slušní" politici, komentátoři, když jsem si dovolila opakovaně upozornit, že kompetentní činitelé nekonají a že za platbu, stanovenou ministerstvu financí Městským soudem v Praze, potvrzenou Nejvyšším správním soudem, ale i Ústavním soudem a ombudsmanem, požadovali lidé chlubící se vlivem na ministra financí všimné?

Nárok na příspěvky strany Evropští demokraté za mandáty v pražském zastupitelstvu potvrdily ministerstvu financí nejvyšší soudní instance a navrhoval jej i ombudsman. V březnu roku 2006 zasedla vláda ČSSD a výplatu zadržovaných peněz pod vedením expremiéra Paroubka protiprávně zastavila.

Jako nová předsedkyně strany jsem ihned po volbách 2006 vstoupila do jednání s novým vedením ministerstva financí. Odpovědný náměstek neviděl důvod, proč prostředky nevyplatit. Požádala jsem o opětovné rozhodnutí ministra, kterým by bylo vyplacení prostředků. Klíčové je, že ministr financí Tlustý poskytl Právu rozhovor, ve kterém potvrdil politickou vůli prostředky vyplatit.

Jaký byl můj údiv, když jsem se stala objektem zprostředkovaných návrhů k úplatkům nebo provokace, která připomíná dnešek. A zejména, když po odmítnutí "provizních" návrhů ministr odmítl prostředky vyplatit navzdory jasným soudním rozhodnutím. Jsem přesvědčena, že s vysokou funkcí v politice souvisí transparentní reprezentace voličů, odvaha a osobní morálka. Vypověděla jsem na policii a ozvala se. Následoval týden mediálního spinu, od mého výroku, že komplic řekl, že Tlustému měl jít milión, se odvíjely zkreslené mediální výroky: "Hybáškovou požádal Tlustý o milión, Tlustý řekl, že chce milión." Tlustý následně odmítl peníze (protiprávně) vyplatit. Naštěstí soud potvrdil, že z více než sta citovaných výroků pouze jeden jediný, a to ještě v řeči nepřímé, byl chybný.

Vím, že již 36 hodin po výroku o korupci média dokážou psát o tom, že si původce výroku vše vymyslel, že neexistují důkazy, nebo naopak, zcela výrok překroutit do roviny přímého, policií nepotvrzeného nařčení. A policie neuspěla. Nejde ale o mediální spin, jde o podstatu.

Ať již jsem byla obětí provokace, mediálního spinu, nebo běžné praxe - za vyplacení státem přiřčených prostředků se platí všimné, vím, že proti korupci, podvodům, liknavosti je potřeba bojovat. Špína vyplave i přes to, že v počátcích se i "slušní" ze všech stran snaží mlčet a uhýbat spoluodpovědnosti. Můj názor na protiprávnost jednání potvrdil verdikt pražského soudu: postup ministerstva řízeného oběma ministry financí (Sobotky i Tlustého) "byl zcela svévolný a v extrémní míře vybočoval pravidlům a požadavkům dobré správy".

Tlustému jsem zaplatila podle rozhodnutí soudu 50 tisíc Kč. Nebyla jsem ale dost rychlá, abych jej vyzvala k poskytnutí prostředků na dobročinnost. Omluvu nelze vzít zpět. Vlastimilu Tlustému se proto omluvit nehodlám. Nemám za co se omlouvat, protože ministr Tlustý jednal "nepochopitelně" protiprávně.

Budu se dál soudně bránit a nutit ministerstvo financí, aby vymáhalo promarněné daňové prostředky za neoprávněné prodlení platby na původcích a vinících, ministrech Svobodovi a Tlustém. A hodlám to opravdu dotáhnout do konce. Sami dnes víte proč.

Právo, 11.9.2008

Autorka je bývalá předsedkyně SNK Evropští demokraté